Ze zámoří do Čech - čokoláda, čaj a káva v raném novověku

Ze zámoří do Čech - čokoláda, čaj a káva v raném novověku https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455416/bmid_ze-zamori-do-cech-cokolada-caj-a-ka-WAp-455416.jpeg 4 10 6

V renesanci a baroku se do Evropy dostalo množství dosud nevídaných poživatin, jako byla například kukuřice, vanilka, brambory, paprika či rajčata. Mezi nápoji to byly káva, čaj a čokoláda, které začaly konkurovat dosud dominujícímu pivu a vínu. Tyto tři nealkoholické novinky nejprve vzbudily pozornost mezi cestovateli a lékaři, později se ale dostávaly ke stále širším vrstvám konzumentů, až se z nich stala na přelomu 17. a 18. století módní nezbytnost. Kniha Ze zámoří do Čech se v první části zabývá nejstaršími dějinami kofeinových nápojů v Evropě od prvních zmínek objevitelů v dobové literatuře až po polovinu 17. století. Druhá část publikace shrnuje, jak se káva, čaj a čokoláda zabydlely v našich zemích. Čtenář se například dozví, kde se našlo nejstarší kávové zrnko v Čechách, co si o čaji zaznamenal Jan Amos Komenský, či podle jakých receptů se u nás v baroku vařila čokoláda. Nahlédneme také do širších souvislostí včetně dobových představ o trávení, historie kuchařských knih, zakládání kaváren a zmínek o kofeinových nápojích v umění či literatuře.... celý text

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
09.09.2023 4 z 5

K téhle knize jsem se "prostudovala" oklikou přes banány a... no je prostě neuvěřitelná, dozvíte se tu první poslední o historii kofeinových nápojů. Já tohle všechno vědět - tedy všechno ty prameny probádat, pročíst, mám hlavu jak pátrací balón. Obdivuju autora. A není to vůbec nudné, dojde i na verše nebo se dozvíte, kdo jsou to "kávové sestřičky". Užitečné pro mě byly také odkazy na další literaturu, např. v oblasti archeobotaniky.
Pro úplnost doplním, že na kafe, čaj ani čokoládu jsem při čtení chuť nedostala :o)

Lenka4
11.03.2022 4 z 5

Probírat se horami kakaových bobů, čajového listí a kávových zrn je místy náročnější. Množství kuriozit a šálek dobrého moku po ruce však spolehlivě probudí mysl zahlcenou přehršlí informací o všem, co s tématem alespoň okrajově souvisí.


Rocker007
29.12.2021

Neuvěřitelně čtivá kniha. Ačkoliv se jedná o odbornou studii, je dle mého bezproblému čitelná i pro nezasvěceného laika.
Jinak je poměrně náročné tuto knihu přečíst a nestát se plně závislým na kávě... :)

roman9739
24.06.2021 5 z 5

V první řadě by mne, Karle, zajímalo, kolik jste při psaní této knihy vypil šálků čokolády, kávy či čaje?
Vaše studie je úžasná a je na ní poznat, že je psána s velikou láskou k tématu.
Úvodní otázku vám kladu hlavně proto, že já sám jsem při čtení Vaší knihy na horkou čokoládu, malou kávu nebo černý čaj myslel v jednom kuse, a taktéž jsem si od všeho s radostí dopřával...
Kniha je napsaná čtivým jazykem, rozšiřuje obzory nejen v kofeinové tématice a již se náramně těším na další Vaší knihu, tentokrát o moru, což věřím nebude tak veselé téma, ale tenhle prevít mne zajímá od chvíle přečtení Hessova Narcise a Goldmunda i Camusova Moru.
Rovněž děkuji za obsáhlé citace, z nichž se obzvláště těším na Zavadilovy Jezuity.

soukroma
03.02.2021 4 z 5

Velmi zajímavá kniha se spoustou informací nejen o zmíněných nápojích, ale místech jejich zrodu a pěstování, a po zámořských objevech pak o jejich cestě do Evropy až k nám. Na pomezí odborné a populárně vědecké knihy - velmi čtivé (bez odborného žargonu, ale dostatečně faktograficky přesné), přitom nepostrádá řádné odkazy (jen minimum poznámek pod čarou, takže laik může drobné písmo ignorovat), rejstříky, obsáhlou bibliografii a tabulku odkazů na literaturu o trojce nápojů v nejstarší literatuře, i "dobovou" obrazovou přílohu. Nechybí Summary ;-)
Opravdu pěkně se čte, laik ocení související informace (botanika, medicína, zeměpis, zámořské cesty, obchod apod.). Jen více kratších kapitol by bylo vzhledem k objemu textu čtenáři i pro lepší orientaci v čase, místě a nápoji ku prospěchu.

samuel7462
21.01.2021 4 z 5

Zaujímavá kniha, ktorá sa dotýka témy čaju, čokolády, kakaa (a veľmi okrajovo aj tabaku) v kontexte strednej Európy 15-17. storočia. Je skvelé, že dejiny sú zasadené aj do širšieho kontextu a že autor prvú časť knihy venuje dobyvateľom a objaviteľom, ktorí tieto kofeínové nápoje objavili - popisuje ich prvé skúsenosti s týmito nápojmi, ich postrehy, ale aj spôsoby konzumácie miestnym obyvateľstvom. Druhá časť knihy sa už dotýka šírenia kávy, čaju a čokolády v našom prostredí - opäť sa ukazujú prvé recepty, spôsoby konzumácie, postoje učencov k týmto nápojom, či popisuje sa taktiež fenomén vzniku prvých kaviarní. Kto ich zakladal a kaú mali funkciu? Vo všeobecnosti kniha prináša veľmi dobrý prehľad o téme, ktorú si stanovila skúmať. 4* za prílišné odbáčanie od témy - sú časti knihy, kedy sa vôbec nehovorí o kofeínových nápojoch, či ich konzumentoch - hovorí sa napr. o diéte, či potravinách vo všeobecnosti, čo je síce fajn k všeobecnému prehľadu, avšak do témy knihy to nemusí vždy nevyhnutne zapadať. Koho však táto téma zaujíma, tak určite odporúčam, nájdete čo potrebujete.

Štítky knihy

čaj káva čokoláda 17.-18.století zámořské objevy

Autorovy další knížky

Karel Černý
česká, 1974
2014  73%Dějiny těla
2020  82%Ze zámoří do Čech - čokoláda, čaj a káva v raném novověku
2014  88%Mor 1480–1730: epidemie v lékařských traktátech raného novověku
2008  96%Jezuité a mor
2023  80%Velké dějiny zemí Koruny české - Lékařství

Kniha Ze zámoří do Čech - čokoláda, čaj a káva v raném novověku je v

Přečtených15x
Doporučených1x
Knihotéce21x
Chystám se číst39x
Chci si koupit19x