Země pod Sochou svobody - Dějiny USA, jak je neznáme

Země pod Sochou svobody - Dějiny USA, jak je neznáme https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107167/bmid_zeme-pod-sochou-svobody-dejiny-usa--O4D-107167.jpg 4 6 3

Zábavné dějiny USA Známý historik, autor zábavných dějin starověkého Řecka (Od Olympu k Akropoli) a antického Říma (Zdraví vás Caesar), se tentokrát vydal za oceán, do Ameriky, a vylíčil dějiny Spojených států od samého počátku do konce druhé světové války. Z řady běžných dějepisných příruček se však jeho kniha vymyká lehkostí podání, úsměvně líčenými fakty, vtipnými příměry a humornou nadsázkou, i když si vedle schopnosti pobavit zachovává i kritičnost a objektivitu pohledu. Duchaplně napsané dějiny, které zaujmou a potěší všechny zájemce o historii.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Brána
Originální název:

Halleluja: Die Geschichte der USA , 1977


více info...

Přidat komentář

LoArmistead
29.01.2021 1 z 5

Předně je potřeba si uvědomit, že Joachim Fernau, autor knihy, sloužil za války ve funkci propagandisty nacistického režimu, kde dosáhl hodnosti SS-Obersturmführer a po celý život zůstal přesvědčeným ultrapravičákem. Není tedy překvapivé, že napsal knihu, jež je k Američanům silně kritická (zejména pak k americkým bankéřům a průmyslníkům židovského původu). Naopak Německo je tu hodnoceno kladně a v případě obou světových válek vystupuje jako oběť. Fernauova teze o "třicetileté válce proti Německu 1914-1945" je pak vyloženě k smíchu. Tato kniha je přesto přínosná a obsahuje některé zajímavé pasáže. Nicméně je zajímavá především jako pohled bývalého esesáka na dějiny USA, nic více, nic méně. Rozhodně by jí ale čtenář měl porovnat i s jinými (lepšími) knihami o USA a v žádném případě jí nebrat jako jediný zdroj informací. Rovněž bych jí nedoporučil nováčkům nebo lidem, kteří se o dějiny příliš nezajímají, jelikož by pak mohli získat silně zkreslený pohled na americké dějiny. P.S. Za tvrzení, že si kniha "zachovává objektivitu pohledu", by vydavatel zasloužil nafackovat.

Venda32
19.02.2020 3 z 5

Nevím, proč se v anotaci objevuje, že se jedná o zábavné dějiny USA. Zajímavé informace jsem se dozvěděl, ale že bych se u toho nějak extra pobavil, to opravdu ne.


Gyl
07.08.2013 5 z 5

Dodám k anotaci, že autor sice líčí lehce, ovšem není to úsměvné, ani moc humorné. Kniha popisuje, jak bílý muž absolutně zdecimoval celou populaci Severní Ameriky, co ho k tomu vedlo a jaké metody použil. Příběhy, kdy bílí vojáci dojednali ukončení bojů s indiány, slíbili jim svobodu a když se oni vzdali zbraní, vystříleli je do posledního včetně žen, dětí, psů a koní, nejsou moc vtipné a kniha je jich plná. Dozvíte se například i to, jakou cenu měla půda a jak se určovala hodnota dolaru. Jak vznikly první banky, jak vznikli první milionáři a mnoho dalšího.
Pokud má někdo pocit, že v hodinách dějepisu mu neřekli všechno, nebo že Američané jsou totální magoři, tady najde potvrzení obojího.
Já se o historii nijak zvlášť nezajímám, ale tato kniha mě skutečně potěšila, protože nevypráví idylický příběh příchodu bílých lidí na západ, ale vypráví, co se dělo před tím, než tam přijely vozy s novými osadníky a potom dále vše kolem amerických prezidentů, bank, ekonomiky, otroků, válek...Doporučuji pro 6. třídy ZŠ jako povinnou četbu!

Štítky knihy

dějiny USA

Autorovy další knížky

Joachim Fernau
německá, 1909 - 1988
2000  81%Od Olympu k Akropoli - Jak se žilo ve starém Řecku
2001  74%Zdraví vás Caesar
2003  77%Země pod Sochou svobody - Dějiny USA, jak je neznáme
2000  0%Ruže pre Apolóna: Dejiny Grécka

Kniha Země pod Sochou svobody - Dějiny USA, jak je neznáme je v

Přečtených6x
Doporučených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst2x