Zelený děs

Zelený děs https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37575/bmid_zeleny-des-9c9-37575.jpg 4 152 31

Povídková kniha irského spisovatele Josepha Sheridana Le Fanu In a Glass Darkly spatřila ve své rodné zemi poprvé světlo světa v r. 1872 a sám autor tehdy stěží mohl tušit, že si právě touto knihou natrvalo zajistí čestné místo mezi klasiky žánru trochu nepřesně označovaného jako horor.

Horory Povídky Fantasy
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

In a Glass Darkly , 1872


více info...

Přidat komentář

slawa.cap
06.05.2023 4 z 5

Poslouchal jsme jako audioknihu.
Před lety jsem vyposlechl Carmillu. Teď jsem se rozhodl že zabrousím trochu více do hloubky a i tu Carmillu si dám znovu. Krom první povídky jsem byl dost potěšen a hlavně Dragon Volant mě dost bavil.

Hanka_Bohmova
01.04.2023 3 z 5

Shodou okolností mi v poslední době přišel do rukou Démon od Lermontova a Jekyll a Hyde, což mě přivedlo na myšlenku zkoumat s dcerou v literatuře romantismus. Mezi autory, od nichž jsem zatím nic nečetla, patří i Sheridan Le Fanu. Jeho strašidlácké historky mě za srdce nechytily, ale pro didaktické účely je to výborný materiál. Akorát si dám pozor, abych po nocích k poradenství a ke studiu nepila zelený čaj. Nestojím o to, aby mě za pár let stalkoval nějaký oživlý paragraf :o)


Broukodrak
30.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Nejvíce se mi líbily povídky Carmilla a Pokoj v hostinci Dragon Volant, zbytek se mi nelíbil, jelikož byl sice mysteriózní a strašidelný, ale na konci oběť BUCH - zemře a končí povídka a já se nedozvím, proč nebo jak se to dělo.

Badger
09.03.2023 5 z 5

Četl jsem vydání z r. 70, takže asi bych řekl ten nejhnusnější obal
-no ta držka na zelenym ubruse,
ale už tehdá si říkám "tohle má duši"
a fakt...!
Pět obsažených povídek rozhodně pojí tajemno.
Dnes to může působit úsměvným dojmem v době všehoažmoci,
ale tehdá to musela bejt
zproklatá
pecka.

Pár věcí z 19.stol jsem již četl a bylo to náročný, až kolikráte nudný, ale to rozhodně nebyl tenhle případ.
Pro mě topovky Dragon Volant a Soudce Harbottle, hned pak samo Carmilla.

Tenhle Irčák mi bavil víc, jak ten s DeNirem.

cziss
08.03.2023 2 z 5

Na dnešní dobu je to celkem nuda. Asi nejlepší je poslední povídka, jenže i té kazí na kráse to, že tak od půlky příběhu je jasné o co tu jde...

Ladis777
14.09.2022 4 z 5

Docela dobrá klasika hororu s promyšlenými syžety jednotlivých povídek, i když pochopitelně ne všechny jsou stejně dobré. Pokoj v hostinci jsem kdysi viděl jako film, takže mě potěšilo, že najednou vidím inspirační předlohu. Carmilla je trochu moc předvídatelná, ale napsaná a přeložená je dobře. Takže i když horory zase tak úplně nemusím, tohle se mi líbilo.

frantisek8863
08.09.2021 2 z 5

Sbírka strašidelných a hororových povídek. Chápu, že jsou napsané ve vzdálené a jiné době, ale při čtení jsem se nudil, možná až na ty dvě poslední.

Taťka Hraboš
10.08.2021 4 z 5

Nebudu se vyjadřovat ke Carmille, tu jsem četl už dříve a komentář je tu k nalezení. Ze zbylých povídek mě – asi jako většinu čtenářů – nejvíce zaujal Pokoj v hostinci Dragon Volant. Z jednoduchého důvodu – jako jediný z příběhů má rozuzlení. Jinak – z hlediska stylu, jazyka a námětu - jsou povedené všechny. Je samozřejmě třeba brát do úvahy dobu jejich vzniku, Sheridan Le Fanu tvořil v období pozdního romantismu. Možná by nebylo na škodu, kdyby se jeho dílka ocitla mezi doporučenou literaturou ve školách, vsadím se, že zrovna Pokoj v hostinci Dragon Volant by byl pro mladé čtenáře mnohem stravitelnější než bichle od Huga či Stendhala a přitom by se na něm daly hezky demonstrovat rysy tohoto literárního směru.

lagareta
08.06.2020 4 z 5

Kniha mého dětství, mnohokrát čtená i když ne vždycky celá. Nejoblíbenější je Pokoj v hostinci Dragon volant, který jsem si dokonce později našla i jako film:)

vejtras
05.01.2020 3 z 5

Velmi čtivá, ale dost nesourodá sbírka povídek. Spojujícím prvkem je jisté tajemno, duchařina, která se zobrazuje v širokém spektru od psychické lability oběti až po nefalšovanou upířinu. Někde mě trochu štvaly otevřené nebo rychlé konce pěkně vykreslených příběhů (sebevražda a basta), často chybí vysvětlení, co se vlastně stalo. Nicméně i přes nedostatky jsem to přečetl jedním dechem, takže to něco do sebe má.

