Země zapomnění: Po stezkách katarů

Země zapomnění: Po stezkách katarů https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69807/mid_zeme-zapomneni-po-stezkach-kataru-0Og-69807.jpg 3 7 2

V tomto díle z doby křižáckých výprav proti albigenským vyšel autor z historických prací i z dobových materiálů včetně svědeckých výpovědí obviněných před inkvizicí a podařilo se mu velmi zajímavě popsat život, zvyky i věrouku katarů z jejich perspektivy. Na pozadí křížových výprav francouzského krále do Toulouse a oblasti dnešního Languedoku v první třetině 13. století a působení dominikánské inkvizice v letech 1229–1244 se odvíjejí osudy mnoha „dobrých lidí“, jak se kataři sami nazývali, zejména však pastýře Guilhema a siroty Vierny, jejichž potulný život na útěku před stálám pronásledováním dospěje do rozhodujícího okamžiku na ostrohu Montsegur, kde musí obležení volit mezi zřeknutím se víry a smrtí v plamenech.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Terra d'oblit. El vell camí dels càtars , 1997


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
25.12.2023 2 z 5

Knihu jsem přečetla s úmyslem doplnit další mozaiku, tentokrát z období 12. století, na téma Kataři, praví křesťané, ale pro církev, šlechtu i panovníka to byli heretici, tak byli pronásledováni a potíráni, aby se zřekli své víry.

Sajdeman
30.01.2013 2 z 5

Po knize jsem šáhnul, protože jsem se chtěl něco více dozvědět o víře Katarů. Netvrdím, že se z této knihy nic nedozvíte, ale to samé zjistíte za chvilku, když si slovo "kataři" zadáte do Wikipedie a nebo Googlu. Jinak se spíš jedná o zamilovaný příběh katarské jeptišky a pasáčka ovcí, co klášteru prodáva vlnu.
Je mi jasné, že se nejedná o literaturu faktu a proto jsem nečekal nějaké hluboké studie katarské hereze.
Kniha je ale o tom, jak on ji hluboce miloval, ona jeho .... ale ona musela utíkat před inkvizicí a on ji hledal, až ji našel ..... atd (nebudu prozrazovat jak to dopadlo) ... prostě LÁSKA jako trám, včetně erotických scén. A to ja nemusím :o)


Štítky knihy

španělská literatura kataři katalánská literatura

Autorovy knížky

Antoni Dalmau
španělská, 1951 - 2022
2001  54%Země zapomnění: Po stezkách katarů

Kniha Země zapomnění: Po stezkách katarů je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce6x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x