Ze života hmyzu

Ze života hmyzu https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415817/bmid_ze-zivota-hmyzu-55S-415817.jpg 4 15 2

Představovat slavnou alegorickou moralitu bratrských pilířů české meziválečné kultury je asi zbytečné – málokdo nezná alespoň v obrysech příběh Tuláka, kterého omrzí lidé a rozhodne se na ně dívat jako na hmyz a pozoruje efemérní a povrchní život Motýlů, kořistnické a sobecké Chrobáky, Cvrčky a Lumky a nakonec bojovné a ve strašlivém životním tempu houfně hynoucí Mravence. Hra byla poprvé uvedena v roce 1922 hned na dvou scénách – v Národním divadle v Brně, kde měla světovou premiéru v režii Bohuše Stejskala, a o málo později i v Národním divadle v Praze, kde se jí ujal K. H. Hilar. Národní divadlo se od té doby k Životu hmyzu pravidelně vracelo – krátce po skončení druhé světové války, v roce 1946, ho zde režíroval Jindřich Honzl, v roce 1965 Miroslav Macháček, v roce 1990 Miroslav Krobot, nejnovější nastudování režíruje Daniel Špinar. Kniha obsahuje – kromě původního, kompletního textu (bez inscenačních zásahů) také předmluvu autorů, text dramaturgyně Darii Ullrichové o dnešním pohledu na hru, výběr ze studie, kterou napsal František Černý a řadu dobových fotografií a také snímků k současné inscenaci.... celý text

Přidat komentář

RealChad
07.09.2021 5 z 5

Moc sympatické mi bylo, že si na sklonku dramatu mohl čtenář vybrat, jak vlastně onen život člověčí-tulákův skončí. :-) Bezvadné paralely hmyzí říše s životem lidským... Zajímavě propletené vztahy mezi dílčími druhy a jejich mnohdy chmurnými a tragickými osudy. V díle se dost vyzdvihuje subjektivní pohled jedince, či druhové skupiny, chcete-li. :-) Pro každého představuje onen 'celý svět' něco jiného... Pro někoho jsou to dva trsy trávy a balvan, pro někoho hovnová kulička a pro dalšího zas mraveniště a jejich kolonie... Musím říct, že pan Autor Karel Čapek se opět vyznamenal. Smekám pomyslný klobouček. :-) Jestli se někdy poštěstí - moc rád bych viděl i divadelní inscenaci. Ačkoliv si moc na dramata nepotrpím, tohle mělo svou nezaměnitelnou krásu a svrchovaně jsem si jej užil od začátku až do konce. :-)

terimila
02.11.2019 3 z 5

Dílko je to bezesporu zajímavé a plné dobrých postřehů. Jednotlivé části pěkně gradují. Začátek s motýly je naprosto nesnesitelný, myslela jsem, že mobil s audioknihou zahodím, jak se mi z těch debilních hlásků a debilních keců ježily všecky vlasy. Smát se tomu nedalo, brečet taky ne, jen se stydět za něco tak trapnýho.
Ale vydržela jsem a dobře, že tak. Od chrobáků to začalo být zajímavý. Sobečtí a přitom jakštakš citliví cvrčci (možná sobečtí, aby sami sebe chránili před zoufalstvím a bezmocí světa?), bezohlední, ale přitom milující lumci... Nejsilnější mi přišla "kukla", která v průběhu celé hry vykřikovala, jak už přijde, jak změní svět, jak to bude obrovské. A nakonec... Ta ve mně vyvolala neskutečný soucit, smutek, beznaděj - a skoro nad celým lidstvem. A to, počítám, Čapek chtěl. Mravenci byli už jen taková dobrá tečka.
Bez Motýlů bych dala čtyři hvězdy, ale ti mi tak zhnusili začátek, že musím dát "jen" tři. Čtyřhvězda u Čapka je dílo, které mě ničím vyslovně nes*alo, což se u Hmyzu tak docela říct nedá.