Závist, žárlivost a jejich smysl

Závist, žárlivost a jejich smysl https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305015/mid_zavist-zarlivost-a-jejich-smysl-M2b-305015.jpg 3 8 3

Závist a žárlivost představují společensky zakázané pocity. Proto se je snažíme potlačovat nebo promítat na druhé. Verena Kastová je přesvědčena, že se tím připravujeme o skvělou příležitost, jak rozvíjet svůj potenciál a uvědomit si vlastní hranice. Závist a žárlivost totiž ohrožují naši sebehodnotu a izolují nás. Společně s nimi potlačujeme vlastní tvořivost. Utlumujeme svou energii. Autorka se zabývá tím, jak tyto pocity vznikají a přitom rozebírá teorii Melanie Kleinové. Popisuje různé mezilidské interakce (například rivalitu mezi sourozenci). Hledá příčiny závisti a žárlivosti (třeba ve strachu z opuštění). Nabízí terapeutické možnosti a dává podněty, jak se závistí a žárlivostí zacházet. Kniha je dalším z autorčiných pokusů najít skrytý smysl ve zdánlivě ryze negativních emocích.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Portál
Originální název:

Über sich hinauswachsen


více info...

Přidat komentář

Niki111
27.05.2022 4 z 5

Za mne knihu určitě doporučuji, pokud člověk hledá odpověď na své symptomy ohledně daného tématu, najde je. Jediné s čím nemohu souhlasit, že žárlivý člověk miluje, protože hledá jen to, co sám u sebe postrádá.

Balsekar
29.03.2019 2 z 5

Po přečtení knihu posílám dál. Nedoporučuji vše brát jako fakta, ale jeden z možných pohledů na problematiku. Analytická interpretace je sice lákavá (vše je vysvětleno), ale zavádějící!


ecila13
09.09.2018 4 z 5

Mnoho silných postřehů.

Děti si stěžovaly, že musely být co nejúspěšnější, ale zároveň zase nesměly, protože to by jim matka záviděla a všechny úspěchy by jim zase zkazila.

Častým cílem revolucí je nastolit větší sociální spravedlnost a spouštěcím faktorem bývá závist.

Silně žárlivý člověk je sotva člověk, který miluje.

Někomu schází schopnost milovat a v popředí je už jen přání být milován.