Ze života horolezce

Ze života horolezce https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127165/bmid_ze-zivota-horolezce-WRU-127165.jpg 4 7 3

Julius Kugy (19. července 1858, Gorizia, Rakouské císařství – 5. února 1944, Terst, Itálie) byl slovinský milovník hor, jeden z průkopníků horolezectví. Jeho jméno je spjato především s oblastí Julských Alp. O horách a své lásce k nim napsal několik knih, k jeho zájmům dále patřila literatura, botanika a hudba. První horské výstupy podnikal Kugy v Korutanech, později v Julských Alpách. Po smrti otce se věnoval především zabezpečení rodiny a řízení rodinných podniků, za které již v útlém mládí převzal zodpovědnost. Po absolutoriu gymnázia vystudoval práva ve Vídni, a zároveň se dokázal věnovat svým koníčkům, mj. botanice. Právě ona přivedla mladého Kugyho do hor. Společně s místními vůdci vytyčil v Julských Alpách na 50 nových cest na většinou dosud nezlezené vrcholy, ale zejména se věnoval soustavnému mapování a poznávání horského prostředí. Výsledky, zejména botanické objevy a přehledy soustavně publikoval, a podílel se i na zřízení alpinária a botanické zahrady u slovinského Bovce.[1] Jeho nejznámějším dílem je kniha Ze života horolezce, která vyšla v roce 1925.... celý text

Literatura naučná Sport
Vydáno: , Orbis , Družstevní práce
Originální název:

Aus dem Leben eines Bersteigers , 1925


více info...

Přidat komentář

LukasB.453
12.04.2023 5 z 5

závan ze starých časů alpinismu. vytýkána je nezáživnost, nestrukturovanost, malá popisnost tůr - ale tohle je přece Kugy! mnohokrát jsem si na něj vzpomněl (na popis hřebene Ponc) a snažil se být vznešeným mužem a chodit po ostří skalních koní vzpřímeně a často brojím proti horám omotaným a rozvrtaným jako politováníhodné tělo svatého šebestiána překlad Františka Kroutila (toho Kroutila!) je úžasný.

gimli35
07.08.2022 3 z 5

Není pochyb o tom, že Julius Kugy je významnou až legendární postavou slovinského horolezectví a že hory - a Julské Alpy zvlášť - opravdu miloval. Srovnám-li ale jeho knihu s publikacemi Harrerovými či Jarošovými, dopadá Kugy velmi špatně. Na rozdíl od zmíněných pánů se příliš neobtěžuje s nějakou strukturou a kapitoly věnované jednotlivým horám jsou tak spíš skrumáží tu více, tu méně zajímavých historek, situací a osob. A ani slohově to opravdu není žádná sláva.

Po týdnu v Julských Alpách jsem se však s Kugym rád seznámil i v knižní podobě. A kdyby už nic, alespoň pro nádherné fotky Jožeho Mihaliče stojí tahle publikace minimálně za prolistování.


hanzmb
13.03.2020 3 z 5

Autor popisuje své výstupy od 70. let 19.stol. až po 1.světovou válku. Začátek jsou Julské Alpy, potom přechází na ledovce ve Švýcarsku a Francii. V závěru se věnuje několika hezkým kopečkům okolo 1700 m. Není to bohužel moc o literatuře, zajímavých příběhů málo a ještě ořezané. Ve své době alpského boomu to muselo mít obrovskou hodnotu informativní. Ta je dnes už nulová. Pro ty, kteří se jako já se pohybuji převážně v Tyrolsku, to pak ztrácí na zajímavosti. Osobně jsme se "potkali "jen v Korutanech na Ankogelu, který ale odbyl 1 větou.

Štítky knihy

horolezectví horolezci

Autorovy knížky

Julius Kugy
německá, 1858 - 1944
1943  77%Ze života horolezce

Kniha Ze života horolezce je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x