Zbožní piráti

Zbožní piráti https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59449/bmid_zbozni-pirati-QTv-59449.jpg 2 1 1

Tento hrdinský román, vonící mořem a strhující prudkým rytmem chlapského, statečného života, představuje čtenáři pozoruhodné lidi a pozoruhodnou dobu. Jeho hrdiny jsou vitaliani, uzavřená sekta rouhačů a námořních lupičů, kteří řádili v Severním moři na sklonku středověku — ve století Kolumbových plaveb a mohutných selských válek. Dravost a nevykvašenost této doby, předcházející velkým náboženským a sociálním bouřím, poznamenala i hrdiny románu: jsou to drsní a tápající nespokojenci, tvrdí muži, v nichž nikdy nezhasíná palčivý oheň věčného neklidu a pohrdání zemí i nebem, životem i smrtí. Takový je i vypravěč příběhu, magister Wikbold, zběhlý mistr svobodných umění a „vyslanec obce vitalianské“, jenž po boku svého kapitána Godeka Michelse prožívá nesčetná dobrodružství na moři i na souši a spolu s ním končí na popravišti. Úporný a dramatický zápas těchto hrdých, nepoddajných pirátů s mocným spolkem přístavních měst hansou, v jehož pozadí se tyčí legendární postava Klause Störtebekra, naplňuje knihu nejen dramatickým vzruchem, ale i ukazuje stárnoucí středověk v novém zorném úhlu, s hlediska svobodymilovných vyděděnců lidské společnosti. Hans Leip se zde jeví skutečným básníkem, jenž svou smělou visi dovede vyjádřit barvitou, baladicky strohou i epický rozevlátou řečí. Hans Leip je básníkem moře a dálek. Nezapře ve svém díle ovzduší svého rodného města: narodil se 22. IX. 1893 v Hamburku. Osobitým a výrazným slohem, prozrazujícím velkou jistotu v ovládání slova, vylíčil Leip ve svých románech a povídkách tvrdý život na pobřeží Severního moře, věrnost k půdě i lásku k moři, jež zaplňuje téměř celý duševní obzor prostých rybářů, a naopak romantickou touhu po dálkách, která žene námořníky na širé moře a do cizích, neznámých krajů. Po krátkém výletu do dávné historie, který podnikl svou knihou „ZBOŽNÍ PIRÁTI“ (Godekes Knecht), zachytil kolísavý přiliv a odliv života za našich dnů v románé „NÁMOŘNÍK A MISS LIND“ (Der Matrose und Miss Lind), kde na širokém pozadí přístavního ruchu kreslí srážku dvou světů, světa práce a přepychu. Knihy povídek SRDCE VE VICHRU (Herz im Winde) a POTKÁNÍ V NOCI (Begegnung zur Nacht) vydechují romantické, cizokrajné kouzlo a ukazují „dobrodružnost krve, jež němě kypí na pobřeží“. Mořem voní i sbírka Leipových veršů „LOĎ V RÁJI“ (Schiff im Paradies), která vyslovuje nezměrné štěstí i hořké zklamání, způsobené voláním dálek. V Hansu Leipovi se českým čtenářům představuje jeden z protagonistů dnešního německého písemnictví.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Godekes Knecht , 1925


více info...

Přidat komentář

braunerova
18.03.2023 2 z 5

Náročné čtení. Události popisované v románu jsou výsledkem autorovi fantazie, navíc podané formou fantaskních představ a obrazů, kdy nelze rozlišit skutečnost od snů. O středověkých pirátech z Helgolandu a Fríska se mnoho faktů nedochovalo. Nazývali je Vitaliány, ale oni sami si říkali Bratři Šalmy, přátelé boží a nepřátelé celého světa. Román je o posledním roku života magistra Wikbolda, člena tohoto bratrstva, po popravě jejich vůdce Klause Störtebeckera v roce 1401. O životě Wikbolda, absolventa Oxfordu a mistra sedmi svobodných umění, se mnoho neví. Alexandr Zimák v knize Hanza píše, že skoro jistě se jednalo magistra Wichbolda, který přednášel na Karlově univerzitě a v roce 1375 byl jejím rektorem.
Autor byl synem námořníka a stejně jako Wikbold vyrostl v Hamburku.

"Item 1402 byli lapeni Hamburčan Wikbolt a Godke Michel. A byli souzeni na pobřežní louce a sťati a na kůl naraženi, jakož se podle práva děje námořním lupičům."
Vendské kroniky

V roce 1915 napsal Hans Leip báseň Lili Marleen, která se za 2.světové války stala osudovou písní vojáků wehrmachtu a později i spojenců. To už byl ale její autor po smrti.

Štítky knihy

piráti hanza

Autorovy knížky

Hans Leip
německá, 1893 - 1983
1942  40%Zbožní piráti

Kniha Zbožní piráti je v

Přečtených1x
Knihotéce3x