Velká kniha Zeměmoří. Svazek druhý

Velká kniha Zeměmoří. Svazek druhý https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503699/bmid_velka-kniha-zememori-svazek-druhy-2XB-503699.jpg 5 14 1

Po více než padesáti letech přichází souhrnné vydání všech příběhů slavného Zeměmořského cyklu, rozdělené do dvou svazků. Po více než padesáti letech, které uplynuly od vydání nestárnoucího, stále milovaného Čaroděje Zeměmoří, přichází souhrnné vydání všech příběhů slavného Zeměmořského cyklu, obohacené o více než dvacet překrásných ilustrací Mikuláše Podprockého, jež doplňují klasické dílo úžasné představivosti velmistryně žánru Ursuly Kroeber Le Guinové. Zeměmořské romány patří mezi nejoceňovanější a nejoblíbenější díla moderní literatury. Dostalo se jim prestižních ocenění včetně americké Národní knižní ceny, Ceny Johna Newberyho, Nebuly a mnoha dalších, což jen upevnilo zvláštní místo, jež zaujímají v srdcích i myslích nespočtu čtenářů. Vůbec poprvé vycházejí všechny ve dvou mohutných svazcích, v nichž mimo jiné najdete několik povídek, z nichž některé vycházejí v českém překladu vůbec poprvé.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo , Triton
Originální název:

The Books of Earthsea: The Complete Illustrated Edition , 2018


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Druhý svazek tohot monstrózního kompletu, který obsahuje nejspíš úplně všechny příběhy ze Zeměmoří, které kdy vyšly. Velice oceňuji zpracování a výtvarnou stránku knihy, ilustrace i obálka jsou vážně nádherné.
Tento svazek obsahuje již dříve samostatně vydané Příběhy ze Zeměmoří a Jiný vítr. Kromě nich tu najdeme kratší povídky Slovo, jež odpoutává, Moc jmen, Dcera Odrenu a Zář ohně. Dále je zde pojednání Popis Zeměmoří, krásná předmluva, doslov a přepis autorčiny přednášky Zeměmoří novýma očima.
Z toho je jasně patrné, že jde (v kombinaci s prvním svazkem) o vydání skutečně uceleného Zeměmoří se vším všudy.
Co se týče Příběhů ze Zeměmoří, tak jak to už u souhrnu kratších povídek a novel bývá, měly rozdílnou kvalitu. Bavil mě Hledač, který byl svižný, akční a dával krásný náhled do historie. Fajn byla i Dračinka, která utvořila pěkný most mezi prvním a druhým svazkem kompletu. Nicméně třeba Černá Růže a Diamant naprosto ničím nezaujala.
Román Jiný vítr jsem zde četl poprvé a musím ho zařadit mezi top Zememořské knihy. Možná je z nich i vůbec nejlepší. Moc pěkná komplexní zápletka podaná typicky minimalistickým způsobem. I postavy tady byly sympatické a progredovaly. Naprostý top.
Další samostatné povídky je pro mě těžké hodnotit kvůli velmi krátkému rozsahu. Většina z nich mě ničím příliš nezaujala, nemastné, neslané a celkově nic moc.
Má poslední výtka směřuje k až příliš nápadné snaze autorky zaobírat se genderovými otázkami. Ne, že by mi tohle téma vadilo samo o sobě, ale myslím, že šlo zakomponovat s větším citem a méně násilně.
Celkově dávám po nějakém tom zprůměrování 4*, na plné hodnocení bylo přeci jen příliš mnoho povídek jen průměrných, přestože žádná nebyla vyloženě špatná. Každopádně už kvůli Jinému větru, který je nejdelší a jasně nejlepší a skvělému vizuálu mohu i tento svazek plně doporučit.

Hledač 5*
Černá Růže a Diamant 3*
Kosti země 4*
Na vysokých blatech 4*
Dračinka 4*

Jiný vítr 5*

Ostatní krátké texty a povídky 3-4*