Největší skandál v dějinách lidstva

Největší skandál v dějinách lidstva https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201780/bmid_nejvetsi-skandal-v-dejinach-lidstva-skV-201780.jpg 4 39 4

Na jednom z mezihvězdných letišť v Mléčné dráze si piloti a jejich přátelé ve stínu odpalovací rampy vyprávějí nejzajímavější příběhy ze svých životů… Nejúspěšnější z této sbírky je zřejmě první, dobou vzniku nejstarší povídka Nová hvězda, vyprávějící o básníkovi, který přistane na planetě, jejíž obyvatelé neznají poezii. Rozhodne se tedy toto umění pro obyvatele planety „vynalézt“. Sbírka byla přijata poměrně příznivě, i když s námitkami, že jsou-li čteny povídky za sebou, zanechávají na čtenáři dojem monotónnosti. Většina povídek má podobnou strukturu: hlavní hrdina se dostane do bizarní situace, která se zpočátku zdá velice výhodná, ale záhy se začnou ukazovat její stinné stránky. Prózy jsou psány velice čtivým, vypracovaným jazykem a mají zvláštní poetickou atmosféru.... celý text

Přidat komentář

Lele61
04.10.2023 3 z 5

Sbírka 8 krátkých povídek Eduarda Martina nám prezentuje příběhy ze života, které si vyprávějí piloti a jejich přátele ve stínu odpalovací rampy. Jednotlivé náměty každé z povídek autor pak v podstatě domýšlí až úplně do krajnosti, tedy ad absurdum. Knížka se nečte špatně, povídky jsou členěny do kratičkých kapitol. Avšak žádná pecka ve formě nějakého skvělého nápadu nebo mimořádného literárního zpracování se bohužel nekonala a celek tak hodnotím jako naprosto průměrný.

Hobo
05.01.2021 3 z 5

Eduarda Martina považuji za jednoho z nejoriginálnějších českých sci-fi autorů. Jeho povídky mají vždy skvělý nápad, který rozvíjí do úplné hloubky, až k absurdnu. Právě proto ale nikdy nebude patřit mezi zásadní oblíbence běžných čtenářů a mně osobně také stačí jedno přečtení. Jako by to vše bylo i nějak přeintelektualizováno, takže osobně k těm nápadům jsem si i (ne)vytvářel emoční vztah.


Baushka
09.01.2019 4 z 5

Stáhla jsem si tuhle knížku omylem, byla jediná z knížek zdarma a zvládla se stáhnout za jízdy v metru. Já si ale nevšimla, že se nejedná o Petišku, ale o Petišku mladšího. Sci-fi a fantasy normálně nečtu. Brala jsem to spíše jako takové pohádky. Psáno je to moc hezky, čte se to přirozeně, nenásilně, příjemně. Nejvíce oceňuji hloubku daného problému, dané otázky, do které autor dokázal v krátkých pohádkách zajít. I mě napadlo, jaké by to bylo nestárnout a podobné, ale nedošla jsem nikdy ani do půlky. Sci-fi a fantasy ale budu i nadále obcházet.

Headvay
24.01.2017 4 z 5

Velice poutavá sbírka povídek. Původně jsem hledal odpočinkovou literaturu, ale byl jsem velice překvapen a to mile. Jednotlivé povídky propojuje zátiší odpalovací rampy a jeden mladý pilot, který je jeden z posluchačů.
Každý příběh obsahuje myšlenku, která se dá v podstatě vztáhnout na kteroukoli dobu, ale nyní se stávají trochu aktuálnějšími.