Železná rukavice

Železná rukavice https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495961/bmid_zelezna-rukavice-KVi-495961.jpg 5 277 73

Ondřej z Rohatce série

< 2. díl >

Ondřej z Rohatce se usadil na hradě Jenčov, avšak ne všichni jsou z takového stavu nadšeni. Co je asi může k tomu bezvýznamnému hrádku přitahovat a proč kvůli tomu musí umírat lidé? Jsou to ložiska železné rudy nacházející se na přilehlých pozemcích. A tak se křivoklátský purkrabí Chval z Valdéře nezastaví před ničím, co by mu mohlo k získání onoho území dopomoci. Ondřej je připraven svůj majetek bránit, jenže Chval je člověk Jana Lucemburského a jít proti králi vyžaduje velkou dávku odvahy.... celý text

Přidat komentář

cori
01.04.2024 3 z 5

Rytíř Ondřej a jeho milenka Chiara musí bránit svůj hrad Jenčov a nově budovaný hamr před nenechavým křivoklátským purkrabím a jeho najatými vrahouny. Do boje významně zasáhne markrabě Karel a král Jan. Historický román s akčními scénami prokládanými výklady o výrobě železa.

Jaruš7
11.02.2024 5 z 5

Excelentní obálka a pokračování v neměnném super stylu.
Má to vše, čím oblíbený autor dokáže poutat své příznivce k jeho tvorbě. Napětí, akčnost, vtip a šmrnc v umírněné síle s kapkou moudra.

Citace:" Já se umím bránit, synu. Ale použití meče je
vždy známkou selhání myšlenky a slova."

Je správné oživit staré,dnes už zříceniny hradů a zapadlých tvrzí, třebas příběhy plné lidského úsilí a historických střípků doby, kdy bylo třeba zůstat věrný svému domovu.


Katka244
01.12.2023 5 z 5

Děkuji, zase jsem se neodtrhla, četla a četla.
Mistrně napsaný příběh z doby středověku. Těžká doba , ale zajímavá v podání pana Niedla.

ondras666
29.11.2023 5 z 5

Pan Niedl opět předvedl jak mistrně umí psát a vyprávět. Opět boj dobra se zlem, několik zvratů a hlavně zase posunutí příběhu a osudů Ondřeje a jeho blízkých o značný kus vpřed.
A už teď mám plán na Jenčov zajet a projít si ho.

Lolila
22.11.2023 5 z 5

Opäť výborná časť, môžem len odporúčať prečítať.

Gore159
21.11.2023 5 z 5

...pěkně to vodcejpá Ondra je prostě "frajer" :)

Standa24
07.11.2023 5 z 5

Jednoduchá svižná historická oddychovka, ale na to už jsou čtenáři pana Niedla zvyklí a jeho knihy pro to vyhledávají. Líbilo se mi propojení s příběhy o rytířích z Vřesova.

tlllk
06.11.2023 3 z 5

Jedným z hlavných znakov jeho diel bolo, že každý problém má rýchle a vtipné riešenie. Tento krát nechal všetko kvasiť do poslednej scény. Zadosťučinenie sa síce dostavilo, ale pachuť intríg ostala. Asi si musím dať oddych, predsa len je to jeho 14tá kniha tento rok.

666Jitka
30.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Opět jsem velmi spokojená - mě prostě tento uvolněný Niedlův styl psaní sedí, nepotřebuji, aby byly knihy plné krve a akční od začátku do konce. Líbí se mi, že je i v této sérii ode všeho něco - ať už životy a práce obyčejných lidí, tak popis stavby nového hradu nebo scény, kdy se Ondřej z Rohatce se svými věrnými musí chopit meče na obranu svého majetku a zájmů. Chval z Valdéře a jeho kumpáni dostanou, co si zaslouží a Ondřej má zase alespoň na nějakou dobu klid, ovšem jen do okamžiku, než mu zkříží cestu další lump.

jitka7326
21.10.2023 3 z 5

Oddechová knížka na víkend. Psáno jednoduchým stylem. Jednička mě bavila více.

jan.para
26.09.2023 4 z 5

Trochu mi to přišlo, že Železná rukavice je v sérii o Ondřeji z Rohatce vycpávkový díl. Musím říct, že mě první díl chytnul daleko víc. Chvíli mi trvalo, než jsem se do knížky pročetl a první část s těžbou železa mě úplně nechytla. Druhá část už byla daleko záživnější a vyvrcholení s Janem Lucemburským bylo výborné. Opět příběh plný zvratů. Jdu na třetí díl.

