Zdivočelá země

Zdivočelá země https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467421/bmid_zdivocela-zeme-2jj-467421.jpg 4 52 15

Zdivočelá země série

1. díl >

Letec Antonín Maděra se po druhé světové válce vrací z Anglie do své rodné vesnice Svatý Štěpán v česko-německém pohraničí. Chce zde uskutečnit svůj sen, vybudovat chov ušlechtilých koní. Nenachází však kraj svého dětství – přichází do rozvrácené země, kde se prohánějí stáda zdivočelých koní a kde se opuštěnými vesnicemi potulují nadšenci, zlatokopové a kaubojové. Lidský život má menší cenu než majetky a statky, které nepatří nikomu a patří všem. Maděra netuší, že ho čeká dobrodružství, které se s jeho zkušeností z válečných let nedá srovnávat. Nové vydání prvního dílu slavné románové ságy, podle níž byl natočen úspěšný televizní seriál.... celý text

Přidat komentář

AlbionFoxyFox
28.01.2024 3 z 5

Téma jako takové parádní, hodně se mi líbí líčení poměrů v pohraničí těsně po válce, těžká práce a samozřejmě koně. Ale kniha byla nesmírně zdlouhavá, základní motiv se pořád opakoval a hodně mi vadilo, jak byla kombinována přímá řeč s nepřímou a vnitřními monology. Jsem trochu zklamaná.

Kontryhelka
08.06.2023 1 z 5

Za mně bohužel. Nepřišla jsem tomuto románu na chuť a ani seriál se mi nelíbil. Ale samozřejmě to nehaním, to vůbec, jen asi je pro mně těžké číst poválečnou literaturu, kde to letci měli opravdu drsné a špatně se s nimi zacházelo.


vodovodnice
09.01.2023 3 z 5

Když jsem v dětství sledovala seriál, který je úžasný, tak jsem si dopřála nyní i knižní předlohu.
Hrozně jsem se na knížku těšila, protože jsem myslela, že když seriál byl pecka, tak knížka musí být ještě lepší.
Je pravda, že ze začátku se mi četba zdála zdlouhavá, ale časem jsem se do knihy zažrala.
A i když je knížka napínavá, plná zvratů, pořád mi přijde, že seriál je prostě lepší.
Docela mne překvapilo, že se kniha docela od seriálu liší.
Ale i přesto, že mne knížka trochu zklamala, asi jsem čekala hodně, tak jsem moc ráda, že jsem si knížku přečetla.

Pan_Skala
23.10.2022 3 z 5

Rád bych tvrdil jak byla tahle kniha fajn, ale to bych lhal sám sobě. Není to špatný, ale ani výborný, protože je to prostě průměrný. Možná mám zkreslenou představu seriálem, ale bohužel pro mne to bylo zdlouhavé. Vyvrcholení knihy, které jsem čekal tak přišlo tak rapidním způsobem a bylo hned po něm jak po letní bouřce. Je to škoda, protože jsem se fakt na knihu těšil, ale takhle zůstává lehká pachuť a vůbec nevím jestli se někdy ještě pustím do druhého dílu.

Gracian1964
09.02.2022 4 z 5

Tak konečne som si to prečítal, i keď na mňa občas text občas pôsobil trochu ťažkopádne, ale asi to je len autorov štýl, doteraz som od neho nečítal nič. Mierne sa to líšilo od televízneho seriálu, ale o to lepšie. Možno sa pustím aj do pokračovania? Uvidíme.

callahanh
20.01.2022 4 z 5

Dost možná jediný český "western", který se žánru docela drží, má jeho romantickou náladu a nepůsobí vůbec směšně. Stránskému se podařilo zachytit velmi specifickou a jedinečnou atmosféru poválečného Československa, které bylo na jednu stranu ohromně svobodné a snad vše bylo dovoleno, na stranu druhou se v něm ale objevila hrozba odcházejících německých vojáků a později i nastupující totality. Kniha má obrovskou sílu právě v určitém duchu, protože onu nespoutanost, divokost, krásu přírody, ale hrozící nebezpečí a nepevné charaktery zachycuje naprosto výborně. O to větší je škoda, že v ději už to není takové, protože některá souvětí jsou zbytečně dlouhá a šroubovaná a místy čtenář neví, kdo vlastně mluví a přemýšlí, protože se tu docela přeskakuje v postavách. Nejzajímavější z nich je samozřejmě titulní Maděra, který projde určitým vývojem, ostatní jsou také poměrně dobří, jenže trochu zaměnitelní, protože snad jediná postava (možná s výjimkou Brabence a pochopitelně zemité a rázné Ilonky) není nijak výrazná a odlišená. Zdivočelá země je určitě velmi dobrá kniha, protože zachycuje období, o němž se moc nepíše a dokáže přenést jeho atmosféru a určité nadšení, které národ tehdy zasáhlo, je ale třeba se připravit na to, že se až tak dobře a snadno nečte. 70 %