haki34
19.09.2019 4 z 5

nalezenec z knihobudky...zprvu jsem se obávala anotace "horor"..ale nebylo to vůůůbec tak zlé:)
první tři mi připoměli moji práci na psychiatrii...naznačeny halucinace, výčitky svědomí, kombinace několika faktorů a možná i to nadpřirozeno...
za mě úplně top "Le dragon volant" - dokonce jsem ten konec tak nějak odtušila :) něčím mi připoměla Agathu Christie..mladý muž strkající hlavu do oprátky, záhadná zmizení, temná atmosféra (zajímavé, jak všechny hrdiny spojují oblíbené procházky uprostřed noci, zejména v pustcýh uličkách, na hřbutovech či v temných parcích...)
ta je za 5* bezkonkurenčně...
a pak závěr patří mistrům - upírská Carmilla....
můžu jen doporučit !! a nebojte se, zas tak strašidelné ty povídky nejsou (když jsem je zvládla i já :) )

eraserhead
30.05.2019 4 z 5

Ach, jak miluji tyhle "Staré" věci. ZELENÝ DĚS, PRONÁSLEDOVATEL a nakonec i SOUDCE HARBOTTLE výborně tajemné a atmosféricky napínavé povídky. Zjevující se a mizející opice je nepříjemně strašidelná, soud posmrtných až asociuje danse macabre. POKOJ V HOSTINCI DRAGON VOLANT je takový (před)poeovský detektivní příběh se silnout stopou mysteriózna v němž je všechno podstatné, předčasné pohřby, tajné komnaty, podvodníci, slepá láska, nejslabší příběh z knihy ale pořád slušný. No a upírská klasika s letmým leč silně voňavým lesbickým odérem CARMILLA, to je kapitola sama za sebe. I kdyby ostatní příběhy stály za starou bačkoru (jako že nestojí), CARMILLA je prostě skvělá. Ve své krátkosti stojí po boku Draculy na pozicích nejlepších literárních upířin.

dedliipf
11.05.2019 3 z 5

Hůř se hodnotí, když vím, že jsou texty nejen přeložené, ale také upravené (provedl Josef Volák). Je ale pravda, že se četly skvěle - tak čí je to zásluha? :-) Dokonce, i když už je vám jasné, jaká bude pointa, není důvod přeskakovat stránky. Potěšení dává právě ta cesta, kterou se text ubírá. A že jsem schopná zapomenout i na detaily z dřívějších stran a pak mít radost, že se vše vysvětlilo!

Rozhodně delší příběh = lepší příběh, takže také doporučuji především Carmillu a Dragon Volant. Jen na mě ten děs nepůsobí dětsky, jako spíš romanticky - dobou, atmosférou, prostředím... Do knihovny bych dala poblíž Máje.

Džerkys
10.02.2019 5 z 5

Lehce strašidelné a poutavě napsané povídky.

Malýmedvěd
19.12.2018 3 z 5

Pěkná knížka, poslední dva příběhy Carmilla a Dragon Volant jsou velmi povedené. Je to krásná ukázka počátků hororového žánru, dnes bych to nazval dětský horor. :) Atmosféra doby na čtenáře hezky dýchá a je to dobré oddechové čtení.

martunka
10.10.2018 5 z 5

Pro mě jsou to určitě zajímavé povídky. Dobře jsem si početla.

Pajina68
04.09.2017 2 z 5

Asi jsem dle komentářů od knihy čekala víc. Nejvíc mne zaujala první a poslední povídka.

85098211
23.07.2017 5 z 5

Nesmrtelná klasika, ke které se opravdu moc ráda vracím ;-). Líbily se mi všechny povídky bez výjimky. Carmilla je samozřejmě výborná, ale ani ostatní nezůstávají pozadu. Mám ráda tyto příběhy i kvůli stylu, kterým jsou napsané. Mohu tedy hodnotit pouze plným počtem, protože si to podle mého názoru tato vynikající kniha zaslouží ;-).

Rup
19.07.2017 4 z 5

Dnes už nic objevného, ovšem ve své době... K tomu skvělý styl psaní. Všechny ty dnešní "hororové" slátaniny mu nesahají ani po kotníky. Doporučuji.

Atanone
26.05.2017 4 z 5

Příběhy z téhle knihy jsem slyšela ještě jako malá holka,převyprávěné od starších kamarádek za nočních "černých hodinek" v lázních Darkov,při kterých to bylo o to napínavější,že nás mohla kdykoli načapat sestřička,co měla zrovna službu.
Jak jsem mohla,knihu jsem si vypůjčila a přečetla. Dodnes mi ty strašidelné příběhy připomínají kousek mého dětství.