Zebra

Zebra https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25472/bmid_zebra-rXt-25472.jpg 5 12 3

Thriller napsaný podle skutečné události popisuje teror, jemuž byli vystaveni bílí obyvatelé San Franciska na počátku 70. let 20. století. V 30. letech 20. století vzniká ve Spojených státech náboženské hnutí černých muslimů Nations of Islam, které vykrystalizuje v militantní organizaci, propagující nadřazenost černochů. V 70. letech přívrženci tohoto hnutí zakládají tajný spolek Andělé smrti. Vstupenkou do jejich řad je zavraždění devíti bělochů. Kniha vypráví hrůzný příběh skupiny pěti černochů, kteří během 179 dnů zavraždí 23 bílých Američanů. Celé město je vystaveno napospas teroru pětice šílenců. Autorovi se mistrně podařilo vykreslit psychologii zla, jejíž příčinou je ideologická náboženská manipulace a která zůstává aktuální i na počátku 21. století. Jedná se o pravdivý popis pětice mužů, kteří 179 dní drželi město v sevření teroru. Vyprovokovávaní a řízení svými vůdci si tito muži v ulicích San Francisca náhodně vybrali 23 obětí pro únosy, znásilňování, olupování, mrzačení a vraždění – v jakýchkoliv ulicích a kdykoliv. Říkali si Andělé smrti a měli jediný cíl: každý obětovat svému bohu Alláhovi devět „modrookých ďáblů“. (pravdivý popis 179 dní teroru v San Franciscu)... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu

Vydáno: , Kontingent Press
Originální název:

Zebra: The True Account of the 179 Days of Terror in San Francisco , 1979


více info...

Přidat komentář

chaera
21.05.2021 4 z 5

Velmi těžké téma, trvalo mi několik dnů, než jsem tuto knihu zvládla přečíst. Mám sice zhlédnuto nespočet dokumentů o vrazích a všelijakých psychopatech, ale v knižní podobě mi tyto témata přijdou ještě těžší a náročnější na strávení (nejspíš to je tím, že nad knihou člověk stráví více času a je tak delší dobu vystaven všem těm špatným pocitům). Dělalo se mi zle s každou přibývající stránkou. Absolutně nechápu, jak se v člověku může nastřádat tolik nenávisti, aby dokázal něco takového provést bez jakýchkoliv výčitek.

Autor toto téma zpracoval velmi dobře, ovšem půl hvězdy přece jen musím ubrat. Vzhledem k tomu, o čem kniha pojednává a že se jedná o skutečné události, mi přišlo některé jeho vyjadřování krajně nevhodné. Zvlášť pak jeho potřeba zaobírat se tím, jak atraktivní kdo ze zavražděných byl, nebo jaká byla velikost jejich poprsí. To mi přišlo neuctivé. 4.5/5

zahadum
26.03.2020 5 z 5

Veľmi náročná kniha na čítanie, psychicky náročná a robilo sa mi zle z toho čo som čítal dvakrát. Raz z toho ako to bolo verne a autenticky opísané a druhý krát keď som si pri čítaní uvedomil,že čítam žiaľ skutočný príbeh. O čo ide ? v rokoch 1973 a 1974 v Kalifornskom meste San Francisco dochádzalo k brutálnym a bezdôvodným vraždám ľudí. Nazval by som to skôr popravy. Obeťami boli výhradne len bieli obyvatelia a podozrivý boli výhradne len černosi.Obete boli náhodne vybraní ľudia ktorí mali smolu a boli v nesprávny čas a na nesprávnom mieste. Väčšinou sa to dialo v noci po tme a obete boli ženy, starší ľudia a len pár bolo mužov. V San Franciscu bola veľmi aktívna černošská islamská komunita. Na tom by nebolo nič zle ale viedli ju fanatický vodcovia ktorá vsugerovali svojím " ovečkám " to,že za všetku krivdu na svete ktorá sa kedy stala černochom tak môžu výhradne len " bieli modrookí diabli ". To v zátvorkách je schválne, tak ich volali, všetkých bielych. Tlačili im do hláv nezmysli ako,že Alah príjme do svojich radov len tzv. anjelov smrti ktorí vykonajú " svätú vec " tým,že popravia tých " bielych diablov ". Anjel smrti bolo prestížne ocenenie aktívneho muslimského černocha ktorý vlastnoručne zavraždil belocha. Za vraždu " bieleho falošného hada " dostávali tzv. krídla smrti. Za zabitie muža , ženy a detí bolo to presne rozrátané a tieto pasáže sa mi čítali veľmi ťažko. Policajná akcia ktorej snahou bolo zatknúť týchto šialencov dostala meno " Zebra " ... jedna teória hovorí,že to bola skratka z kanálu na vysielačke " Z " a druhá teória hovorí,že to bol " čierno biely prípad a preto zebra. Celkovo zavraždili 18 ľudí a mnoho zmrzačili, nehovoriac o tom,že skoro v celej Kalifornii bol vyhlásený výnimočný stav a panika medzi ľuďmi bola obrovská. Ja to vidím tak,že celkovo sú náboženstvá ťarchou a brzdou ľudského pokroku a o to horšie je keď pár fanatických jedincom prepne a v mene tých imaginárnych bytostí začnú vraždiť. Bol to teda náboženský a rasový problém taký bežný v USA. Polícia mala aj dosť zviazané ruky,keďže nemohla voľne preverovať len čierne obyvateľstvo keďže to sa búrilo a nazývalo tieto policajné akcie za rasistické. Kniha je napísaná svižne, pútavo, páčilo sa mi,že autor použil zvláštnu metódu kedy písal dvakrát to isté..raz očami páchateľov kedy nepoužil ich pravé mená a raz dokumentárnym štýlom kedy to bol perfektný opis policajného vyšetrovania. Knihu vrelo odporúčam ale pozor na silnú a nepríjemnú tému.


Eventful
07.08.2015 5 z 5

Skvěle napsaná kniha, která ve vás bude chvílemi vyvolávat záchvaty vztekú a rasismu..:/ Jen je škoda, že v druhé části nebyl děj popisován z pohledu pachatelů, jako tomu bylo v první části.

Autorovy knížky

Clark Howard
americká, 1932
2009  97%Zebra

Kniha Zebra je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce14x
Chystám se číst14x
Chci si koupit7x