Čaroděj ze země Oz

Čaroděj ze země Oz https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75435/bmid_carodej-ze-zeme-oz-kdf-75435.jpg 4 199 33

Země Oz série

1. díl >

Malá Dorotka žije u tety a strýčka uprostřed prérie v Kansasu. Krajina je pustá a nepřívětivá, teta a strýček stále pracují a nemají na Dorotku čas. Jediným jejím přítelem je pejsek Toto. Když přijde tornádo, Dorotka se nestihne schovat a vítr ji i s Totem přenese kamsi daleko... Mnohokrát zfilmovaný příběh vychází s novými ilustracemi Andreje Augustína.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Wonderful Wizard of Oz , 1900


více info...

kristijan
kristijan
30.01.2024 5 z 5

Ze začátku mi chvíli trvalo, než mi přestal vadit malinko infantilní styl vyprávění, na kterém je hodně znát, že je kniha v první řadě zaměřená na menší školní děti. Příběh je ale tak plný krásně uhozených a přitom chytrých nápadů, že si mě po pár kapitolách úplně získal. Veliký strašlivý Oz a jeho mazaná řešení mě moc bavili a oblíbil jsem si postupně i čtveřici hlavních hrdinů, ze kterých každý má svůj zajímavý příběh. Překonalo to moje očekávání. Na konci mi scházela jediná věc (následuje malý spoiler): Dozvědět se, jestli se drvoštěp ještě potká se svým děvčetem.

LadyCharlene
LadyCharlene
08.01.2024 4 z 5

Velmi roztomilá pohádka, pobavila jsem se. Trošku mě mrzí, že jsem prošvihla box od Dobrovského. Ráda se k této dětské klasice vrátím. A stejně jako u Heidi mě mrzí, že jsem se do země Oz dostala až na prahu své 30... Ale těším se na návrat v podobě gamebooku.


havranice
havranice
27.06.2022 5 z 5

Kniha je fantastická. Četla jsem ji až jako dospělá. Je napsaná moc pěkným stylem, příběh je zajímavý, neotřelý, stále mě zajímalo, co bude dál a moc se mi líbily všechny hlavní postavy. V knize je určitá humorná absurdní logika, která je ale krásně dětská a třeba šestileté dítě by v tom vůbec absurdity nemuselo vidět, protože to svým způsobem odpovídá dětskému chápání a logice. Příběh je přehledný, napsaný velmi konzistentně. Myslím to tak, že v jiných knihách jsou často úseky, které stylem humoru, stylistikou, nebo myšlenkově vůbec neodpovídají věku, pro který jsou psané. Zde je text v tomto ohledu krásně konzistentní, vše je jakoby psáno s pochopením pro dětskou duši, aby to chápala, orientovala se v tom. Napjaté a nebezpečné situace se tu vždy krásně vyřeší, příběh tedy spíše hladí a čtenáře zajímá, než že by napětím drásal duši. Nějak mě postavy a celý příběh úplně okouzlily, občerstvily. Věkově to vnímám nejlépe cca 6-10 let, u nás to četla dcera (8) a velmi to sedlo. Kniha podle mě opravdu patří do klasiky dětské literatury. Je v ní mnoho milého, lidského, zároveň krásně dětsky nevinného, naivního, pohádkového. Příběh je kompaktní, zajímavý, pěkně ucelený, celkově uspokojující.

okeey
okeey
17.03.2022 5 z 5

Absolutně nechápu, jak mi mohl tento příběh uniknout! Je to krásná pohádka, místy mi připomínala Petra Pana, někdy zase Nekonečný příběh. Ale jsem ráda, že jsem knihu poslouchala prostřednictvím příjemného a zkušeného hlasu Kláry Sedláčkové Oltové, protože mě do příběhu úplně vtáhl a všechny radosti i strasti jsem prožívala s Dorotkou.
Určitě doporučuji nejen jako pohádku dětem před spaním. Vážně to stojí za to.

Štěpinambura
Štěpinambura
31.01.2022 5 z 5

Nádherná vzpomínka na Dorotku a spoustu dalších postav, hlavně na věrného psa Tota. Nádherný děj z úplně nové země. Moc doporučuji!

HerrPilot
HerrPilot
28.01.2022 3 z 5

Na Čaroděje ze země Oz jsem začal číhat od doby, co jsem coby drobotina uslyšel o jeho pornografické parodii (Čaroděj ze země Koz byl ale pouhým výmyslem scénaristů sitcomu Comeback). Udice už byla i tak nahozena, a tak posléze přišel na řadu legendární film s Judy Garland, Disneyovský prequel Mocný vládce Oz s Jamesem Francem a Milou Kunis v latexových gatích – můj filmový guilty pleasure. Bylo načase seznámit se s vyprodanou knihou.
A tak když vyšlo vydání od Drobku, zaplesal jsem jako slaměný Strašák/Hastroš nad erekcí, koupil a rovnou se začetl. No a nic moc teda...
Přijde mi to takové dějově řídké. Navíc autor by se uplatnil spíše jako DJ, protože mixování různých existujících věcí mu fakticky jde. Zkrátka taková Narnie (či Harry Potter) s kolísavou čtivostí. Co ale kvituju je a) fakt, že Baum se nezalekl výzvy, a v knize se to místy rube hlava nehlava (doslovně), b) že kniha je snad první, která popisuje virtuální realitu a VR brýle, které jdou do módy teprve teď.
Tři hvězdy dávám za čtivější pasáže, délku knihy a Čarodějův příběh. A taky za skvělý sequel v podobě gamebooku(!) Oz.

