Zázraky: Marvels

Zázraky: Marvels https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502821/bmid_zazraky-marvels-A7q-502821.jpg 5 129 25

Ve vesmíru Marvelu se po nebi prohánějí hrdinové připravení bojovat proti padouchům, kteří ohrožují svět. Ve stínu těchto výjimečných ikon však žijí obyčejní muži a ženy, kteří se na ně dívají se směsicí strachu, nedůvěry, závisti a obdivu. Patří mezi ně i Phil Sheldon, newyorský fotoreportér, který zasvětil svou kariéru hrdinským činům těchto "zázraků" a jejich vlivu na lidstvo. Mnoha cenami ověnčená kniha Zázraky, kterou napsal Kurt Busiek a mistrovsky ilustroval Alex Ross, nabízí unikátní historický přehled několika desetiletí marvelovského vesmíru viděný očima obyčejného člověka. V tomto rozšířeném vydání vychází včetně epilogu z roku 2019 a bohatého bonusového materiálu!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Sci-fi

Vydáno: , Crew
Originální název:

Marvels , 1993


více info...

hroubek
hroubek
03.03.2023 5 z 5

Nemám rád Kurta Busieka jako scénáristu. Četl jsem několik věcí, ke kterým psal scénář, a nesedl mi styl, jakým Busiek píše. Jeho tvorba spočívá v tomto, že zná všechno do detailů a na maličkostech, které zná on a asi dalších dvacet lidí na planetě, tvoří příběhy. Příběhy, jež jsou ukecané a pokud neznáte kontext, tak jsou ve velkém případě nudné a těžko si k nim čtenář vytváří vztah. A pak je tu tato komiksová kniha, pro kterou je tento styl vyprávění jako stvořený. Busiek zde může do příběhů dávat různé drobnosti a detaily a my jako čtenáři to tentokrát nevnímáme jako překážku, ale jako něco, co dělá daný svět uvěřitelnějším. Navíc tentokrát je příběh vyprávěn z pohledu obyčejného člověka a ne superhrdiny.

Busiek výborně pochopil, co může svými příběhy říci, a skvěle se mu to podařilo napsat. Komiks má vynikající myšlenky a díky tomu máme úplně nový pohled na superhrdiny. Hodně pomohlo, že největší komiksové události (myšleno v době, kdy vycházely dané komiksy a kdy se odehrává náš příběh, proto se bavíme o letech 1963-1965) vnímáme z pohledu obyčejného člověka, který je fascinovaný tím, co superhrdinové představují. Naštěstí Phil Sheldon není dokonalý hrdina takže občas má strach, občas se nechá strhnout davem, nebo dělá věci, které mu ničí rodinný život. A právě na základě jeho poznatku, chyb a zkušeností můžeme na příběhy koukat z jiného úhlu. Hlavní hrdina, nám nastavuje zrcadla, ukazuje lidskou nevděčnost, strach, pokrytectví či pomíjivost.

Komiksová kniha je rozdělena na šest části, prolog knihy 1-4 epilog. A zde musím smeknout, protože Busiek měl na výběr ze stovek příběhů, které mohl použít, a nakonec se mu podařilo vybrat velmi silné příběhy, na kterých mohl prezentovat to, jak vnímáme superhrdiny. Co pro nás znamená, když bojují za záchranu obyčejných lidí nebo rovnou celé planety, případně jaké to je, když hrdina selže a někdo mu umře pod rukami. Každá z knih je hodně silná a dokáže velmi dobře prodat hlavní myšlenku. A pokud dané příběhy znáte, tak je budete prožívat ještě silněji.

Miluji kresbu od Alexe Rosse. Alex Ross tvoří velmi realistickou kresbu, díky které celé dílo působí ještě více uvěřitelně. Navíc je to celé v retro stylizaci, takže kostýmy superhrdinů působí lehce brakově, ale tím Ross skládá poctu původním komiksům. Ross si vyhrál s kresbou, s detaily a hlavně barvami. Na každou stránku se dá koukat jako na mistrovské dílo. A když pak přijdou jednostránkové nebo dvoustránkové kresby s minimem textu, tak je radost na to koukat a všímat si té úžasné propracovanosti. Jelikož je příběh hodně civilní, tak o to více mi k příběhu seděla tato realistická kresba. Alex Ross je v tomto ohledu génius.

