Čaroděj Zeměmoří

Čaroděj Zeměmoří https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45253/bmid_carodej-zememori-POF-45253.jpg 4 528 94

Čaroděj Zeměmoří je prvním románem cyklu o Zeměmoří – fascinujícím světě stvořeném Velmistryní žánru SF&F Ursulou K. Le Guinovou. Knihy o Zeměmoří jsou často porovnávány s Tolkienovou Středozemí nebo Lewisovou Narnií. Někteří lidé se zde rodí obdařeni magickým talentem. Ten je však třeba cvičit a naučit se věci pojmenovávat jejich pravými jmény, což je skutečným a jediným klíčem k čarodějné moci. Mladý čaroděj Ged se musí postavit tajemnému Stínu, svému temnému Já, které v mladické nerozvážnosti vyvolal z říše mrtvých.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Triton
Originální název:

A Wizard of Earthsea , 1968


více info...

Koty7
Koty7
13.03.2024 4 z 5

Hezké fantasy od nedávno zesnulé legendární autorky, které stále marně čeká na slušnou adaptaci. Chytře se tu pracuje jak se světem, tak s používáním magie.

Denča__02
Denča__02
06.03.2024 5 z 5

Tuto knihu jsem dostala s tím, že jsem vůbec nevěděla o čem příběh je, ale hrozně se mi líbila obálka, a tak jsem si řekla, že si ji přečtu.
Dlouho dobu jsem nečetla fantasy, kde by nebyla nějaká romantická linka, a trochu jsem se bála, že se budu nudit, ale opak se stal pravdou.
Naprosto úžasný příběh o tom, kam až může zajít lidská hloupost, jaké může mít následky a jak si s těmi následky poradit.
Kniha se mi četla sama. Nechybělo mi tam nic. Svět, který autorka vytvořila jsem si rychle zamilovala.
Moc se mi taky líbil vývoj hlavního hrdiny, který zjišťuje, že ne všechno se dá zachránit, ale může se o to pokusit.
Už se moc těším na další díl.
„Když půjdeš jako první, když budeš dál prchat, můžeš utéci kamkoliv, a stejně na nebezpečí a zlo narazíš, protože ta bytost tě žene. Ona ti určuje cestu. To nejde. Musíš jí určovat ty. Musíš hledat, co tě hledá, musíš pronásledovat, co tě pronásleduje.“


tatjana1737
tatjana1737
04.02.2024 5 z 5

Zvažovala jsem, že knihu zařadím ještě do loňské výzvy jako knihu obsahující mapu, protože právě kvůli té mapě na předsádce jsem si ji kdysi vybrala. Bylo to v dobách, kdy cesta z Liberce do Prahy byla daleká, a proto jsme tam moc často nejezdili. Když jsme se ale už do velkoměsta vydali, s bratrem jsme vždy přemlouvali rodiče, abychom se zastavili v knihkupectví U Jednorožce na Staromáku, protože to byl jeden z mála kamenných krámů, kde měli sci-fi a fantasy literaturu, a to dokonce cizojazyčnou. (Doteď přemýšlím, zda jsem neprohloupila, že jsem si nekoupila anglického průvodce kosmickou lodí Enterprise se všemi stavebními plány.) Tam jsem se setkala s Morressym, jako první objevila Zeměplochu (abych si ji nikdy nepřečetla, a pak tenhle jediný díl vyhandlovala s bratrem za nějaký komiks), kupovala zde některé své Star Treky. Aby bylo jasné, ty knihy jsme si s bratrem nepořizovali za své, ale při každé návštěvě jsme dyndali na rodičích, aby nám je koupili oni. A protože i ceny knih byly jinde, každý při návštěvě dostal jednu knihu, a tak jsme museli vybírat hodně pečlivě, abychom pak nelitovali. První A5kové vydání prvního dílu Čaroděje Zeměmoří mě dle ilustrace na obálce nezaujalo, ale ta mapa mě okouzlila, takže si pamatuji, že jsem knihu sice vrátila do police, ale několikrát se k ní vrátila a nakonec volba padla na ni. V těch pravěkých dobách někdy před 30 lety jsem ji pak doma četla výrazně déle, než jakou rychlostí čtu nyní, ale byla to první (a zatím jediná) kniha, kterou jsem po dočtení ihned začala číst znovu, jak se mi líbila. Zpětně nedokážu definovat, čím mě Gedův příběh tak zaujal, v dnešní době plné jiných titulů, kdy se fantastika bere za rovnocennou součást literatury, se může někomu zdát naivní či odbytý, bez epických bitev či magických tvorů. Přesto je to pro mne srdcovka.

