Zelený skarabeus

Zelený skarabeus https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323747/bmid_zeleny-skarabeus-5Xn-323747.jpg 4 153 28

Před inženýrem Arthurem Kaminským z Essenu, který přijíždí v 60. letech do Egypta, stojí nelehký úkol – záchrana skalního chrámu Ramesse II. Tato svatyně je jednou z nejvýznamnějších památek starověkého Egypta, je to symbol moci a slávy ztělesněné faraonem, který zemi vládl jako Ramesse II. dlouhých 67 let. V temných, tajuplných chodbách faraonova chrámu čelí Arthur tajemným silám, které – jak se zdá – chtějí akci zabránit...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Der grüne Skarabäus , 1994


více info...

Přidat komentář

čef
20.06.2022 4 z 5

Autor má několik knih z Egypta, tato je z nedávné minulosti, z doby stěhování chrámu Abú Simbel. Do velkých podrobností však nejde ani z historie ani z reálií této doby. Dva propletené dobrodružné romány spojené osobami, KGB a reinkarnací. Kniha pobaví, ale příliš nepřekvapí.

Adapa
18.04.2022 4 z 5

(SPOILER) Četlo se to dobře, snadno a rychle. Ale jak píše níže uživatelka bekule, byla to „neskutečná slátanina“.

Na prvních stránkách se seznamujeme s Arthurem Kaminským, německým inženýrem, který přichází ve druhé polovině 60. let 20. století do Egypta, aby pomohl s rozřezáním soch v Abu Simbelu a jejich záchranou při stavbě Asuánské přehrady. Vše se zdá být běžné, archeologicky přesné. Až si po několika stránkách říkám, že zde nebudou záhady, nadpřirozeno.

Kaminsky se seznamuje s nepřístupnou doktorkou Hellou a oba se do sebe zamilovávají. Rusové se snaží škodit při přesunu Abu Simbelu, začíná se zdát, že to bude skoro špionážní román. Pak se objevuje tajemná mumie a doktorka Hella se najednou mění a knížka vypadá jak levná fantazy. Pak přichází opět zvrat, kdy dva agenti KGB se rozhodnou spolupracovat a utéci. Do duchařiny a tajemna to má najednou daleko. A pak zase zvrat, Hella se „zbláznila“, objevují se mrtví, mumie je prozrazena, Kaminsky zesměšněn.

Pak Kaminsky pátrá po Helle, která se považuje za převtělení egyptské královny Bintanat. A najednou je to jedna šílenost za druhou. A poslední dvě kapitoly vypadají jak prvotina béčkového spisovatele. Ta poslední kapitola, která má jakoby najednou vše vysvětlit je tak uměla naroubovaná a nesmyslná, že se tam vůbec nehodí. Není to takové, že si člověk řekne, že to vlastně měl dávno tušit, že tomu spousta věcí napovídala, ale spíše si řekne, že autor to chtěl rychle ukončit a vymyslet nějaký šílený nelogický závěr.

Vzhledem k tomu, že se mi to četlo dobře a nebyla to první kniha od Vandenberga, tak ale dávám čtyři hvězdy. Odychovka bez hledání logiky.


bekule
18.05.2020 1 z 5

Tak to byla neskutečná slátanina ,tak trochu jako když pekli pes s kočičkou dort. Starověké památky, archeologie, dobrodružství, stěhování legendárního chrámu i dobrodružství a tajemno se dalo očekávat, ale všude se prolínající agenty KGB a hlavně neuvěřitelně plytké naivní dialogy už jsem nerozdýchala. Jestli někdo zatouží po duchařině a tajemnu spojeném se starověkým Egyptem tak je mnohem lépe napsaná kniha od P.Gedge-Svitek ze Sakkáry.

Abroš
22.03.2020 5 z 5

Tohle je zatím můj nejoblíbenější Vandenberg.U autora se člověk opakuje -strhující čtení,pro změnu o přesouvání chrámů(Abu Simbel) u Asuánské přehrady a osobností do jiných těl(reinkarnace)

Simona99
09.06.2019 4 z 5

Velice zajímavá, záhadná knížka z egyptského prostředí.
Jen občas jsem se trochu ztrácela.

Květinka008
06.10.2017 4 z 5

Moje nejoblíbenější od Vandenberga, zejména kvůli Egyptu a chrámu Abú Simbel, jehož přesun mě fascinuje od dětství. Osobně mám radši starověk a středověk - měšťanský, nikoliv církevní, proto mě nebaví každá autorova kniha. Ale vybere si u něj každý.