Toto vydání Legend Marvel obsahuje spoustu bonusů. Ať už jde o samotný epilog příběhu, nebo předmluvu od samotného Stana Lee. Nicméně největší porce bonusů je věnovaná hlavnímu kreslíři Alexi Rossovi. Najdeme zde spoustu obálek k té komiksové knize, kresby, náčrty, práce na stránkách. A pak nám sám Ross popíše vznik jednotlivých momentů, a jakým způsobem zapojil kamarády a své rodiče. Tyhle bonusy jsou velmi příjemné doplnění kvalitní komiksové knihy.

Jsem moc rád, že CREW tuto komiksovou knihu zařadil do série Legendy Marvel, protože tam jednoznačně patří. Zázraky: Marvels mají zajímavý příběh a taky přesah. Tohle není čtení pro puberťáky, tohle je dospělý komiks. Sice v něm není nahota a ani násilí, ale to, co říká, má opravdu daleko k šestákovým dobrodružstvím, které dost často přináší mainstreamové komiksy. Takže pokud máte rádi chytré a zajímavé komiksy, tak tohle je pro Vás jasná volba.

instageek_cz
instageek_cz
06.02.2023 5 z 5

V první řadě si musíme posvítit na „slona v místnosti“ – bohužel se stalo, že v tomto vydání chybí jedna stránka, místo níž se zhruba v prostředku knihy zopakuje jiná strana z úvodní části. Je ta fail a nakladatelství Crew se tím nijak netají. Proto byly všechny výtisky staženy z prodeje a celý komiks se vytiskne znovu. Kdo už jej v mezičase stihl pořídit, nemusí zoufat, s Crwí spřízněná knihkupectví nabídnou výměnu za nový výtisk. Proto tenhle fakt do hodnocení nezapočítávám, navíc se naštěstí nejedná o nic dějově zásadního.

Zázraky jsou přesně tím typem mistrovského díla, které musí patřit do jakékoliv „definitivní“ edice Marvelu. Co ještě říct ke kresbě Alexe Rosse? Jaké nové superlativy přidat? Jeho máma byla módní návrhářka a myslím, že se to mohlo promítnout do způsobu, jakým vykresluje látku hrdinských kostýmů. Nejsou to žádné upnuté spandexy nebo moderní prodyšné materiály. Kdepak, krásně tam vidíte ohyby látky a úplně cítíte, jaké to musí být na dotyk. Ostatně u každého obrázku by se člověk mohl zastavit a dlouze obdivovat jak celek, tak nejrůznější drobnosti.

Příběh se odehrává v rozmezí 40.–70. let, takže si užijete snové americké retro, designy starých automobilů, reklam, interiérů. Pastva pro oči. A co teprve malba samotných postav! Když poprvé vzplane Human Torch, tak z něj krom žárů sálá i cosi nelidského, děsivého. Těžko se to popisuje, ale podobný pocit jsem měl i z Galactuse. Ten také vypadá jako člověk, ale zároveň nás ve všem přesahuje. Veškeré naše problémy, dovednosti, obavy i touhy jsou v porovnání s těmito bytostmi nicotné.
Proto obyčejným obyvatelům světa Zázraků nezbývá než doufat, že se jednoho dne nestanou položkou na pamětní desce, připomínající počet obětí nějaké katastrofy vyvolané půtkami mezi supersilnými hrdiny a záporáky. Což je příčinou mnoha společenských pnutí. Lidé Zázraky napřed oslavují, pak se jich děsí. Jednou jim přijdou cool, ale jakmile se něco pokazí, považují je za zrůdy, které se musí vyhubit. Strach vede k výbuchům násilí, nevděku, nespravedlnostem.

