Země divů

Země divů https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114122/bmid_zeme-divu-gDu-114122.jpg 3 47 15

Doktorka Marina Singhová sdílela malou laboratoř ve farmaceutické společnosti Vogel se svým spolupracovníkem Andersem Eckmanem celých sedm let. Když ovšem přijde zpráva, že Eckman zahynul, změní se život nejenom jeho manželce Karen a třem malým potomkům, ale i Marině. Je třeba se vydat do tajemných brazilských pralesů a zjistit, co se Andersi Eckmanovi vlastně stalo. Kromě pravdy o mužově osudu však zelená amazonská flóra, tamní nebe, vody a říční břehy skrývají ještě jedno velké tajemství, díky němuž by civilizovaná společnost mohla překročit své dosavadní možnosti. Stojí za ním záhadná a nevyzpytatelná doktorka Annick Swensonová, která vyvíjí svůj ambiciózní, přelomový lék, a to i za cenu překročení hranic lékařské etiky. Marina, někdejší studentka charismatické, ale autoritativní a despotické doktorky, musí opakovaně čelit nástrahám smrti. Bude si muset poradit s nebezpečnou anakondou i s kanibalským kmenem amazonských indiánů... Příběh inspirovaný orfeovským mýtem vypráví o sestupu do pralesní říše stínů a o snaze vyvést odsud člověka, který údajně zemřel na hadí uštknutí. Místo cesty za gnostickým poznáním jsme svědky vědeckého výzkumu, jehož metody jsou možná v tuto chvíli ještě omezené, což ale neznamená, že jednou třeba neumožní dojít k pochopení zatím neprozkoumaných zákonů přírody. Kniha byla vybrána redaktory Amazon.com mezi dvacet nejlepších knih roku 2011, záhy po vydání se také stala bestselerem New York Times.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Jota
Originální název:

State of Wonder , 2011


více info...

Přidat komentář

myrna0868
06.03.2023 5 z 5

kniha se mi četla skvěle, ubíhala mi jako film se Sigourney Weaver v havní roli . Určitě mne autorka nalákala na další z jejích děl.

KaterinaF
21.06.2022 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, které jsem četla. Dostala jsem se k ní přes knihu Velké kouzlo Elizabeth Gilbert, kde se popisuje, jak přišel autorce nápad na tuto knihu. Je to celé tajemně fascinující.


Blanchidlo
02.08.2019 3 z 5

Rozhodně knize nechybí napětí, leč závěr mi vůbec nezapadal do stylu celé knihy. Nečetlo se špatně, naopak, kniha se četla sama, ale jednou stačilo.

Simstr
22.05.2019 3 z 5

Kniha se dobře četla, ale děj se nějak táhl. Trošku mě to nudilo, konec hodně uspěchaný. Nejlepší byla část kdy bojovali s anakondou. Zajímavé téma, ale kniha mě nevtáhla do děje.

Zuzka843
11.08.2018 3 z 5

Prodávám knihy romány , různé . Ale vložit sem inzerát na knihu je katastrofa - složité .

čika
21.09.2017 3 z 5

velmi zaujimavy namet, zial vsak trochu nesurode pisanie, psychologia postav odflaknuta a cesky preklad nanic.

Ajinka126
09.02.2017 3 z 5

To je bohužel ukázka toho, když dojde autorovi dech a konec spíchne horkou jehlou. Začátek knihy, její myšlenka a děj jsou skvělé, svižné a čtivé. Pak dojde ke zlomu a jako by konec napsal někdo úplně jiný. Takže jsem se po dočtení cítila ošizená a neuspokojená. Ke knize se znovu nevrátím. Škoda. Tak krásná obála, název a většina děje, si to snad ani nezaslouží.

Leluse
02.02.2017

Upozorňuji, že jsou zde zásadní informace z příběhu.
Upoutal mě pěkný obal obal a nízká cena v levných knihách.
Začátek knihy mě příliš nebavil, rozhodně mohl být kratší. Vztah Mariny a pana Foxe - přišlo mi to divné... žádné jiskření, vášeň a vlastně ani nevím, proč ho milovala... no a to že mu musela vykat i v posteli, mě snad i trochu rozčiluje. Ten chlap se s ní nikde nechtěl ukazovat a opakoval jí, ať si najde někoho mladšího, ale stejně s ní do té postele hupsnul.
Nejhezčí část byla, když se Marina dostala do amazonského pralesa k domorodcům a doktorce Singhové. Myslím si, že téma o vývoji nového léku na základě neustupující plodnosti domorodých žen, bylo zajímavé. A líbilo se mi, že doktorka Singhová uvažovala i o důsledcích, kdyby se lék dostal k ženám po celém světě.
Konec mě trošku rozesmutnil... Nelíbilo se mi, že Marina vydala Eastra kanibalskému kmenu, i když to byl jeho vlastní kmen a přesto, že ji vlastně ani nic jiného nezbývalo. A podle mě nebylo ani nutné, aby se Marina vyspala s Andersem, kterého zachránila.

