Zemři a živ budeš

Zemři a živ budeš https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313223/bmid_zemri-a-ziv-budes-Rdl-313223.jpg 4 4 3

Autobiografický román o dětství a mládí francouzského spisovatele, představitele krajního intelektuálního individualismu v době mezi dvěma válkami.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Sfinx – Bohumil Janda
Originální název:

Si le grain ne meurt , 1926


více info...

Přidat komentář

Hobo
12.07.2022 2 z 5

Nakonec jsem si přečetl jeho "Návrat ze SSSR a Poopravený návrat ze SSSR" a jako by přede mnou defilovaly mé životní zkušenosti ze socialismu. Takže si od autora určitě ještě něco přečtu.

Hobo
18.05.2022 2 z 5

Autobiografie autora, od něhož jsem nic nečetl. A nezískal jsem ani touhu si cokoliv přečíst...


sika444
11.02.2022 5 z 5

Jakési gideovské Hledání ztraceného času. Kniha se skládá ze dvou částí: první líčí dětství - a to až do nejmenších detailů, jak si je autor vybavuje. Mnohokrát zdůrazňuje, že nepíše román, nýbrž jakousi analýzu toho, kde má počátek on jako osobnost. Teprve ve druhé části však pochopíme, oč autorovi šlo: zde provádí svůj coming out a líčí své první sexuální zkušenosti s chlapci a mladými muži. Gide musel překonat dědictví své puritánské a hugenotské výchovy, tlak ze strany své matky, aby mohl najít svobodu být tím, kým být chtěl. Kapitoly z Alžírska a jeho setkání s Wildem a jeho milencem lordem Douglasem jsou velmi pozoruhodné.
Doslovný překlad názvu knihy by mohl znít "Jestliže zrno nezemře" - je to část verše Jan 12,24: Amen, amen, pravím vám, jestliže pšeničné zrno nepadne do země a nezemře, zůstane samo. Zemře-li však, vydá mnohý užitek.