Dragonian
Dragonian
08.12.2023 4 z 5

Pro začínající čtenáře fantasy je to skvělý kousek. Kniha plná krásných popisů. Rozhovorů jenom poskromnu, ale mají hlavu a patu.
Rozhodně bych doporučil všem čtenářům, kteří chtějí fantasy vyzkoušet.

Teron
Teron
07.11.2023 5 z 5

Je skoro k neuvěření, kolik příběhu i myšlenek se dá vrazit do nějakých 140 stránek. Cesta jednoho člověka za mocí i poznáním spojená s přechodovými rituály průseru a doslovného hledání sebe sama. Čistá esence fantastiky bez opulentnosti, přitom se vším, co má mít.
Pravda, jakmile už máte něco z fantasy načteno, budete správně odhadovat, kdy nastane jaký zlom. Kouzlo a síla je ovšem v provedení těch dějových obratů, nikoli v nich samotných. Konec je poměrně odhadnutelný, protože se postupně vyčerpají možnosti jiných variant, ale opět, provedení je nádherné.
Le Guin tak potvrzuje Sandersonovo prohlášení, že "nápady jsou laciné, záleží vždycky na provedení. Je jen hodně málo nápadů, které by byly natolik nosné, že je jedno, jak je provedete, budou dobré".
I když dávám 5, není to úplně čisté. Furt se mi totiž vnucuje myšlenka, že ona cena za magii, tedy únava čaroděje, slouží spíš jako plot device, nikoli reálný odraz toho, co konkrétní čaroděj zrovna dělá.

jefff
jefff
17.09.2023 4 z 5

Konečně jsem se k téhle fantasy klasice dostal. A musím říct, že mě uhranula svou čtivostí i čistou krásou. Nic náročného ani extra propracovaného, ale kouzlo v příběhu tkví v ryzosti. Čaroděj Zeměmoří je destilovaným zástupcem žánru a vlastně úplně zklamat nemůže. Těším se už teď na další výpravu do Zeměmoří.

Nifredil
Nifredil
30.07.2023 4 z 5

Po letech jsem si vzala Čaroděje a rozhodla se pročíst celou sérii. Je to klasika nejklasičtější. Něco, co by měl každý fanda fantasy číst a pořád je to prostě dobré. jednička je oproti dalším dílům slabší a prostě rozjezd, ale pořád je to velmi dobré.

JerryW.
JerryW.
03.06.2023 4 z 5

Žádné rozsáhlé popisy každé praskliny ve zdi, žádné detailní charakteristiky obličejových rysů. Ostře mířit na děj, který je přitom takový jemný, bez epických výprav, bitev a protivníků.
Příběh obyčejného člověka, který je vlastně neobyčejný. A to je na tom super. Jestli tohle byl jeden ze základních kamenů fantasy, tak patří mezi právem obdivované.
Dnes se možná fantasy žánr píše jinak, ale tohle je velmi příjemné okénko do minulosti. Doporučuji každému, kdo v životě bojuje sám se sebou, skrytých významů je tady víc než dost :)

KlariN
KlariN
31.05.2023 4 z 5

Na dialogy sporé, vypravěčsky však opulentní. Jedna z nejpřirozenějších definicí magie v dějinách fantasy vůbec. Důležitý milník žánru.

dpxcz
dpxcz
29.05.2023 4 z 5

Tohle je prostě klasika fantasy žánru. Byl bych raději, kdybych se k sérii Zeměmoří dostal o něco dříve jako mladistvý, ale způsob vyprávění mě docela baví.

JohnMiller
JohnMiller
29.04.2023 3 z 5

Je pravda, že Čarodeja zo Zememoria by som si užil viac, keby som sa k tomu dostal ako mladší, no rozhodne ma táto útla knižka neurazila a neurazí ani starších čitateľov-fanúšikov fantasy žánru (pri tých ostatných som si nie tak istý). No odporúčam to skôr pre mládež. Pre mňa to bolo ok ale ďalšie pokračovania ma nelákajú.

rafan65
rafan65
22.02.2023 3 z 5

Taková nezáživná pohádka. Tento druh knih čtu jen velmi zřídka ale tato kniha mě připadá docela nudná. Spousta omáčky okolo ničeho a výsledek žádný. Takže nic pro mě.

