Závoj zeleného ticha

Závoj zeleného ticha https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47316/bmid_zavoj-zeleneho-ticha-bdK-47316.jpg 4 49 14

Tři dobrodružné povídky pro mládež. Názvy : Rybářské kvarteto, V zajetí pravěku, Hostina z doby ledové. Český rybář a lovec, známý již svými dřívějšími prácemi, poutavě vypráví i v nové knize o loveckých i vědeckých výpravách, jichž se zúčastnil v sibiřskí části SSSR. Uvádí mimo jiného, jak se stal svědkem jedinečného objevu dokonale zachovaného mamuta, jehož maso též ochutnal, a jak se účastnil částečně úspěšného pátrání po "sněžném muži".... celý text

Přidat komentář

Zemlja
26.08.2023 4 z 5

Ani nevím, proč mě to tak oslovilo. Jako bych to místo znala z dřívějšího života.

Meda77
21.11.2021 4 z 5

Luskač je pro fanoušky myslivosti prakticky povinnou četbou. Velmi pěkně psané jak stylově tak obsahem. Pro každého kdo má rád přírodu a zvířátka (samozřejmě ne na talířku s knedlíkem).


baji42
30.04.2021 5 z 5

Moc hezká dobrodružná kniha.

Antoramix
06.02.2021 4 z 5

Po přečtení všech Kozákových knih o tajze, byl Luskáč další volba. Oproti Kozákovy není tak popisný v přírodě, ale více se zaměřuje na dobrodružno. Nádherné ilustrace Z.Buriana ve vydání z roku 1969. Líbila se mi i stará čeština, kde si člověk musel hledat, co některá slova vůbec znamenají. Je vidět, že autor je velký sovětofil a dává to hodně znát. Adorace sovětské země a socialistického zřízení je až přehnaná i na tu dobu. Kniha je psána v první osobě, takže čtenář se prakticky stává účastníkem všech dobrodružství. On tu autor ale myslí sebe - Rudolfa Rudolfoviče.
První rybářské příběhy - dá se tomu věřit a poučné pro nerybáře.
Druhý příběh o Kang - mi alias Golúb - jevanech a ženšenu je moc pěkný, ale až moc textu je věnováno oslavě sovětů a ideální lásce.
Třetí o nálezu mamuta a cestě za tajemným údolím - oni mají radost, že to tam stroje zničí. Jinak čtivé. Havran pobavil.
Celkově spokojenost, ale Kozákova tajga zatím vede.

haki34
01.02.2021 4 z 5

Knihobudková...
Rudolfa Rudolfoviče už znám z kratších povídek..ze srdce mluví komentář 1972Sixo - hrdina bez bázne a hany. Loví ryby, střílí levharty, i v nekonečné tajze potkává krásné a inteligentní ženy...ale ono se to tak dobře čte !!! a co teprve to napětí, když se "V zajetí pravěku" dostáváme do soustavy tajemných jeskyň a objeví se i sibiřská obdoba yettiho - golúb-javan..normálně, nekecám, jsem byla napjatá jak struna..a docela mě udivovalo, jak se autor a jeho společníci vrhali neohroženě po neznámých tvorech a snažili se je ulovit...
"Hostina z doby ledové" zas potěšila nálezem mamuta (já bych ted spíše jen koukala, šašlik bych navzdory doporučení veterinářů ráda oželela ;)))
a tyhle dvě delší povídky, nebo spíše novely, se mi líbily více než úvodní rybářské historky.
Skvěle doplněno ilustracemi Jiřího Krasla...výlet do tajgy a pravěku. CO víc si snílek může přát :) (dobrá, nevšímat si u toho adoraci Sovětského svazu, diplomů, medailí a pokroku s devastací přírody, ať jen nechválím ;))
Doporučuji vyzkoušet...možná budete příjemně překvapeni !

ninano
18.06.2020 5 z 5

Krásná knížka.

Simonov
30.10.2017 5 z 5

Nádherné čtení o životě v přírodě. Četl jsem jako kluk i jako dospělák a stále mě moc baví.

encyklopedie
10.06.2017 5 z 5

...vzpomínky na dětství. Obzvláště vydání z roku 1966 s ilustracemi Zdeňka Buriana.
Krásné popisy přírody, dobrodružství ...a jestli tam byla nějaká oddanost socialismu ...čert to vem!! důležité je, že tohle je počteníčko...

abe
05.07.2016

Tuhle knížku jsem miloval. Jako malému klukovi mě ji tehdy rodiče přinesli do nemocnice, kde jsem ležel se zlomenou klíční kostí. Mám ji dodnes, ač budu mít brzy padesátku na krku.

1972Sixo
15.03.2016 5 z 5

Mix loveckých dobrodružstiev, Doylového Strateného sveta, Obručevovej Plutónie a Ondrejovových Príhod v divočine prenesených do nekonečnej ruskej tajgy v medzivojnovom období. Slušne popisné s nadsádzkou, hlavný hrdina bez bázne a hany prekonáva nástrahy pralesov, veselo strieľa po všetkom čo sa hýbe (včetne rýb), pije so súdruhmi a oblbuje súdružky. Staročesky jazyk pridáva na poetike a atmosfére nádherného kraja (trochu gýčovitosti nezaškodí). A mne neostáva, len dať poctivých 5, lebo tak ma do detstva 30 rokov späť už dávno nikto nepreniesol.

Gold351
23.08.2015 5 z 5

Závoj zeleného ticha, Revir bez hranic a Hlas pralesa - Luskačovy knihy, které jsem v dětství četla. Velice se mi líbily, ale " Závoj" asi nejvíc.

pablovendat
15.11.2014 3 z 5

Nejhezčí knížka od Luskače. Zvláště příběh o golub javanech....

knihovnice
02.02.2011 4 z 5

Moc hezká.Už je to tak dávno,co jem ji četla,ale patří ke knihám na které se nezapomíná.

Elrond
20.12.2010

Super knížka o životě na Sibiři před 2. světovou válkou. Zelené pralesy, zmrzlí mamuti, volně pobíhající yettiové, žen-šen... příjemný počteníčko.