Železná dcera

Železná dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139548/mid_zelezna-vila-zelezna-dcera-co1-139548.jpg 4 327 62

Féria série

< 2. díl

Železná víla série

2. díl

Meghan Chaseová, napůl smrtelnice a napůl letní elfka, nikdy nikam pořádně nezapadala. Aby zachránila bratra, uzavřela dohodu se Zimním princem. Ten ji však opustil a odvrhl a ona zůstane se zlomeným srdcem uvězněná na chladném, nepřátelském dvoře Zimní královny. A když začne hrozit válka mezi zimními a letními fériji, Meghan si uvědomuje, že pravé nebezpečí představují železní férijové, ty podivné bytosti, které kromě ní a prince Ashe nikdo nespatřil. Jenže jí nikdo nevěří. A co hůř, Meghan přišla o vlastní magické schopnosti a ve zrádném světě, který ji obklopuje, si musí poradit jen pomocí vlastní chytrosti. Neví, komu může důvěřovat, netuší, kam se obrátit o pomoc. A přestože si Meghan vypěstuje železnou sílu vůle a odhodlání, nedokáže odolávat toužebnému šepotu svého až příliš lidského srdce. zdroj: legie.info... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Iron Daughter , 2010


více info...

Přidat komentář

Ailee
09.11.2023 3 z 5

Začátek byl otřesný. Z Meghan se stala ubulená, roztřesená hromádka a to i přesto, že ji Ash předem neznačil, co se stane. To by snad pochopil i kámen a uměl to sním zahrát. Ale to ona ne. Uf.
Zajímavé to začalo být až tak od poloviny, kdy se děj vrátil k boji proti železným férijům. Dvojka naštěstí končí tak, že i když nemám ráda nedokončené série, dokážu ji považovat za konec. Ano, je jasné, že je třeba ještě vyřídit spoustu věcí, ale série mě nechytla zas natolik, abych musela pokračovat a číst v angličtině (ano další dva díly se dají sehnat v češtině, ale série má momentálně asi sedm nebo osm dílů, takže bych si stejně nepomohla).

Artep071
18.08.2022 4 z 5

Skvělé pokračování .. malinko zdlouhavější, ale o to docela víc drsnější putování naši princezny, která je neuvěřitelně odvážná .Puk se nám konečně vyjádřil ...xi xi kluk ušatá ..ale já jsem fanda Ashe :) ... skvělá zápletka a skvělý závěr tohoto dílu a ať si trhne Oberon i Mab ..jsou tak nevděční ..děvče jim už zase zachrání zadek a oni takhle???
........ jsem děsně naštvaná, že nevydali v češtině další díly ... jak si můžou dovolit vydat ze série jen dva díly??? sakra!!!!!!!!!!
Hodiny pátrání a díky jedné skvělé slečně, která amatérsky přeložila pokračování této úžasné série jsem se pročetla ke konci ... je to nejúžasnější dobrodružství a moc zábavný a krásný příběh Meg a Ashe :)


barbb8k
16.12.2020 5 z 5

Koho nebaví čtení samé chvály, tuto recenzi můžete přeskočit.

Znovu to opakuji, ale tato série je moje srdovka. Tyto knihy mě provázejí už čtyři roky a vždy, když mám čtecí krizi a pustím se do nějaké z nich, krize okamžitě zmizí.
Ale teď už k této knize.


Už od začátku se v ději děje plno překvapivých zvratů. Je pravda, že prvních padesát stran tě ještě není úplně ono, ale potom se to rozjede a já se nemohla odtrhnout.
I na tento díl jsem pořádala společné čtení, jenže jako u předchozího, jsem prvních pár dní četla podle rozpisu, ale potom už jsem to nevydržela.

Meghan mi v tomto dílu chvílemi leze na nervy, protože se stává, že jí věci dochází strašně pomalu a v tu chvíli si říkáte, jak je hrozně naivní a blbá. Ale jinak ji mám hrozně ráda.
Puk je ještě lepší než v prvním díle. Hlavně se tady projevuje to, že chová k Meghan určité city a je strašně krásné pozorovat, jak se je snaží dávat najevo.
Ash byl na začátku až moc "chladný". K Meghan se prostě choval hnusně (po skoro sto stranách, bylo vysvětleno, proč, ale i tak mi to dost vadilo). Jakmile se blížila půlka, začal pomalu "roztávat". Už se z něj stal těm normální Ash, kterého mám ráda.


Romantická linka je v tomto díle jedna z nejlepších. Začíná se tu rozjíždět můj milovaný milostný trojúhelník, který Julie Kagawa umí perfektně.
4,5/5⭐

Miliamka
30.07.2020 5 z 5

Nehodnotím teď knihu, ale celou sérii. Doporučuju i následující dva díly, které v Česku oficiálně nevyšly. Buď se pocvičte v angličtině (kniha není psána težkým jazykem) nebo prohledejte internet pro amatérský překlad. Série sama o sobě není jen romantika, naopak je zde svět víl temný a plný záště, msty a politiky. V knihách najdete hodně o hledání sama sebe, odpuštění, lásce, obětování se, i o tom, že vše není takové jak se zpočátku zdá.