Elea
Elea
01.02.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila, má sice trochu pomalejší a klidnější tempo vyprávění, ale také řadu nečekaných zvratů, určitě si ráda přečtu další díl.

ebbe_voe
ebbe_voe
30.01.2023 4 z 5

Čaroděj Zeměmoří přichází 14 let po Pánovi prstenů a 19 let před Pratchettovou Čaroprávností. Inu mnohé komentáře níže vystihují velmi dobře v čem je síla i slabosti knihy, ale většina se neubrání dobrému hodnocení. Tak to mám i já, kniha lineárně plyne trochu jak příručka storytellingu, trochu jako průvodce po Zeměmoří. Každopádně vás to velmi hezky seznámí s významem mágů a mapou této fantastické země. Čekal jsme hodně a to proto, že letos máme u nás již třetí vydání této klasiky, až pak jsme se koukal z jakého to je roku a s přihlédnutím k tomu jsem rád, že jsem si to přečet a budu pokračovat. Už teď mohu říct, že v pokračování se vracíte do stejného světa, na jiné místo a do jiné situace, ale jste rádi, že se vracíte do světa jenž znáte. Není to epické jako Pán prstenů, ani vtipné jako Pratchett, ale právě zmíněnou Čaroprávnost to připomíná ze všeho nejvíce a tak když se chcete u Pratchetta nasmát ještě více, je fajn si aspoň některé klasiky žánru přečíst.

postoran-CZ
postoran-CZ
06.01.2023 4 z 5

Bohužel musím dát Krahujci slabší čtyřku. A na tu trojku to má chlapec hodně nahnuté.
Universum si paní Le Guinová nachystala dobře. Dokonce i Krahujce jsem nakonec vzal, ačkoli mě prvních několik desítek stran docela svým chováním iritoval. Nicméně mi občas přišlo, že styl psaní je takový fádní. Naštěstí, nebo možná právě proto, ta knížka je hodně tenká.
Uvidím, co přinesou další díly. Vzhledem k rozsahu bych je klidně zkusil i dál.

roso.mak
roso.mak
10.10.2022 1 z 5

Asi by to mohl být zajímavý svět, kdyby...
Kdyby se to tolik netáhlo.
Kdyby hlavní hrdina nebyl takový nepravděpodobný nudný génius.
Kdyby se tam v rámci mezilidských vztahů chovali přirozeně.
Kdybych neměla pocit, že autorka zásadně podceňuje mé čtenářské schopnosti.
Kdyby...

Příliš mnoho knih a tam málo času.

cathyblack
cathyblack
13.08.2022 3 z 5

Příběh nebyl špatný, já příznávám, že jsem byla lehce zklamaná. Očekávala jsem mnohem více. Neupírám autorce styl a dobrý nápad. A docela fajn hrdinu. Uvidíme, co přinesou další díly. Argo má zatím velké a solidní plány...

Kickwait914
Kickwait914
12.07.2022 5 z 5

Začátek a konec trochu slabší, ale střed je prostě dokonalý. Způsob vyprávění mi docela vyhovuje, ale byl bych rád, kdyby postavy dostaly více prostoru. Padouch je nesmírně zajímavý a originální.

Taťka Hraboš
Taťka Hraboš
05.04.2022 4 z 5

První kniha od autorky a přiznám se, že jsem čekal víc nebo spíše něco jiného. Příběh, postavy i prostředí jsou samy o sobě moc pěkné, ale způsob vyprávění mě překvapil. Připadal jsem si trochu jako při četbě řeckých bájí a pověstí; taky jsou zajímavé, ale chybí jim dramatičnost, napětí, gradace, prostě ty prvky, které čtenáře vtáhnou do děje a nenechají ho odejít od knihy, dokud ji nemá přečtenou. Přitom tenhle příběh takový potenciál určitě má – pravda ale je, že pak by asi kniha byla dvoj- až trojnásobně tlustá. Nicméně na další příběhy ze série jsem stejně zvědavý, tak se k ní dříve či později vrátím.

johana3160
johana3160
12.03.2022 5 z 5

Knihu jsem cetla pred vic jak patnacti lety. Celkem me udivilo (i kdyz asi nemelo), kolik jsem toho zapomnela. Tentokrat jsem knihu poslouchala, ale na zazitku to neubralo. Cloveku se ani nechce verit, ze pribeh vznikl v sedesatych letech.
Ve sve podstate tak jednoduchy, ale pritom propracovany svet Zememori urcite stoji za precteni/poslechnuti.