Zemřel hrdina

Zemřel hrdina https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26333/zemrel-hrdina-26333.jpg 4 13 2

Autor nás provází životem George Winterbourna. Popisuje jeho narození, dospívání, život jeho rodičů i předválečné poměry v Anglii. Posledním mezníkem Georgova života je I. světová válka. Obálku s použitím barev. reprodukce obr. Bena Nicholsona a vazbu s kresbou téhož autora navrhl Milan Hegar.

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Death of a Hero , 1929


více info...

Přidat komentář

jadran
27.10.2021 5 z 5

Hodně dobrý válečný román. Sice ne tak vynikající, jako Na západní frontě klid (tomu se skoro vyrovnají až některá díla ze druhé světové války), ale pro mě paradoxně velmi otevřený popis anglické společnosti prvních dvou desetiletí dvacátého století. Řadu věcí jsem zpětně pochopil, když jsem si přečetl Dějiny anglického národa od historika Paula Johnsona, leccos mi hodně korespondovalo s Galsworthyho Forsyty. I Aldington se osobně války zúčastnil, utrpěl zranění a navíc podle posledních výzkumů trpěl po celý zbytek života postraumatickým syndromem. Patřil tedy zcela právem k oné "ztracené" generaci, v jeho případě to rozhodně nebyla póza a paradoxně, platí na něj slova ze závěru Remarqueova Na západní frontě klid. Když jsme knihu četl poprvé v mládí, vkrádala se mi do hlavy čím dál tím víc myšlenka, jak je nám Středoevropanům anglosaský svět, mentalita, myšlení, vnímaní světa kolem i zvyky cizí. A poměrně častá četba další anglické a částečně i americké literatury mně v tomhle dojmu utvrzovala a utvrzuje čím dál tím víc.

mgeisselreiter
21.01.2017 4 z 5

Velmi zajímavá kniha. Autor si nebere servítky a mluví hodně otevřeně o spoustě věcí, od lásky a sexu až k politickým a společenským kritikám. Píše velmi poutavě a čtivě, čtenáře uvádí do Anglie od konce 19. století až do roku 1918. V poslední části románu mistrovsky a autenticky popisuje události z fronty první světové války, už jen z tohoto důvodu je kniha neopominutelná. 85%, 21.1.2017.