Ashi
12.07.2020 3 z 5

Ač jsou v češtině jen 2 díly, dočetla jsem sérii celou. Příběh je vlastně docela smutný a depresivní. Dokonce jsem četla rozhovor s autorkou, kde tvrdila, že to nechtěla ukončit happy endem, ale fanoušci jí "donutili" aby to končilo lépe, než měla v plánu. Nelíbí se mi některá pravidla vymyšleného světa, ale rámcově je příběh pěkný, styl psaní čtivý. Mužské postavy jsou fantastické, hrdinka je na mě příliš morální.

LadyAlena
03.04.2020 5 z 5

Tuto sérii miluji. knihy se čtou samy

Nika320
13.04.2019 3 z 5

No začala jsem číst i další díly, ale asi jsem skončila u druhého dílu ... je to sice zajímavé, ale asi ne dostatečně, abych pokračovala.

zinon
01.03.2019 5 z 5

Opět jsem se si příběh užívala tak moc, že jsem se od knihy nemohla vůbec odtrhnout.

anishta
01.08.2018 4 z 5

Slabší než první díl, ale není to vůbec zlé. Škoda, ze nevyšly i další díly... Jinak konec byl pro mě uspěchaný a ocenila bych klidně větší drama.

markulka
30.05.2018 4 z 5

Ze začátku se kniha vlekla, ale s každou další stránkou jsem příběhu víc a víc podléhala. Autorce se podařilo vytvořit jedinečné prostřední s naprosto jedinečnými bytostmi. Určitě se pokusím sehnat i další díly...

Amitiel76
09.05.2018 4 z 5

Tak tomuto druhému dílu série musím o jednu hvězdičku přidat. Je opravdu lepší, než předešlá část....
Děj mě pohltil hned od první stránky. Mělo to spád, řádky doslova ubíhaly před očima, a já je s napětím hltala. Sice někde uprostřed knihy se objevila hluchá místa, zbytečně zdlouhavá a rozvleklá, ale ani to mi nezkazilo dojem z četby.
Opět obrovské množství příšerek a mýtických tvorů, že mi někdy dělalo problém si je vůbec ve své fantazii představit. Ale jinak byl tento autorčin svět dokonale promyšlený, a neotřelý. Nepodobný ničemu, co jsem doposud četla.....
Jen je mi velice líto, že tímto celá série u nás končí. Další části nebyly přeloženy do češtiny . Určitě bych se vrhla i na další díly, protože je jasné, že konec zůstal otevřený....
Ale i tak... Meghan a Ash zůstali na konci spolu, milují se , a jako konec mi to musí stačit :-)

dogiska
18.02.2018 5 z 5

Druhý díl mě od první chvíle pohltil a konec zaskočil svým otevřeným koncem.

Pak jsem zjistila, že vyšly ještě další dva díly.

Třetí díl - Železná královna - úplně nečekaný průběh a konec, kdy Ash dodrží svůj slib a půjde hledat způsob jak být s železnou královnou a po cestě ho bude doprovázet Puk.

Čtvrtý díl - Železný rytíř - cesta na konec světa pro duši, aby mohl zpět za Megan do Žlelezné říše, byla dlouhá a plná překvapení. Místy jsem uronila pár slz když Ash s Pukem našli místo věštce dávno mrtvou lásku Ari. Ta je na dlouhé cestě na konec doprovázela, tak jsem ji moc nevěřila, že nechce Ashovi ublížit. Nakonec se pro něho "obětovala", aby mohl být s Megan. Happy End :)

LucyBooks
13.01.2018 5 z 5

Krásné pokračování. Svět má autorka dokonale promyšlený. Jelikož mě zajímalo co bude dál, tak jsem si na internetu našla překlad v češtině (3. a 4. díl) od fanoušků (děkuji za překlad :-) ). A ani ostatní díly nezklamaly, závěr celé série byl úžasný.

Avaryana
20.07.2017 3 z 5

No, pokud jsem paskvilu s názvem Eragon dala hvězdy dvě, tak abych byla férová, nemohu dát této méně než tři.
Nápad je výborný a neskutečně čtivý, první díl jsem doslova zkonzumovala za jediné odpoledne, ale ten druhý...
Zkonzumovala, výborné slovo. Velmi se totiž na ten druhý díl hodí. Kniha je po stránce řemeslné zpracovaná opravdu dobře. Děj nás nikde zbytečně nezdržuje, od začátku nabere určitý směr a ten si udrží až do konce. Ne že by to bylo špatné, kniha, ač postrádá nějaká větší překvapení, rozhodně nenudí. Prostředí je doslova kouzelné, ale něco tomu chybí... Zkrátím to. Nebýt toho zajímavého námětu, země víl, jednalo by se s největší pravděpodobností o tuctovou záležitost. Proti prvnímu dílu zde cítím nevyužitý potenciál. Něco co mohlo být a není. Něco neuzavřeného, nedotaženého.

