Zemí zvířat, lidí a bohů

Zemí zvířat, lidí a bohů https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163201/bmid_zemi-zvirat-lidi-a-bohu-MQe-163201.jpg 5 11 4

Historicko-cestopisná zpráva polského spisovatele, který se na útěku před bolševickou revolucí dostal až na území Mongolska a Tibetu.

Přidat komentář

asakz
05.11.2023 4 z 5

Nepochybně velmi zajímavá autobiografická kniha líčící krušné osudy Ossendowského prchajícího před bolševiky ze Sibiře na jih do Mongolska a za své cesty zažívajícího buďto přímo nebo z doslechu všelijaké hrůzy a válečná zvěrstva. Sám Ossendowski uvyknuv neustálé hrozbě smrti, připraven kdykoliv spolknout ukrytou kapsli s cyankáli, aby se vyhnul horšímu osudu v podobě mučení, dosahuje podivuhodné mravní síly. Na své cestě ovšem prochází přes Tibet a zdržuje se v Mongolsku, v zemích prodchnutých hlubokou vírou i pověrčivostí - sám pak popisuje řadu podivných zážitků, k nimž se staví s jakousi směsicí pocitu západní racionální nadřazenosti (zejména v oblasti medicíny), jinde naopak s pokorou k převaze východního člověka v oblasti vztahu k duchovním silám vesmíru, k nimž se stal průměrný Evropan slepým.

Kniha je zejména zajímavá z hlediska studia historických okolností bolševismu a osvobození Mongolska od čínské nadvlády. Pozoruhodné jsou též určité informace ze zákulisních vztahů mezi mongolskými lamy a Lhasou a obecně pohled na (zejména mongolský) lamaismus a buddhismus bez idealizace, na druhé straně také bez nějakého většího porozumění a hloubky, neboť Ossendowski je sice vzdělaný člověk, ale ve své životní situaci řeší spíše problémy vojensko-politické, než spirituální.

Všechny tyto poučné informace jsou zakomponovány do napínavého a reálného příběhu, takže lze knihu doporučit prakticky každému čtenáři :-)

Pablo70
22.07.2023 4 z 5

Drsný je příběh polského důstojníka a končí v mystičnu. Všichni o ní vědí, ale nikdo tam nebyl. Miles Davis o ní natočil album (Agharta). Avšak z této knihy se dozvíte, jak krvavá byla bolševická revoluce. O tu jde především.

...pracoval jsem v Rusku, v oné prokleté zemi, kde není v lidu disciplíny, kde sedlák chodí do křesťanského kostela, věří však v čarodějnice a v kouzla, kde inteligentní třída dbá toliko vlastního prospěchu a pohodlí. Národ surový, divoký, neřekl bych ani lid, nýbrž zvláštní zoologický druh savců

Psáno 1923 už tenkrát?


Znedla
06.04.2019 4 z 5

Příběh Poláka Dr. Ferdynanda Antoniho Ossendowskeho, který je nucen v roce 1918 prchnout z Ruska před nastupující bolševickou "vichřicí". Jeho daleká cesta vede z Petrohradu přes Sibiř do Mongolska a Tibetu.

Naprosto strhující až neuvěřitelný příběh.
Kniha velmi čtivá, i když se musím přiznat, že někdy jsem se v ní ztrácela.
Bohužel vydání z roku 1993 je plné překlepů a nesouvislých větných spojení.
Knihu mi doporučil můj manžel, který po jejím přečtení do Mongolska zavítal :-).

...Z Aharti bylo vypuzeno jakési plemeno, které se tam dostalo proti vůli "Vládcově". Ono plemeno tam ukradlo tajemné umění hádání z karet, z čar na rukou, jakož i znalost otravných i léčivých bylin. Byli to cikáni....

bertrand
25.05.2017

Jak už tu někdo napsal: zjevení. Ossendowski prchá přes Sibiř a Mongolsko před bolševickým terorem, který svou krutostí a bezvládím zachvacuje celou Asii (kdo četl, ví). Objevuje při tom pro Evropana fascinující svět, dávno už dnes zmizelý... Nechybí vsuvky robinsonovské, akční, diplomatické, mystické...kniha se prý po vydání v Americe stala bestsellerem (píše Stanislav Komárek). Nedivím se. Co v ní je realita a co fikce? Dnes už nikdo neví a nedoví se, říše jsou rozvráceny, kláštery vypáleny, hromady kostí pohřbila zem...

Štítky knihy

Tibet Mongolsko Sibiř lámové ruská občanská válka (1918-1921)

Autorovy další knížky

Ferdynand Antoni Ossendowski
polská, 1876 - 1945
1993  91%Zemí zvířat, lidí a bohů
1925  100%Krajem lidí, zvířat a bohů I.
1925  100%Krajem lidí, zvířat a bohů II.
1930  87%Lenin - díl 1.
1931  0%Příhody opičky

Kniha Zemí zvířat, lidí a bohů je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce9x
Chystám se číst15x
Chci si koupit3x