rodak
12.12.2021 3 z 5

Vzdal jsem. Příběh obsahově výborný viz serial, ale ten styl vyprávění.. Tak těžkopádný český román jsem snad v ruce ještě neměl

soupik2012
21.09.2021 4 z 5

Z této audioknihy mám rozporuplné pocity. Převládají pozitiva, ale nemohu se zbavit dojmu, že šla kniha napsat o něco lépe. Některá souvětí jsou téměř ubíjející. To co šlo vyjádřit jednoduše, tak nám pan Stránský sděluje, až příliš složitým způsobem. Po obsahové stránce, ovšem nemám nic co bych příběhu mohla vytknout. Ostatně moc dobře znám stejnojmenný seriál a tak jsem byla zvědavá, jestli kniha nabídne něco navíc. A byla jsem spokojená s tím, že nabídla. Jsou to především myšlenkové pochody, které se odehrávají pouze v hlavě a nebylo je jak přenést na filmové plátno. A také je jiný začátek celého příběhu. Při porovnávání by seriál vyhrál, ale jsem ráda, že jsem si díky této audioknize mohla příběh nejenom připomenout, ale také obohatit o některé nezfilmované situace. Audioknihu mohu vřele doporučit. Pan Marek Holý jí načetl velice dobře.

Kája95
10.08.2021 4 z 5

Příběh sám o sobě velmi hezký, ale v některých, za mě, až přespříliš dlouhých souvětích jsem se ztrácela. Tím se mi pak vytrácel děj či spád. Dost často se zde opakuje jak jsou pořád všichni unavení, zavírají se jim oči ... ( chápu práce těžká).

Vlk.kh
30.07.2019 3 z 5

Příběh je to dobrý - venkovské prostředí, kus historie o které se zas tak moc nemluví, romantika a klukovské sny, dobrodružství. Ale vypravěčský styl pana Stránského mi moc nesedí a dost to v tomhle směru pokulhává. Příběh pro mě neodsýpal, jak by mohl, respektive měl. Ten styl psaní byl pro mě zkrátka rušivý. Nejsem sice sám spisovatel, ani kritik a nepřísluší mi hodnotit někoho, kdo napsal vícero knih, ale můj názor je, že by knize prospělo krácení vět. Našel jsem tam souvětí na osm řádků a podobných tam bylo daleko víc. Příběh odsýpá i určitou dynamikou psaní. Krátké a úderné věty rozjedou děj a neruší, tohle bylo takové těžkopádné, neohrabané, nebo nevím, jakým jiným slovem to vystihnout.

petr4927
17.04.2019 5 z 5

Ze seriálu jsem viděl jen první sérii a to už před delší dobou. Chtěl jsem knihu přečíst v rámci čtenářské výzvy 2018 (jako kniha, podle které byl natočen seriál) a tak jsem si vytvořil v knihovně v srpnu 2018 rezervaci. Kniha se ke mě dostala 4. dubna 2019! Nevím, jestli je kniha tak populární nebo je v Praze jen jediný výtisk, každopádně čte se skvěle, je napínavá a moc se mi líbila její atmosféra.

Chemiczka
13.02.2019 5 z 5

Dech beroucí kniha. Nádherně vykreslený příběh o návratu do rodné země a obrovském očekávání míru, který bude po válečných útrapách tak sladký a opojný. Jenže všechno je jen představa, příslib něčeho, co se nestane.
Sledujeme příběh válečného letce (jak za války) v krátkém období po válce. Vrací se domů a zjišťuje, že všechno co znal je úplně jinak. Ani jeho rodný dům už nikdy nebude jeho. Uchýlí se na velkostatek, kde žila jeho první velká láska a také jeho nejlepší přítel. Tam narazí na partu "kaubojů", policistu Kandu a krásnou Ilonku.
Společně pak zakládají a snaží se udržet velké hospodářství. Na pozadí sledujeme také Kandovu snahu o nalezení archivu gestapa, odsun a mstu Němců, ale také revolučních gard, a také boj o statek s úředníky.
Výborné čtení. Chystám se na další knihy od p. Stránského.

babyboar
03.08.2016

Touhle knížkou jsem se prokousávala strašně dlouho, mockrát už jsem se ji chtěla zbvit, ale jsem "dočítací" typ. Tahle kniha určitě měla být napsaná,jedná se o zásadní období našich dějin, které je často opomíjeno ve stínu předchozích a následných událostí. Jen to mohlo být o kapku čtivěji napsané... a teď se v klidu můžu mrknout na seriál.

ber-tram
08.03.2016 3 z 5

Zbožňovaní koně se pohraničními výmoly překotných událostí prodírají neméně lopotně jako čtenář poněkud rozředěným vyprávěním. Čtěte důkaz, že předpokladem stát se prezidentem PEN klubu není být úchvatným spisovatelem. 23/08

hadak
29.07.2015 4 z 5

Kniha mi skvěle sedla do nálady, bavila mě o to víc, že jsem seriálové provedení viděl před mnoha lety, než jsme se definitivně zbavili televize. Dobře napsaný text, skvělé čtení.