(spoiler alert!)

To vše je obětováno pro vysněný happyend?

Už jsem tu měli dračí jezdce, kluky s jizvou ve tvaru blesku a spoustu dalších. Férijů tu zas tolik nebylo. Díky tomu je kniha zajímavá a určitě nebudete litovat, že si s ní zkrátíte deštivé odpoledne. Ale možná se stejně jako já neubráníte zklamání na konci, kdy se autorka vydá cestou červené knihovny a ten krásný svět, který vás na začátku okouzlil, zůstane daleko v pozadí a zapomenut.
No, zmínky o dalších dílech, ač v našich končinách nevyšlých, mi skýtají naději, že třeba, přecejen... tam ten potenciál je.

Mark.
12.07.2017 4 z 5

Je velká škoda, že u nás nevyšly další díly - Železná královna a Železný rytíř. Pokud bych to měla hodnotit celé tak určitě 5*. Při mém hloubavém fantasy myšlení jsem si dokázala představit, že by tomu klidně tak mohlo být. Že opravdu bájné postavy časem ze svého světa vymizí a budou zapomenuty a převezme vládu technologické vymoženosti.

Calla2002
08.07.2017 5 z 5

Zbožňuju fantasy knihy a tato byla velice povedená a čtivá byla tam romantika,zápletky,napětí a akce....prostě můj styl
řekla bych že si ta kniha zaslouží 5* :-)

Suziella
19.05.2017 5 z 5

S druhým dílem jsem též spokojena. Sic není pokračování, ale i tak je dobře ukončen.. to co jsem potřebovala vědět jsem se dozvěděla!
S radostí se vrhnu i na další díly, snad to s tou angličtinou nějak půjde.
Jen je zde ještě víc chyb než v prvním díle, což mi i dělalo problém se soustředěním se na čtení.

PeťkaW.
28.03.2017 3 z 5

Souhlasím s ostatními komentáři v tom, že kniha je opravdu neobyčejně čtivá a poutavá. Děj hezky odsýpá, nechybí akce, napětí, zvraty, ani romantika... ale na můj vkus bylo právě té, až moc. Vadilo mi trochu neustálé vzdychání hlavní hrdinky. Chyběly mi i sarkastické poznámky Puka, kterých bylo podstatně méně, než v prvním díle a celkově mi jeho postava už nebyla tolik sympatická. Nicméně jde opravdu o povedené fantasy, které má co nabídnout. Jako jedinou vadu bych viděla to, že jde o sérii, která vás sice nadchne, výborně se čte a vy ji hltáte jedním dechem, ale po týdnu už vlastně pořádně nevíte, o čem byla nebo jak se jmenovala hlavní postava.

dancadragneel
07.03.2017 4 z 5

No čekala jsem hodně od pokračování a bohužel se ke své smůle nedočkala. První díl byl opravdu pěkný a napínavý, no druhý už mi přišel o ničem. Škoda...

Kira128
21.01.2017 3 z 5

Abych řekla pravdu, od této knížky jsem čekala mnohem, ale mnohem více. Sice jsem nečetla první díl, ale myslím, že to ani nebylo potřeba, jelikož v ději jsem se i přesto orientovala. Ovšem, překlad byl jednoduše strašný. Našla jsem opravdu hodně překlepů, což mi docela dost narušovalo čtení, nedokázala jsem se do děje úplně ponořit. Nebo to tak mám jen já? Ale vážně nevím, který mistr napsal do knihy "můza“. Copak to potom nekontrolují?
Každopádně, když toto přehlédnu, kniha byla se zajímavým námětem, to se popřít nemůže, ale řekla bych, že by to šlo napsat i lépe. Některé události mi například přišly naprosto zbytečné. S postavami jsem byla docela spokojená, Ash u mě byl na nejvyšším možném místě, už jen díky tomu jménu, a také Puk, protože v mých představách vypadal vážně… ehm… „zajímavě“. Ale Meghan… proboha. Pochopila jsem, proč se tak cítila a že si prostě připadala zanedbaná a podvedená, ale… taky mohla přeci pochopit, proč se Ash choval na Zimním dvoře tak, jak se choval. No, nebyla mi sympatická a chtěla jsem ji v jednu chvíli dokonce praštit klackem. (To vyznívá poměrně útočně, nemyslíte?)
Po tom, co jsem od této autorky přečetla Talon, který jsem si vážně zamilovala a řadím ho na nejvyšší možné příčky, tady jsem byla zklamaná. A vážně hodně. Do dalších dílů bych se už asi nehrnula…