Zatím dobrý

Zatím dobrý https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498485/bmid_zatim-dobry-tVC-498485.jpg 5 562 163

Román je opatřen podtitulem "Mašínovi a největší příběh studené války", velkých příběhů však v sobě nese vícero - jde o ságu jedné výjimečné rodiny, která se ctí prošla oběma světovými válkami a oběma vražednými totalitními režimy, které střední Evropě uchystalo 20. století; jde o citlivý, rafinovaně prokreslený portrét několika mimořádných postav (od otce Mašína, legionáře, vojáka, jednoho z protektorátních "Tří králů", přes jeho manželku Zdenu, tchyni Emmu či dceru Nendu, až po jeho syny, Josefa a Ctirady Mašínovy a jejich přátele a spolupracovníky); jde o strhující, napínavý western, v němž se pětice mladíků s pistolemi postaví po zuby ozbrojené dvacetitisícové armádě východoněmecké Volkspolizei, a třem z nich se podaří prostřílet do svobodného Západního Berlína; jde o elegantně vystavěné umělecké dílo, jež umně využívá četných vypravěčských perspektiv a protikladných úhlů pohledu, aniž by sklouzlo do mravního relativismu.... celý text

Romány Literatura česká
Vydáno: , Argo
Originální název:

So Far So Good , 2004


více info...

Přidat komentář

alkuluku_blog
05.02.2024

Ještě nikdy jsem nečetla knihu, která by se mi před očima odvíjela jako akční film. To mě fascinovalo a fascinuje doteď. Rozsahu se vůbec nelekejte, běží to neuvěřitelným tempem. Ocenila jsem i nával informací o Mašínech.

Současně mě překvapují některé komentáře, že kniha dané čtenáře přesvědčila o tom, že Mašíni jednali správně. Na mě to tak tedy vůbec nepůsobilo. Nechme stranou jejich činy před a při útěku, které zřejmě jsou diskutabilní, jak soudím z toho, že se o nich ve společnosti dost diskutuje (podle mě teda nejsou, přestřelka s policisty a vojáky na útěku je jedna věc, ale zabití lidí, kteří neútočili, ani se nebránili, je prostě vražda, sorry). Velký dojem na mě udělal závěr románu, který je vysloveně hořký. Mašíni se probojovali "ven"... a pak nic. Pak vydělat peníze a užít si života. Boj proti komunismu odsunut na druhou, třetí kolej, zapomenut. Pro tohle zabíjeli?

fénix56
09.01.2024 5 z 5

Tak jako mnoho lidí i já jsem dříve Mašíny spíš odsuzovala, zabili nevinné lidi. Po přečtení této knihy jsem svůj názor radikálně změnila. Ano, některé činy byly kontroverzní, ale v celkovém kontextu už vyznívají trochu jinak, asi nešlo jednat ohleduplně..

Život v komunistické totalitě rozhodně nebyl snesitelný pro Mašíny, chápu jejich touhu po svobodě. Navíc v sobě mají geny plukovníka Mašína, který patřil mezi nejbojovnější a nejstatečnější postavy naší historie. I jejich babička Emma byla bojovnice. Vyhrabala se dna, začínala od nuly, podařilo se ji nashromáždit určitý majetek, o který samozřejmě po roce 1948 přišla.

A smekám před paní Mašínovou, vězněnou za nelidských podmínek v době, kdy umírala na rakovinu. Opravdu byly v té době mnohem horší tresty pro politické vězně a jejich blízké než pro masové vrahy.

Líbil se mi i styl psaní spisovatele. Bylo to o činech i o pocitech. Ani chvilku jsem se nenudila i přes velký počet stran.


Ivana.Ka
08.01.2024 5 z 5

Tak já vlastně nevím jak začít, příběh Mašínů je natolik kontroverzní, že asi nemohu a vlastně ani nechci hodnotit je samotné, nikdo jsme nebyli v jejich kůži a neměli takové předurčené charakterové vlastnosti jako ONI.
Pokud bych měla hodnotit zpracování, tak za mě super. Autor dílo podal tak, je se k takové události hodí, chronologicky řazené, žádné extra skákání tam a zpátky, už tak je to pro čtenáře dost náročné.
Určitě body nahoru za představení generála J. Mašína a babičky Emy.

tracey9
07.01.2024 5 z 5

Zatím dobrý Jana Nováka je další audiokniha, kterou jsem při procházkách poslouchala v aplikaci @irozhlascz :) a musím vám říct, to bylo tak skvělý!

