Zbožný zloděj

Zbožný zloděj https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50865/bmid_zbozny-zlodej-lGI-50865.jpg 4 15 5

Děj detektivní prvotiny Williama Ryana Zbožný Zloděj se odehrá v Moskvě v roce 1936, v období pětiletek, výstavby metra a začínajícího Velkého teroru. Úspěšný a svědomitý vyšetřovatel moskevské kriminálky, kapitán Alexej Dimitrijevič Koroljov, se jednoho dne po příchodu do služby dozví, že mu byl svěřen případ mimořádně brutální vraždy: na oltáři odsvěceného kostela, který používají komsomolci jako klubovnu, byla nalezena mrtvola zavražděné a příšerně zohavené nahé dívky. Postupně vyjde najevo, že jde o americkou občanku, dceru ruských emigrantů, která přijela do země ze zatím neznámých důvodů. O případ se velmi brzy začne zajímat vysoce postavený plukovník z vedení NKVD. Dalšími stopami jsou jiný cizinec a parta ovládající moskevské podsvětí, jejímž členům se přezdívá Zloději. Jeden z nich je rovněž nalezen mrtvý v podobném stavu, v jakém byla zmíněná mladá žena. Dohled NKVD je čím dál patrnější a sám Koroljov, na kterého se zdánlivě usmálo štěstí v podobě přidělení jedné místnosti v rozděleném bytě v bývalém vznešeném panském domě, v němž se mohl seznámit se spisovatelem Isaakem Babelem a jeho ženou, na vlastní kůži zakusí „slasti“ krátkého pobytu v neblaze proslulé Lubjance. Přesto se mu nakonec podaří svěřený případ vyřešit a kromě toho najít hřejivý lidský vztah. Předností knihy je kromě náležitě stupňovaného napětí až překvapivě přesné a sugestivně vylíčené ovzduší, které v tehdejší době vládlo v zemi, kde zítra mělo znament již včera.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Holy Thief , 2010


více info...

Přidat komentář

Mudry
19.08.2019 3 z 5

Kniha na obálce slibuje " náležitě stupňované napětí ". Určité napětí jsem ale pocítila až někde v polovině knihy. Spíš než detektivní příběh samotný mě jako už po několikáté zasáhl popis stalinistického života jako takového. A ano souhlasím, že Lev Děmidov rozhodně vede.

Galadwen
09.02.2018 4 z 5

Detektivka/thriller ze stalinského Ruska není špatné čtení, má atmosféru i napětí, byť počínání některých postav (hlavně "padouchů") mi chvílemi nedávalo smysl. Nicméně v nabízejícím se srovnání s Dítětem č. 44 (odehrávajícím se cca o patnáct let později) nad Alexejem Koroljovem jednoznačně vítězí Lev Děmidov.


babicka_amalka
26.01.2017 5 z 5

o detektivku ani tak nejde; ale měla by to být skoro povinná četba pro všechny milovníky starého režimu; ještě teď mi běhá mráz po zádech: co je to za národ? udávali se všichni a kvůli všemu, pořád; a příliš se tam toho nezměnilo, i ty komunální byty pořád existují;

ThomasRuhe
16.03.2016 3 z 5

Solidní detektivka, kterou nad průměr zvedá zejména místo a doba ve které se odehrává.K tomu ještě specifické vyšetřovací metody,které musí kapitán Koroljov používat, aby se v případu posunul dále.

bondula
24.02.2013 4 z 5

Príjemná detektívka z prostredia ranného Sovietskeho zväzu. Vyšetrovateľ Koroljov je sympatický a má na svoju dobu veľmi invenčné vyšetrovacie metódy. Okrem zaujímavého a patrične zamotaného príbehu, autor (na cudzinca prekvapivo dobre) ukazuje aj každodenné detaily zo života vtedajších moskovčanov - život v komunálkach, obchádzanie systému či politické čistky.

Štítky knihy

Moskva 20. století irská literatura

Autorovy další knížky

William Ryan
anglická
2010  72%Zbožný zloděj
2012  0%Jsi vinen, Miku Harlowe !

Kniha Zbožný zloděj je v

Právě čtených1x
Přečtených17x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst6x