Zázračná madona / Ukřižovaná / Newtonův mozek

Zázračná madona / Ukřižovaná / Newtonův mozek https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77507/zazracna-madona-ukrizovana-newtonuv-mozek-77507.jpg 4 24 7

Arbesova romaneta patří ke klenotům české literatury. Ani po více než sto letech od svého vzniku neztratila nic ze své poutavosti a literární hodnoty. Jsou určena čtenářům, kteří mají v oblibě poeovsky sevřený a napínavý děj plný tajemství a záhad, snových a fantaskních prvků, odehrávající se kolem ústředního motivu a vrcholící překvapivým závěrem. První z nich je založeno na tragédii sebezničující lásky a věčném motivu elixíru mládí a krásy, který z nehezké a nešťastné ženy dočasně vykouzlí překrásnou dívku s tváří madony. Druhé poukazuje na zrůdnost náboženského fanatismu. Třetí romaneto zase varuje před darwinovským bohem síly a moci, před nemilosrdným pokrokem a válkou, proti kterým Arbes staví zásady humanity. ... celý text

Přidat komentář

lilites
28.02.2023 4 z 5

Uff..Toto nebylo snadné čtení..

Marně tápu co napsat k této knize....
Tři romaneta, jež každé nám má říci něco jiného, avšak jsou si v mnohém podobná..

Zázračná madona je plna vzestupů a pádů, o pomíjivosti mladí, krásy, lásky a o neutuchající touze po kráse a lásce..

Ukřižovaná mi učarovala nejvíce. Ppříběh je zajímavý, napínavý, protkaný mystikou i vědou. Je v něm zaobalený náboženský fanatismus.

Newtonův mozek byla jedna velká melancholie a bezmoc.. Lidé jsou zde vykreslení jako velice chytří tvorové, kteří by mohli vytvořit velké věci k dobru celého světa, jenže jejich špatné vlastnosti z nich dělají zvířata která nakonec zničí všechno a všechny.

Mnoho vět, mnoho myšlenek, mnoho těžkých zamyšlení..

DeinaB
14.02.2020 4 z 5

Až na Newtonův mozek...to bylo skvělé!


666Jitka
19.01.2020 4 z 5

Romaneta Jakuba Arbese byl pro mě velmi příjemně strávený čas. Všechny tři příběhy mě zaujaly a líbily se mi. Některé části by však nemusely být tak rozvláčně popisované.

Život-s-Kačí
01.02.2018 3 z 5

Já četla pouze Zazračnou madonu a byla jsem neskutečně překvapená. Přesto, jak je příběh krátký, je celkem dost náročný. V knize je spoustu myšlenek a nečekaných zvratů ale i přesto si dovedu představit, že bych si Zázračnou madonu zařadila do maturitního kánonu.

celavie
21.11.2013

...tak jsem otevřela klasiku a i u Arbese se člověk pobaví :))..."Přejeme muži, kterého milujeme, volnost úplnou, neobmezenou, a přece se nemůžeme ubrániti jakési nepochopitelné obavě, by volnosti té nezneužil. Cítíme, že nemáme žádného práva muže svého v čemkoliv obmezovati, a s úsměvem na tváři podáváme mu v dar tuto volnost, ale potlačená slza v oku jest svědectvím, jak bolestno je nám při tomto daru"...to je roztomilé

Temný snílek
24.09.2013 4 z 5

Přiznám se, že se mi kniha nečetla zrovna nejlépe, protože mi jednotlivé příběhy přišly hodně zdlouhavé a nudné. V částech, kde se něco dělo, to bylo výborné, ale bohužel tam bylo spousta natahované místa, kde se popisovalo okolí, myšlenky postav nebo měl někdo proslov (Newtonův mozek - tam měl hlavní hrdina proslov na deseti stranách, což bylo téměř neúnosné).
Jazyková skladba je obdivuhodná, ale pro dnešní zlenivělé čtenáře to nejspíš nebude to pravé ořechové, jelikož jsou zvyklí na dnešní mluvu, kdežto tady jsou zachovány výrazy z 19. století a další zvláštnosti Arbesova jazyka, například hláskové kvantita, citoslovečné kolísání, řidší slovní tvary a zdrobněliny citově zabarvených slov.

A co se týče filozofie, tak nejhlubší je Newtonův mozek, kde je na lidi pohlíženo jako na zlé a zkažené bytosti, které jsou sice schopni vytvořit velké věci, ale zároveň všechno ničí a vyžívající se v zabíjení a ve válkách. Polemizuje o tom, zda se člověk nemůže změnit, ale dochází k závěru, že nikoliv.

Hlavní vlastnost těchto tří romanet je to, že se příběh skládá z útržků, které se pomalu dávají dohromady, až v závěru dávají smysl, i když je trochu. Pokud někdo má rád klasické detektivky, tak by mohl knihu ocenit, ale jen možná.

Chtěla jsem knize za romaneta dát jen tři body, ale nakonec to jsou čtyři, protože se mi hrozně líbí zpracování knihy, která má pozlacené hrany stránek, pod přebalem jsou červené desky se zlatým nápisem a dál obsahuje červenou stužku na založení, což z knihy dělá vydání pro fajnšmekry a milovníky knih.

WEIL
21.08.2011

Znovu vydány tři známé a čtené povídky.

Autorovy další knížky

Jakub Arbes
česká, 1840 - 1914
2009  71%Svatý Xaverius
2008  70%Newtonův mozek
2006  90%Romaneta (5 romanet)
2004  74%Erotomanie
1951  62%Štrajchpudlíci

Kniha Zázračná madona / Ukřižovaná / Newtonův mozek je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce10x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x