My to vše sledujeme zrakem obyčejného fotoreportéra, muže bez nadpřirozených schopností, od jeho mládí až do stáří. A díky němu vidíme, jaké reálné dopady všechny ty slavné události, které známe z komiksů, měly. Scenárista Kurt Busiek odvedl fantastickou práci, neustále čtenáři pokládá otázky, na něž existují jen složité odpovědi. Zajišťuje tím, že jsme do děje po celou dobu naplno ponořeni.

Tahle kniha je zkrátka zážitek, který si každý, kdo to myslí s komiksy vážně, musí aspoň jednou dopřát.

PS: Nový epilog z roku 2019 klasický příběh perfektně doplňuje. Má 16 stran, takže nejde o žádný dodatek z povinnosti. Co se týče bonusové přílohy, ta mi poslední dobou u řady komiksů přijde spíš zbytečná. Většinou se jedná o scénář toho, co už jsme četli, nebo zdlouhavé pasáže, kde se tvůrci plácají po zádech, jací jsou géniové. U Zázraků mě ale bonusy bavily tak moc, jako samotná kniha. Najdete v nich spoustu nádherných neviděných kreseb, skic a návrhů.


bukiet
bukiet
18.01.2023 5 z 5

Paráda. Prostě paráda. Činy a důsledky. Kdysi dávno kohosi napadlo napsat a nakreslit první příběh s hrdinou, který měl podivně nadlidské schopnosti. Přidali se další a další. Hrdinů celý pytel. Superhrdinů. Pak někoho napadlo, podívat se na to, jak na činnost takových superlidí hledí obyčejný člověk. Hrdinství se začalo relativizovat. O hrdinství hrdinů se začalo pochybovat. Jako ve skutečném životě. Z prostoduchých příběhů o mlácení záporáka, se staly příběhy s určitou hloubkou, příběhy řešící běžné problémy lidské reality. Nenávist, rasismus, homofobii, cokoliv chcete. Když hledáte, najdete to. Kurt Busiek je jedním z těch autorů, který marvelovský komiks hodně rehabilitoval. A výtvarnou práci Alexe Rosse nelze komentovat, jen obdivovat.

Hor89
Hor89
15.01.2023 4 z 5

Originální komiks jak po příběhové, tak po výtvarné stránce. Příběh Kurta Busieka zajímavě shrne celé dějiny Marvelu z pohledu obyčejného fotografa Phila Sheldona. Kresba Alexe Rosse je (jako vždy) nádherná a detailní. Jediné větší mínus komiksu je, že pokud nemá čtenář načtenou kompletní historii Marvelu, tak se může v příběhu trochu ztrácet.

fvalek
fvalek
27.12.2022 5 z 5

Tohle byla taková paráda... Původně mě příběh z pohledu běžných lidí úplně neoslovoval, ale výsledek byl více než dobrý. Okleštění akce a epických bitev a hrdinů na zážitky pozorovatelů jsou super kreativní nápad. Postava Phila byla příjemná a měla skvělý vývoj. Celkově se děj zaobíral realistickým pohledem na věc. Úžasem, strachem, obdivem i vztekem. Časový průřez od druhé světové války až po nové tisíciletí byl hodně hutný, informačně i dějově naditý, ale o to víc epický. No a kdo by mohl lépe nakreslit takový typ příběhu než právě Alex Ross, který umí snad jen tyhle krásné zamyšlené příběhy. Nádherné postavy, které v sobě zajímavě snoubí statickou a dynamickou část, u nikoho jiného neuvidíte. Co mě zaujalo v části o tvoření komiksu byly ty fotomodely reálných lidí, podle kterých se komiks kreslil, to je taky dost specifické.

Celkově jde o hezký příběh, který v sobě snoubí čtyři největší etapy Marvel světa - první hrdiny, Galaktuse, X-Meny a Spider-Mana. Do toho samozřejmě Avengery a další hrdiny. A každá etapa s sebou přináší nějaký nový pohled na věc. Co je kouzelné je, že to není jednostranně zaměřené na nenávist, strach, obdiv apod., ale snoubí se mnoho emocí, názory se mění a vyvíjejí a dostává se nám opravdu bohatý pohled na věc. V jistých fázích je příběh velmi dojemný, asi dvakrát jsem zamáčknul slzu. Poprvé už nevím, asi v té druhé kapitole... Ale podruhé u Gwen Stacy a jejího nádherného nevinného pohledu na svět. Kdyby se na konci objevila starší Maggie a objala se s Philem a rodinou, tak bych se asi rozeřval naprosto bez zábran...