SBH
08.06.2016 4 z 5

Ač je to k nevíře, všechno nakonec dobře dopadne, dokonce i ústřední padouch díla, doktorka Swensonová, dojde v duchovní rovině potrestání, pokud si jej vůbec vzhledem ke svému hulvátství, aroganci a bezcitnosti uvědomí.
Pomyšlení, že bych se ocitla uprostřed jihoamerické džungle, mě naprosto děsí. Po přečtení této knihy jsem nabyla jistoty, že jsou tyto obavy oprávněné. Vedro, vlhko, špína, mračna agresivního hmyzu, na každém kroku hadi smrtelně jedovatí i vražedně přítulní, dravá zvěř, nebezpečná flóra i domorodí kanibalové, uf, díky, praotče Čechu! Hrdinka sdílí tyto pocity, ale zároveň si za děsivých okolností zachovává všechny znaky civilizovaného člověka v nejlepším slova smyslu – morálku, soucit, slušnost, odvahu a racionální uvažování.
Takže otázky k zamyšlení: Je vůbec moderní touha po věčném mládí a možnosti (například) rodit děti po padesátce vůbec to, co bychom měli chtít? Je podvodné chování vůči neetickému subjektu (obří farmaceutická firma) správné? Některé odpovědi autorka naznačí, něco si holt musí každý vyřešit sám.
Co se týče literární úrovně, děj příběhu mě vcucnul a nepustil až do poslední stránky. Charaktery postav byly k zulíbání i zabití v přesně vyváženém poměru. Věty bohužel nijak přehnaně nejiskřily. Předpokládám, že v džungli přece jen mělo být něco krásného, například zákoutí tajuplných stromů, ale autorce se to nepodařilo dostatečně okouzlujícím způsobem podat. A upozornění pro občany – dílo neobsahuje ani špetku humoru. Poměrně chaoticky umístěné flashbacky, kdy jsem musela některé odstavce číst několikrát, abych dala časové roviny dohromady, nakonec nebyly tak matoucí a svým způsobem přispěly k zábavnosti díla.
Takže – moc pěkné, konec dobrý, rozhodně doporučuji.

Aniday
26.10.2015 3 z 5

prapodivný začátek s prapodivným dějem a prapodivným koncem...

orinka3
06.06.2015 4 z 5

Zpočátku jsem se nemohla začíst, poněvadž jsem si z názvu knihy mylně představovala trochu jiný styl i příběh. Posléze mi došlo, že nejde o romantické napínavé dobrodružství, ale o malé sci fi a hlavně potvrzení toho, že člověka nejvíc formuje prostředí, ve kterém se ocitá a lidé, mezi které se dostane. Smysl života chápeme různě a nejvíc asi záleží na tom, KDE a s KÝM o něm uvažujeme.

zuzi1162
25.11.2014 5 z 5

Úplně jsem tu knížku hltala, doporučuji. Příroda je tam vykreslena opravdu tak, jako byste tam byli i vy.

Sepurine
21.10.2014

Zajímavá kniha v zajímavém prostředí Amazonského pralesa. Kniha mě velmi bavila a byla zajímavá. Vyjímečně bez klasické romantické zápletky. Nejvíc mě bavila druhá polovina knihy, téměř poslední třetina. Tam se děj hezky stáčí a rozuzluje.

Nikol18
20.04.2013 5 z 5

Opravdu neobvyklý román, který doceňuji až po jeho přečtení. Čtenáři jeho poslaní dojde až po dočtení, pokud nad tím začne přemýšlet. Když zdoláte první tři kapitoly plné flasbacků, které se v mnoho případech tak slívají s dějem, že vám chvíli trvá než si uvědomíte, že je to jen vzpomínka, prokoušete se přes to až k samotnému ději, který je trochu volnější, místy možná nudný, ale má to svůj důvod. Poslání, které zděluje ke konci knihy doktorka Swensnová své žačce je skutečně úchvatný. Autorce se skutečně povedlo velmi barvitě popsat Amazonský prales a život v něm, že jsem jí to uvěřila a připadala si přímo na místě. Mnohé charaktery postav byly tak silné, že nad nimi přemýšlím i dlouho po dočtení. Celkové zpracování knihy a poslání bylo úchavatné. Byly zde vyjádřeny i obavy z lidské chamtivosti a honby za dokonalým lékem. Lidem v mnoha ohledech nedochází, že můžou zničit ekosystém na všech úrovních, když se bezhlavě vrhnout do míst, jež jim měla být navždy skryta. Podle mne tato kniha má v sobě tolik poučení, že stojí za přečtení a zamyšlením se nad pravdami, které vyslovily postavy.

RADOST
03.08.2012 4 z 5

Zajímavá dobrodružná kniha o vědeckém výzkumu a o střetu i soužití dvou světů - americké civilizace a domorodých kmenů v brazilských pralesech. Zasloužila by si však trochu propracovanější překlad.

Štítky knihy

americká literatura pralesy

Autorovy další knížky

Ann Patchett
americká, 1963
2009  84%Bel Canto
2012  68%Země divů
2019  78%Společenství
2020  80%Holandský dom
2024  0%Divadlo na Tomovom jazere

Kniha Země divů je v

Přečtených67x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce33x
Chystám se číst18x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x