Heřmis
02.06.2017 2 z 5

Pokud Vandenberg píše v reálné rovině, tak je to poměrně resp. průměrně čtivé, ale jak se do toho začne míchat takové to nadpřirozeno, to mě tedy moc nebavilo. Celou knihu jsem si říkal, že to bude na průměr, ale za ten konec jsem ještě hvězdu ubral.

evickakyticka
03.02.2017 3 z 5

Průměr, slabý průměr. Moc jsem se nebavila, bylo to takové nijaké. Rozluštění zápletky ve spojení s KGB... Nic pro mě. Ale dám autorovi ještě šanci, docela mě zaujala kniha Odlévači zrcadel. Tak uvidíme.

IvanaB
02.09.2016 4 z 5

Čekala jsem trošku víc, ale vyloženě zklamaná jsem nebyla. Určitě zajímavý je popis přesunu chrámu, Egypt je moje srdeční záležitost, takže historická zápletka super, závěr jsem tak nějak očekávala.

lábuska1
19.05.2016 4 z 5

Moje první kniha od Vandenberga a ihned mne nadchla.

Matevi
29.03.2016 4 z 5

Kniha mě velmi upoutala. Byla jsem napjatá celou dobu a měla jsem problém čtení odložit. Dokonce jsem si obohatila své znalosti o Egyptu. Bohužel posledních několik stránek bylo pro mě zklamáním.

Rade
19.10.2015 3 z 5

Plusy: Zajímavá tematika přesunu chrámu v Abú Simbelu v 60. letech 20.stol., prolínání historie a současnosti, exkurze do egyptského starověku, kterou Vandenberg prostě umí (vynikající Zapomenutý faraon).
Vlastní příběh a zápletka, byť napínavé, se mi zdály o něco slabší.
Tři plus.

Thebookman
15.06.2015 5 z 5

Tak toto je moje čtenářská prvotina od výborného spisovatele Philippa Vandenberga. Pamatuju si, že jsem si ji brával na učňák a o přestávkách si ji četl. :-) Prostě moje srdcovka. Děj je velice zajímavý a způsob psaní velice čtivý. :-) Kdo má rád historii, ať neváhá a sáhne po této knize. Litovat rozhodně nebude. :-)

Luccy78
30.04.2015 4 z 5

Napínavý příběh, kdy se historie prolíná do současnosti. Kdo má rád příběhy z Egypta, k tomu trochu toho tajemna a nepředvídatelné konce, bude spokojen. A nejvíc mě bavilo, že samotné rozuzlení příběhu jsem vážně nečekala..

petka-2007
13.04.2015 5 z 5

Kniha mne skutečně bavila, měla spád, nápad...

davas
14.12.2014 4 z 5

opět zajímavé čtení,výborný závěr ,pro mne,velicá pěkná kniha

Mira330
01.11.2014 5 z 5

...Pak ránu kusy látky zavázal. "Proč to děláte?" zeptala se Raja udiveně. "Proč!" Starý muž se zasmál. "Všichni jsme synové a dcery pouště a máme vlastní zákony. Pro cizince jsou možná nepochopitelné. Jeden z těchto zákonů zní: pomáhej slabšímu, jednou by mohl být silnější než ty, a pak bys mohl potřebovat jeho pomoc. Je to sobecké, já vím, ale jsme už prostě takový."

Poutavý příběh hlavního krdiny Kaminkýho, který odjede do Abu Simbelu pomoci se záchranou skalního chrámu Ramese II. Ovšem je tu spousty komlikací při záchraně. Do toho se mu připlete žena, která ho doslova učaruje. Dojde zde také k významnému archeologickému nálezu, kolem kterého se celý příběh bude motat. V knize se objevuje ruská KGB, která tahá za nitky a není snadné se jí vyhnout. Víc už prozrazovat nebudu. Je to nádherná napínavá knížka z šokujícím a přesto logickým koncem, která stojí za přečtení.

kokos1
28.07.2014 4 z 5

Moje první přečtená kniha od Vandenberga. Zajímavá, vtáhla mě do děje. Závěr velice překvapivý. Doporučuji přečíst.

lenkaknel
24.11.2013 3 z 5

Ze všech Vandenbergových románů mě tenhle bavil nejmíň.

kuky921
05.05.2013 5 z 5

Úplně úžasná knížka s velmi zajímavou zápletkou a rozhřešením. Všem jí doporučuji.