Mám rád tyhle nudnější, ale zamyšlenější a důležitější příběhy a Marvel to tímhle dost vychytal. V poslední době vychází hlavně dutá akce, např. Marvel Fortnite apod. a takovýchhle komiksů je už málo a mají vousy. Jsem rád, že edice Legendy Marvel tyhle příběhy oživuje a čtenář se k nim tak může dostat. Ale bohužel kdo tyhle příběhy nečetl, jako by nežil. Jsem inkluzivní a oceňuji každé čtení, ale jakmile tohle nemáte načteno, nejste fanoušci Marvelu. :)

ArkAngel
ArkAngel
09.07.2022 4 z 5

Při prvním čtení musí Zázraky snad každého ohromit kresbou talentovaného Alexe Rosse, jemuž stojí modely jeho rodina a přátelé. Příběh jako takový je vyprávěn z pohledu obyčejného fotografa, který sleduje rozvíjející se svět superhrdinů od třicátých do sedmdesátých let. Pohled "normálního" člověka je zde neustále znát, protože podléhá všemu, od ohromení lidmi se schopnostmi po nenávist k mutantům. Závěrečná tečka s chlapcem je velkým paradoxem pro čtenáře komiksů... kdo zná Dannyho Ketche, pochopí.

Teraesa
Teraesa
21.05.2022 5 z 5

Neskutočne talentovaní tvorcovia; človek si naplno užíva každý jeden panel...

Jednoducho - WAU!

R47
R47
03.02.2021 2 z 5

Ani kresba Alexe Rosse tenhle ikstý ničim originální origin nezachrání.

wullcann38
wullcann38
21.11.2020 5 z 5

Tenhle komiks není z pohledu superhrdiny ale novináře a jěště s kresbou alexe rosse je tenhle komiks dokonalý

trudoš
trudoš
07.03.2020 4 z 5

Zázraky (nebo Marvels, vyberte si) ve mně při druhém čtení zanechaly ty samé pocity, jako kdysi v roce 2002. Excelentní malba Alexe Rosse bere chvílemi dech a scénář Kurta Busieka je chytře komponovaný tak, aby všechny události odrážely společenské nešvary a lidské zlo. Je to ve všech ohledech jiný pohled na univerzum superhrdinů, než jaký jsem doposud měl šanci poznat. Navíc po psychologické stránce funguje vyprávění naprosto precizně, protože velmi autenticky zachycuje emoce, jaké obyčejný smrtelník pociťuje tváří v tvář nadlidem a mutantům kolem sebe. Jen jsem postrádal vyvrcholení, ke kterému události celou dobu směřují a jež vlastně vůbec nepřijde.
Stejně tak v mém případě chybí obšírnjší znalost historie Marvelu, ačkoli mnoho odkazů mi už po těch letech bylo jasnějších. V tomhle ohledu je velká škoda, že chybí rejstřík, který byl v prvním vydání a dovysvětloval vyobrazení té které figury na jednotlivých stránkách. To pak člověk smeká klobouk nad tvůrčí důsledností obou autorů.

FireOfFilth
FireOfFilth
24.07.2019 5 z 5

Velice zajímavě podané superhrdinské dílo. Máme tu příběh z pohledu obyčejného člověka, fotografa. Ten dělá snímky hrdinů i padouchů a prodává je do novin.
Celkově ve veřejnosti působí skepce vůči lidem se schopnostmi. Samozřejmě když zjistí, že pomohli zvrátit světovou válku, tak si je nakonec zamilují. Celkově reagují na jejich činy, ať jsou kladné či záporné.
Samotný fotograf si uvědomuje, že tito hrdinové jsou jejich součástí a určitým způsobem ovlivňuj jejich život.
Máme tu velkou plejádu hrdinů z Marvelu, od Fantastické čtyrky po X-meny.
Tohle dílo je také skvělé díky úžasné malbě Alexe Rosse, je radost pohledět na každý panel a všímat si jejich detailů.
Toto je opravdu výjimečné dílo, který by si měl přečíst nejen fanda komiksů.
Celkové hodnocení 95%

OldaB
OldaB
02.01.2019 5 z 5

Ke kresbě není co dodat, je to geniální dílo. Příběhově je to parádní exkurz do světa hrdinů.

