Zatracenej Zátopek

Zatracenej Zátopek https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295832/bmid_zatracenej-zatopek-wEe-295832.jpg 3 15 4

Pro dnešní mladou generaci je Zátopek už spíš jen pojem: neprožívali s atletem jeho úspěchy i pády, je pro ně nejčastěji synonymem člověka, který něco dokázal, nejrychlejším Čechem v dějinách, ale ne každý už dnes musí pořádně vědět proč. Zátopek změnil sport, otřásl náhledem na lidskou odolnost. Geniální autodidakt, samouk se selským rozumem byl vynálezcem převratných tréninkových metod. Zátopkovy rekordy se ale málokdy spojují s dobou, ve které žil. Byla to nelítostná surová léta s více než dvěma stovkami politických rozsudků smrti, hromadnou emigrací a střílením lidí při útěku přes hranice. A do této nejkrutější doby komunistické diktatury spadá období jeho největší slávy.... celý text

Přidat komentář

Nicole_picole
22.01.2021 2 z 5

Ač mám Zátopka ráda, kniha se mi nelíbila. Hodně mě zklamalo, že byl s komunisty, i když vím, že mu ani nic jiného nezbývalo.

Jack93
18.07.2017 5 z 5

Pět hvězdiček je pro mě snadná volba, přestože kniha rozhodně neoplývá komplexitou, ale od ní jsou tu jiná díla pojednávající o nejlepším českém/československém atletovi všech dob. (Záměrně jsem Zátopka neoznačil za nejlepšího sportovce, protože se skutečně nedá určit, zdali jsou jeho úspěchy cennější než ty náležíjící Jágrovi, Haškovi, Čáslavské, Železnému, Sáblíkové a dalším. Osobně to vidím tak, že nejlepších českých sportovců máme hned několik.)
Líbilo se mi, že vylíčení Zátopkovy kariéry bylo dáno do kontextu doby, v níž žil a závodil. Pro mě jakožto ročník 1993 jde o naprosto nepředstavitelné časy. Chcete-li o Satupekkovi, jak mu přezdívají Finové, psát, je nezbytné vysvětlit politický vývoj Československa, zejména od počátku 40. do konce 60. let.
Chystám se na další knihy o Emčovi, v tomto případě šlo o mou premiéru. Bude velmi zajímavé porovnávat, v čem se jednotlivé studie odlišují a jak na Zátopka jako osobnost nahlížejí.


Jolina
22.04.2017 3 z 5

V očekávání více ze života a trvalého úsilí pana Zátopka mě tato kniha neoslovila tolik, jako třeba komiksová podoba života tohoto sportovce. Příliš mnoho odboček, příliš mnoho detailních popisů dle mého ne tolik důležitých...

OldaB
31.01.2017 4 z 5

Kniha napsaná hodně z osobního pohledu. Autor se nezabývá jen životními osudy Emila Zátopka, ale přidává také vlastní postřehy k daným událostem. Často se pak zaměřuje na vykreslení doby (komunismus). Jen by mě zajímalo, proč se na knize odmítla podílet Dana Zátopková?