České vydání od Drobku je zvláštní... vybaveno je pěkně, nicméně kromě překlepů a (pokud se dobře pamatuju) občasného problému se skloňováním se tu najdou i nějaké chyby v (těch několika málo) ilustracích (např. čáp má Hastroše chytit nohami, ne do zobáku, u všech do mrtě rozbitých čarodějek!!)

iveta3689
iveta3689
05.01.2022 4 z 5

Milý a magický příběh.

Rade
Rade
18.11.2021 5 z 5

Omylem jsem komentář v roce 2015 zařadila k vydání zjednodušené verze, byť vyšlo pod stejným titulem. Tak nyní napravuji, moje srdcovka je právě původní, ten „pravý“ Čaroděj ze země Oz…
-------
Tuhle knihu jsem jako dítě milovala a četla jsem ji mockrát. Bohužel se mi pak ztratila - a já měla stále v paměti tehdejší vydání (z roku 1962) s trochu zvláštními, tajemnými a hodně působivými ilustracemi, jejichž autorem byl Arnošt Karásek. Vzpomínala jsem na Plechového drvoštěpa, Slaměného Hastroše...
Když jsem pak mnohem později viděla animovaný film, byla jsem moc zklamaná. Z Plechového drvoštěpa byl Železňák, ze Slaměného Hastroše Strašák... A z poetického a něžného příběhu plného fantazie, jehož hlavním poselstvím se mi jevilo to, že lidi mají být k sobě dobří a vzájemně si pomáhat, se stal potřeštěný příběh komických postaviček a divného humoru.
A šťastný závěr? Knížku jsem nedávno po dlouhých letech našla v zadní řadě knih doma v knihovně. S jakým dojetím jsem se po tak dlouhé době začetla - a je to stejně krásné, stejně čtivé, stejně napínavé i dojemné... Tahle knížka nestárne, a to jí je již více jak 100 let...
Až v dospělosti jsem ocenila výborný překlad Jakuba Markoviče.

A ještě jeden aktuální dodatek: Nyní čtu se čtyřletou vnučkou, a přestože běžně u knížek dlouho nevydrží, vše čteme s přestávkami, tady seděla jak zařezaná s otevřenou pusou a vykulenýma očima. Naráz jsme přečetly skoro půl knížky, a to se u naší akční vrtulky fakt nestává… Moc jí to chytlo.

Radoľa
Radoľa
21.06.2021 5 z 5

Vynikajúca klasická rozprávka. Baum nehľadá zaujímavosť fantazijnej krajiny v jazykolamoch a logických paradoxoch, ani v matematických teóriách pravdepodobnosti a hier, podobne ako Lewis Caroll v Alici v krajine zázrakov. Naopak Čarodejník z krajiny Oz sa nesie na vlne dobrodružného príbehu s jasným cieľom. Logika deja je prispôsobená prostrediu, no nie je lámaná cez koleno, je podaná jasne a zrozumiteľne. Niet divu, že spisovateľ siahol po tvorivom pere a vytvoril následne niekoľko ďalších pokračovaní osvedčeného konceptu.

Little.deer
Little.deer
20.05.2021 3 z 5

Nevím, po tom, jak tu všichni tuhle pohádku hodnotí vysoce, je mi až blbý říct, že mě to nijak moc neoslovilo, ale zkusím to někdy ještě jednou...

EtELINKA23
EtELINKA23
02.03.2021 5 z 5

Krásná dětská kniha. Nádherné ilustrace.

Sabča92
Sabča92
04.01.2021 4 z 5

Přiznám se bez mučení, že jsem tento příběh pořádně nikdy neznala. Čaroděj ze země Oz je pohádkové dobrodružství pro děti. Trošku jsem z jednotlivých prvků cítila magii Narnie, některé postavy mi připomněli Star Wars a dokonce první strany se zabitím čarodějky ve mně vyvolali pocit Mrazíka. Ačkoliv se jedná o pohádkový příběh pro děti, autor hrdinům svěřil důležité vlastnosti běžného života. Každý po něčem toužíme, něco chceme. Tato kniha je rozhodně směřována na dětské publikum, které z ní bude nadšené. Obsahuje čtyři hlavní zajímavé postavy, které společně hledají cestu do Smaragdového města.