Christine97
Christine97
30.12.2018 5 z 5

Nádherně zpracovaný komiks, jehož specifická kresba vytváří spolu s příběhem něco opravdu výjimečného. Nabízí nevšední pohled na hrdiny Marvel univerza a to z úhlu obyčejného člověka. Krásně je zde znázorněno, jak rozdílně obyčejní obyvatelé města vnímají superhrdiny - někteří je obdivují, mají je za své životní vzory. Jiní naopak jimi pohrdají, nechápou je a nebojí se svou nenávist dát najevo celému světu. Tento počin si opravdu zaslouží být nazýván zázrakem.

Ivan Kučera
Ivan Kučera
22.10.2018 4 z 5

„Pre ňu, ako aj pre zvyšok sveta, bola Gwen len nejaké dievča. Škoda, že umrela, ale nebol to nikto dôležitý. A v TOM to bolo.“ Pozoruhodná kniha s výnimočnou kresbou, vychádzajúca z proste geniálneho nápadu. Zároveň ale aj jedno z najťažších komiksových čítaní v mojom živote. Čítal som to niekoľko týždňov a teraz, krátko po dočítaní, si pravdupovediac ani len neviem predstaviť, že by som sa na toho 216-stranového macka vrhol zas, také vyčerpávajúce čítanie to bolo. Naozaj. Inak vynikajúco vykresľuje bežnú ľudskú xenofóbiu voči neznámemu, ktorému nerozumejú a tak na to reagujú hrubou silou, násilím. Sú len figúrkami na šachovnici a vydesene (alebo naopak s nádejou) pozorujú desivú hru „bohov“ (zázrakov) nad svojimi hlavami. Je v tom akási až zbožná úcta (a odovzdanosť?) voči vyššej moci. Zaujal ma aj pozoruhodne provokatívny zrod Human Torcha, nie náhodou uvádzaný citátom z Frankensteina. Koniec je dojemný a silný.

Atak
Atak
28.09.2018 5 z 5

Skvěle napsané a úžasně namalované.

Disease
Disease
10.09.2018 4 z 5

Fajn průřez světem Marvelu, který ale výtvarná stránky posouvá o hvězdu výš. Jinak spíš takový dokumentární kus.

Gustik5
Gustik5
10.11.2017 5 z 5

Tak, tohle je podle mne více než pouhý komiks a víc, než literární dílo. Je to něco, oč komiksoví tvůrci někdy usilují, a málokdy se jim to zdaří. Tohle je umělecký skvost. Skvost s perfektní, skoro dýchající kresbou a skvělým scénářem. Tohle je... Něco co vás nadchne ať už jste pravidelný čtenář komiksů, nebo někdo, kdo je světem MARVELU nepolíben. Tím spíš že je tu velmi poutavě shrnuta celá jeho historie, a to očima normálního člověka, který se v průběhu příběhové linie vyvíjí spolu s ní. Inu, dokonalost...

Heisenberg
Heisenberg
02.04.2017 5 z 5

Pro mě nejlepší komiks od Marvelu, a jeden z nejlepších komiksů vůbec, zkreslený neuvěřitelnou kresbou Alexe Rosse.

pecka02
pecka02
18.11.2016 5 z 5

Tak tohle mě bavilo. Líbilo se mi, jak jsou příběhy vyprávěny z pohledu jiné osoby. Na jednu stranu obdiv supersíly a superschopností, na druhou trocha strachu, možná závisti obyčejných lidí. Mělo to vše, co to má mít a navíc ta kresba. Za mě super.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
10.05.2016 5 z 5

Naprosto originální a neskutečně dobré. Takový jiný pohled. A to mě bavilo. A kresba, přestože asi nemusí sednout každému, mě ohromila a bavila.