Hanina61
19.08.2023 4 z 5

Středověk je drsný, na lidských životech tam zas tolik nesejde... :-) Sice to nemělo takový "drajv" jako jednička, tu romantickou linku bych klidně trochu okleštila, zabředání do děje z prvního dílu též, ale i tak to bylo zábavné čtení, zvlášť když se jednalo o bitky, půtky, závěrečný souboj v přítomnosti krále Jana... a taky zajímavé, protože s popisem přípravných prací a posléze výroby železa si dal autor opravdu práci. Těším se na další osudy Ondřeje z Rohatce, hlavně na jeho účast ve vojenských taženích... .-)

Iki1
25.07.2023 5 z 5

I tato velmi čtivá kniha je psána jednoduchým jazykem. Další příhody Ondřeje z Rohatce mě hodně zaujaly. A protože se jde o jednoduchý příběh, opět s dobrým koncem, jedná se o parádní počtení. Skvěle zachycená středověká atmosféra života na menší tvrzi i ve městě. K tomu téměř dokonalý rozbor podnikatelského uvažování šlechticů a života středověkých obchodníků. Přidán jemný autorův humor a je tu hodně zábavná kniha, i když patřící spíš mezi pohádky pro dospělé.

hana1039
22.07.2023 4 z 5

Audiokniha:
Další příběh Oldřicha z Rohatce ,u kterého si odpočinete,budete si ho užívat... vše je třeba brát z rezervou :))

katallinka
06.07.2023 4 z 5

Mě autorovy historické romány moc baví a nejinak je tomu i u této série. Čtivá, zajímavá a mnohdy vtipná a napínavá.

Carmaykl
03.07.2023

autoruv humor je fakt osvezujici. A ty hlasky maji grady.

Caporegime
02.07.2023 2 z 5

Tas z Boru byla super série, ale tohle je pořád trapně pozitivní,hlavnímu hrdinovi vychází všechno...

TomHr
23.06.2023 5 z 5

Další osudy Ondřeje z Rohatce sledujeme na pozadí změn v nejvyšší politice: v roce 1341 Jan Lucemburský oficiálně potvrzuje nástupnictví svého syna na český trůn. V česky psané literatuře je Karel IV. zásadně moudrým a spravedlivým panovníkem. Nejinak je tomu v Železné rukavici: ještě coby markrabě moravský Karel nezapomíná na prokázané služby a pomáhá Ondřejovi vyrovnat účty s proradným křivoklátským purkrabím a jeho přisluhovači. A pak byla svatba a jestli neumřeli, žijí tam dodnes! Ano, je to pohádka, tedy pohádka pro dospělé občas krev stříká a nechybí ani techtle ani mechtle. Ale především je to příběh a zábava, a o to tady jde především.

hnusák
28.05.2023 4 z 5

Oddechové čtení na víkend.

čef
09.05.2023 5 z 5

Znovu doba konce panování Jan Lucemburského jako v předchozích dílech série, tentokráte je Jan již slepý a vlády se pomalu ujímá Karel toho jména čtvrtý. Beneš a Čeněk z Vřesova, hrdinové předchozího děje jsou zde jen okrajovými postavami, hlavní je Ondřej z Rohatce a Jenče, který chce v Jenči vybudovat středověkou železárnu. Má ovšem silného nepřítele z Křivoklátu a tak je zde o bojování všeliké opět postaráno. Celkově je to takové prostinké, ale co jiného můžeme od této romanticko-dobrodružné literatury očekávat.