Zen a umění lásky

Zen a umění lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50136/bmid_zen-a-umeni-lasky-8q4-50136.jpg 5 4 3

Jsme tady proto, abychom prožili život plný lásky. Pokud nemilujeme, je s námi něco v nepořádku. Většinou máme bohužel sklon se smiřovat se vším zklamáním, se ztrátami a s neklidem, které nám do života vztahy vnášejí. Úvodní slova knihy Zen a umění lásky jsou výstižným vyjádřením stavu, ve kterém se nachází většina z lidí, žijících v západní civilizaci. Jejich autorka, světoznámá americká psychoterapeutka Brenda Shoshanna, nabízí ve své jedinečné knize cestu z bludného kruhu: zenovou praxi, která dává zcela odlišný pohled na lásku, mezilidské vztahy a život samotný. Kniha Zen a umění lásky je rozdělena do tří částí: Začínáme, Zen v akci a Výcvik pro pokročilé. Každá z nich nabízí stavební kameny k tomu, aby se čtenář nejen mohl naučit milovat, ale aby především lépe porozuměl lásce samé. Ačkoli je praktikování zenu prosté, není vždy lehké. Rozhodně je to ovšem nová, mimořádně obohacující zkušenost, pozvánka na úžasnou cestu, na níž se stíny rozplývají pod přílivem mocného světla lásky a poznání. Zen a láska spolu dokonale ladí, jako by byly Pro sebe stvořeny, říká Brenda Shoshanna. Naučme se tedy žít život v celé jeho plnosti.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: , Eminent
Originální název:

Zen and the Art of Falling in Love , 2003


více info...

Přidat komentář

Pablo70
21.09.2023 5 z 5

Měl jsem štěstí a v poradně jsem narazil na poradkyni (psycholožku), co měla buddhistický výcvik. Její pojetí mi moc pomohlo. Zanedlouho jsem si koupil „Brendu“ (tak jsme knize říkali) a našel v ní vše potřebné pro životní karamboly i lásku. Napsal jsem své milé, že nejlepší se mi jeví stať na str. 138 o úrazech z lásky (všichni jsme je prožili). Napsala mi: Stranu 138 mám založenou vylisovaným listem. Stojí tam:
BOLEST A LÁSKA má motto: Jak lékaře, tak léky vyřazujeme ze hry tím, že bezvýhradně přijímáme nemoc.
V pojetí mnohých je utrpení lásce vlastní, a je tudíž od ní neoddělitelné Ze zenového hlediska se zármutek, otřesy ani ztráty rovnováhy ve vztahu za neduhy nepovažují. Nejsou ničím, co by bylo od základu špatné, ani ničím, čemu bychom se měli vyhýbat. Chápeme je jako hosty, kteří k nám přišli na dočasnou návštěvu, a tak je i přijímáme. Nesnažíme se jimi obšírně zabývat a „řešit“ jejich otázku. Jsou pro nás prostě nevyhnutelnými výkyvy, jimiž život prochází, tak jako den a noc či jasná a zatažená obloha.
Podobně mě „léčila“ i ona psycholožka. Řekla mi, ať se nehrabu ve svém životě, a místo toho začnu opravdu znova žít.
Tato kniha je plná dobrých rad a návodů jak žít a přitom milovat. Doporučuji! Pokud porozumíte (což může pro někoho problém viz), zjednoduší vám život.

lencin
27.08.2020 5 z 5

Kniha pro všechny, kdo chtějí opravdu milovat.
Sice "americká" (ve smyslu příliš zjednodušující), ale přesto dobrá kniha.
Milovat sebe sama. Zazen jako cesta k sobě.
(2007)


LordSnape
02.04.2016 4 z 5

Ještě nikdy jsem nečetl spojení psychoterapie se zenem. Místy je to trochu zvláštní a jakoby "ujeté", ale je to tím, že mi zen jako takový moc neříká i když se mi vlastně líbí. Knížka je však kouzelná v tom, jaký ukazuje nevšední pohled na vztahy a lásku. Je plná zajímavých příkladů, rad a citátů, bez toho věčného pozlátka s přáními z vesmíru. Pokud jste ujetí na esoteriku, tak se tomu vyhněte, protože Zen a umění lásky je čistá racionalita.

Štítky knihy

zen

Autorovy další knížky

Brenda Shoshanna
americká, 1939
2011  91%Beze strachu
2010  100%Židovská dharma
2003  53%Proč muži opouštějí ženy
2005  95%Zen a umění lásky

Kniha Zen a umění lásky je v

Právě čtených1x
Přečtených10x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst7x