Zazen satori

Zazen satori https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468623/bmid_zazen-satori-lZm-468623.jpg 4 5 3

Přidat komentář

Shindo
18.06.2023 3 z 5

Kniha v kocke vysvetľuje základy praxe Sótó zenu. Z Kaisena a jeho organizácie mám však zmiešané pocity. Vnímam, že sa okolo neho buduje kult osobnosti a z mojej osobnej skúsenosti s jeho školou som mal pocit, že jeho žiaci sa snažia byť japonskejší, než sami Japonci (a to až do takej miery, že to niekedy pôsobilo vtipne).

Pablo70
03.04.2023 5 z 5

Možná Kaisen není tak rezolutní jako Seung Sahn. Ale jeho Zen upřímnosti také stojí za to. A při setkání s ním se ukázalo, že má skvělý humor. V této knize podává tresť buddhismu se sezením (úvod od meditace zazen). Řekl: "Možná se vám zdá, že za 42 let co sedím,
musím mít zadek do krychle, ale ne,dnes ráno jsem si ho prohlížel v zrcadle: je stále jak dvě půlky pomeranče!" Při svých kusenech nás rozesmával. Byl skvělý. Někdy mluvil polsky a tlumočili to do pěti jazyků. Jsem rád, že jsem se s ním setkal.
Ale Zen upřímnosti vám poví víc (najdete ho v diskuzi). S touto knížkou vám dá základní představu, proč chodit na meditace. Zazen totiž není náboženství. Může se vám stát Cestou. Kaisenovo pojetí je velmi střízlivé a opravdu upřímné. Můžete praktikovat bez nějakého náboženského pozlátka a to je v dnešní době, kde se vám nabízí kde co, opravdu mnoho. Samotné sezení vám dá mnoho, přivede vás k sobě. Ani nemusíte spasit celý svět.


bousak
18.09.2015 3 z 5

Utla knizka, ktera v druhe polovine velice prakticky vysvetluje spravne sezeni, dech a praci s vedomim pri praktikovani Zazenu. Principy jsou vsak obecne a je mozne si z nich vzit ponauceni napr. pro praktikovani jogovych dechovych technik. Prvni polovina je teoreticka a seznamuje s principy buddhismu. Libi se mi svou primosti.