Zbytky iluzí

Zbytky iluzí https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36687/zbytky-iluzi-36687.jpg 4 40 13

Tři ženy a šest mužů - devět spolužáků, kteří spolu kdysi strávili pět let studentského života na jedné z pražských fakult. Nyní se současní čtyřicátníci znovu scházejí na chalupě, kam je pozval na víkend jeden z nich. Je to osamocený statek v Novohradských horách, vzdálený několik kilometrů od nejbližší vesnice. Bylo by to idylické místo, kdyby nezačal padat sníh. Kalamita, která skupinu odřízne od okolního světa, je rozbuškou mezilidských vztahů. A tak vyplavou na povrch dávno zapomenuté křivdy či dříve nevyřčená vyznání. Jedna z žen navíc tají, že mezi své spolužáky přijela patrně naposledy. Zbývá jí pár měsíců života, které však události tohoto nechtěně prodlouženého víkendu natrvalo poznamenají…... celý text

Přidat komentář

Tylinka
27.10.2023 5 z 5

Moc hezky napsaný, byť smutný příběh, překvapil a určitě si vyhledám i další autorčina díla. Doporučuji !

Aghatte
09.03.2021 5 z 5

Pro mě příjemný objev na české scéně. Opakuji se, ale neubráním se podobností se Zdenou Frýbovou. Tudíž záruka kvality.
Velmi smutný příběh, bohužel, ze života, ne vždy je zlo potrestáno, a už vůbec není žádná spravedlnost. Bylo mi stydno za ty hulváty, ani číst jsem to nechtěla. Napadlo mě to, ale nechtěla jsem věřit, že to tím směrem půjde... Cítím se pak tak hrozně bezmocná, chtěla bych všechny ženy světa ochránit, ale není jak.


poiu
15.12.2020 4 z 5

(SPOILER) Na horské chatě se setkáváme s devíti spolužáky s vysoké. Marian je celou dobu zamilovaný do spolužačky Kristýny, ta ale jeho city neopětuje.. Magda je Kristýnina nejlepší kamarádka a většinu srazů organizuje ona. Igor je násilnický typ, který přijel i se svou manželkou - další spolužačkou - Alenou. Ta je taková hodná, ušlápnutá ženička, která svému muži nikdy v ničem neodporuje.

Kamil je bývalá Kristýnina platonická láska, Dušan právě prochází těžkým rozvodem. Olda je totální zoufalec, který jen pije a pije. A posledním členem party je bezpáteřní krysa Robin, který plánuje postupovat ve společenském žebříčku a neváhá využít všech možností, které se naskytnou... Proto také zosnová plán, kterým má pokořit spolužačku Kristýnu, která ho kvůli jeho aroganci ignoruje.....

____ s p o i l e r __________ Pro tento svůj plán získá věčně opilého Oldu a Igora a přemluví je k "návštěvě" Kristýny zatímco spí sama ve svém pokoji...

Celý příběh mi připadá trochu přitažený za vlasy, i když charaktery jednotlivých postav jsou vykreslené moc hezky a opravdově...

Pááája
30.04.2020 5 z 5

Krátký a citlivý příběh, který mě celou pohltil a donutil také zavzpomínat. Paní spisovatelka dokáže na malém příběhu popsat velmi mnoho bez zbytečných odboček, takže knihu nepustíte a odložíte ji s dojetím až na samém konci.
Vidím tady v hodnoceních, že jeden čtenář, který toho moc nepočetl, shodí zbytečně knihu slovy "odpad", aniž by se snažil zdůvodnit, proč. To sám neumí napsat alespoň jednu větu?

Ála1968
18.04.2020 4 z 5

Silný a hodně uvěřitelný příběh.Od poloviny jsem jen brečela a skončila až na konci.Přestože byl smutný,byl krásný.Jen jsem měla vztek na ty chlapy,nakonec se jim zas tak moc nestalo,až na Robina.Měli je spráskat už na té chatě.

Kočičáci
26.02.2019 5 z 5

Tento krátký příběh ve mě zanechal silné pocity, které se mnou cloumají. Z klasického výročního setkání spolužáků z výšky, se na samotě zapadané sněhem stane jedno z těch, na které nikdo z nich nezapomene. Už tak těžce životem zkoušená Týna musí čelit odplatě, kterou jí nachystal ukřivděný spolužák. Ááááá, ještě teď zuřím... Naštěstí nejsou všichni chlapi stejní a boží mlýny melou, sice pomalu, ale jistě.
Pro mě první zkušenost s autorkou, těším se na další knihy, dobrých českých spisovatelů není nikdy dost!

dagmar5477
29.01.2018 5 z 5

Kniha, kterou jsem náhodou objevila u maminky v knihovně, mě fakt mile překvapila. Nešlo jinak, než ji přečíst naráz. Určitě vyhledám i jiné autorčiny knihy.

Aleh
01.04.2017 4 z 5

Několik spolužáků, kteří spolu před lety studovali na vysoké škole, se sejde na víkend v horách na osamoceném statku. Je jim 40 a každý z nich je za ta léta úplně někde jinde.
Nic už není tak, jak to kdysi bylo. A tak ani netuší, že je mezi nimi i žena, která se vlastně přijela s nimi rozloučit. Sněhová kalamita způsobí, že víkend se protáhne. A tak je dostatek času vyříkat si to, co mezi nimi celá ta dlouhá léta zůstalo neuzavřenou kapitolou...
Mám ráda takové návraty do minulosti. Užívám si těch nabytých životních zkušeností a jen nostalgicky vzpomínám na dobu, která nás už dávno minula. Kniha mě zaujala a autorka mě svým příběhem mile překvapila.

Karolína52
28.05.2016 4 z 5

Zajímavá knížka, poutavá a čtivá. Doporučuji.

mysterygirl
10.04.2016 2 z 5

Tak nevím, nijak extra mě ta kniha nezaujala...

polly43
25.01.2016 5 z 5

Je to mé první seznámení s autorkou.Kniha se mi velmi líbila a určitě se k autorce ještě vrátím.

Šárka5875
05.11.2014 5 z 5

Čekala jsem tak trochu jednoduchý, nevýrazný příběh ze srazu po letech, vlastně ani nevím proč, ale byla jsem mile překvapena. Kniha mě oslovila, chvílemi až pohltila a také dokonale rozesmutnila. Doporučuji k přečtení.

1alena1
21.07.2012 5 z 5

Kniha se mi dostala do rukou čistě náhodou a jsem velice mile překvapena, už jsem se neodtrhla, Poutavé, zajímavé čtení, které mě nutí najít si i další knihy této zatím mně neznámé spisovatelky. Psané češtinou, kterou mám ráda, tj. žádné květnaté dlouhé věty, ale výstižné, mající spád. Životní situace, které se v knize popisují, se mě bytostně dotýkají, mám, bohužel, zkušenosti o které ani nestojím, ale potkalo mě !!!, čtení velice věrné a pravdivé. Doporučuji.