Susan94
Susan94
31.12.2020 4 z 5

Moc milý příběh, Dorotka i její kamarádi vypraví příběh z jedné země kdesi daleko od Kansasu. Viděla jsem nejdříve film a ten se mi líbil víc než knížka, nicméně pro trochu větší děti ideální čtení, něco jiného než, na co jsme u nás zvyklý.
PS. film, společně s hudbou Pink Floydů, kde ta hudba až moc náhodně zapadá do příběhu, není taky na škodu vidět.

fruitbueno
fruitbueno
18.12.2020 4 z 5

Příběh Dorotky a jejich kamarádů je nádherná pohádka o statečnosti, přátelství, lásce a odvaze. Kniha, která právem nesmí chybět v žádné knihovničce.

kaja77
kaja77
27.09.2020 4 z 5

Pěkná pohádka pro děti. Kapitoly krátké, vše stručně popsáno a vyřešeno :) A já jsem si jako dospělá rozšířila obzory světovou klasikou, kterou jsem vůbec neznala.

moonell
moonell
21.03.2020 3 z 5

Moc nevím, kde se bere všechno to nadšení okolo této pohádky, ale nijak mě neurazila (byť jsem si nad nelogičností a nekonzistencí mnoha pasáží chtěla vyrvat vlasy). Žel bohu ani nijak nenadchla.

Phyl
Phyl
11.08.2019 5 z 5

Být přesvědčen o tom, že jsem hloupá, bezcitná a zbabělá svině, ještě neznamená, že jí opravdu jsem. Přesto jí jsem dokud, mně někdo nedokáže pravý opak.

any333
any333
02.02.2019 5 z 5

Jako malá jsem neměla moc vlastních knih - pokud bych tedy nepočítala pohádkové soubory s Růženkou, Sněhurkou a spol. - a tudíž ty, které jsem si půjčila v knihovně, jsem četla pouze jednou. Neměla jsem tedy nikdy určitou odpověď na to, když se mě někdo zeptal, co jsem zhltla alespoň desetkrát. Zvrat přišel až tehdy, když mi babi, co už patrně tehdy poslouchala, na co se zrovna dívám a co mě zajímá, dala k narozeninám Čaroděje ze země Oz. Už předtím jsem měla docela ráda seriál, protože byl asi jediný, na co se tenkrát o prázdninách dalo dívat, ale dostat ho v knižní podobě pro mě byla výzva. Sice mě trochu odpudily ilustrace, protože se neshodovaly se seriálem, ale na to jsem se hned po začtení naprosto vykašlala. Pamatuju si sice, že po prvním přečtením jsem byla zase trošku zklamaná, protože se tam nepromítla druhá série seriálu, ale když pak začala škola, už mi zbyla jen knížka, co pomalu a jistě, s každým novým přečtením, úplně zbortila mou původní ideji o tomhle příběhu a nahradila ho tím originálním.
Jako nejvhodnější favoriti k oblíbení se jistě zdají Dorotka a Toto, ale já prostě zbožňovala Plechového dřevorubce, nejspíš pro jeho odvahu a jakousi nezdolnost, s jakou později dopomohl myší královně od zlotřilého rysa a ta jim za to pomohla se zrádnými Makovými poli. V myšlence barevných brýlích ve Smaragdovém městě a jistém břichomluvectví se skrývá odkaz na to, co může způsobit šikovný trik. Ale takových poznatků je tam více. A kdybych se snažila, možná bych je dovedla stále dobře vyjmenovat. No, to mi připomíná, že bych si možná mohla dát re-reading.
Jinak ve mě knížka svou syrovostí v pár chvílích vzbudila odpor. Poprvé právě při setkání s myší královnou, později při lvím boji a nakonec při vykonání příkazu čarodějnice, kdy jsem si vždycky myslela, že se hrdinové z toho srabu už nikdy nevyhrabou. Nakonec ale všechno - jako v té správné pohádce, samozřejmě - skončí dobře. A vzpomínka na to přetrvává.
Jen bych sem chtěla vložit takové jisté malé upozornění, co ve mě párkrát probudilo vztek při čtení Řbitovu zviřátek od Stephena Kinga: Autor tam totiž z 'čaroděje' udělal Oze Veuikého a Stuasuivého. A když porovnám obě koncepce, je to v konečném vyznění sakra rozdíl. Aneb jak si na okamžik zazdít dobré vzpomínky na tuhle knihu.

wiix
wiix
29.10.2018 4 z 5

Miestami až príliš fantázia, niekedy zase neuveriteľné magično.

Annkag
Annkag
17.05.2018 4 z 5

Čarodej ze zěmě Oz je tak krásne napísaná knižka s tolkými absdrakciami,poučeniami,bytostami nad ktorými sa nám hlava točí...
Putovanie do Smaragdového mesta po žltej cestičke a hladanie čarodeja ktorý jediný má tú moc dostat Dorotku spat do Kansasu.
A nech sa na mna nikto nehnevá-pre mna je Toto top najlepšia postavička.