Já jsem o Mašínech věděla jen to, že se ven takzvaně "prostříleli" a nesouhlasila jsem s tím, aby za to mělo nějaké ocenění. V této audioknize jsem se dozvěděla, jaká byla jejich cesta doopravdy. A byla jsem napnutá jak kšandy! Ty nejlepší příběhy píše sám život a tohle byl skvělý napínavý, špionážní příběh :)

Ocenila jsem, že jsme se dozvěděli i o ostatních mužích a ženách, co se nějakým způsobem této akce účastnili. Líbilo se mi sledovat Mašíny už od dětství, sledovat úděl jejich maminky i jejich sestry. Ani osud jejich tatínka nebyl vynechán a tak jsem byla dojata jeho statečností, se kterou umíral v rukách nacistů. Statečností, kterou jeho synové rozhodně podědili.

Naprosto fenomenálně četl Jiří Ornest.

Já hodnotím 4,5 z 5 :)

ZuzanaK.
31.12.2023 4 z 5

Je to dobré, je to strhující, je to skvěle načtené/čtivé, je to povinná četba a to přesto, že se jasně fandí Mašínům, jenže proč by ne?! Doba byla jaká byla - zlá!
Slyšeno i čteno.

joachim36
08.12.2023 5 z 5

Do doporučených knih se snažím dávat opravdu jenom ty podstatné. Tato tam právem patří. Věřím v to, že když se děje ZLO, tak má být pojmenováno. Také věřím v to, že se ZLEM se nedá smířit a má se s ním bojovat. Celá ta diskuze hrdinové / vrazi ... naprosto jí nechápu. Přijde mi naprosto perverzní a vnímám jí tak, že komunisti vlastně vyhráli. Však my jsme je taky nenechali prohrát. Nikomu, nikomu z nich se nic nestalo. Jen těch pár die hard komunistů si samo hodilo mašli. Ty pružnější, který by byly i v NSDAP, kdyby válka dopadla jinak, si jenom vyměnili dres (už slyším tu apologetiku, ale to už nebyly ty týpci z 50.let). Leda hovno... jsme z většiny národ, který se dá koupit za krabičku sardinek a makat na 150% pro Reich. Pak za teplíčko a smrádek pro SSSR. A dnes na tom nejsme o nic lépe, když jsme schopni se nechat koupit za koblihu. Je to asi jen zázrakem, že občas z této masy vystoupí postavy jako jsou bratři Mašíni, jejich otec, Václav Morávek, Josef Balabán a jim podobní. Možná je nám to zrcadlo a pohled na sebe samé, které nám nastavují, tak nepříjemný, že raději řekneme... "to asi nebyli hrdinové... já vlastně nevím... je to rozporuplné". Hmm... jestli pak v Pobaltí stejně přemítají o Lesních bratrech??? Ale co, asi nám ta národní strategie přežití funguje, tak proč nad tím brečet?... No jen je pak někdy těžký se podívat do zrcadla. Navíc když jste zvyklý, že se jen něčemu přizpůsobujete, tak je těžký plánovat nějakou vlastní budoucnost. Ta se totiž musí aktivně vytvářet... nedá se na ní jenom přizpůsobovat. Možná proto jsme tam kde jsme.

sidonka
03.12.2023 4 z 5

Skvěle napsáno, neznala jsem jsem tento příběh v jeho "detailech" a ani po jeho přečtení nejsem pevným zastáncem toho, že Radek a Pepa byli hrdinové. Hrdiny jsou pro mě ti, kteří tady po nich zůstali a museli čelit všem útrapám té doby

JanaHB061
01.12.2023

Velice silný příběh rodiny. Do té doby jsem neznala všechna fakta příběhu rodiny Mašínů. Bratři byli opravdu hrdinové, že se dokázali jako kluci postavit zločineckému režimu s nasazením života.

Clouderella
28.11.2023 5 z 5

Skvělá kniha, zatáhne čtenáře do děje a pustí jej až na konci. Autor na základě dobových dokumentů, rozhovorů s pamětníky a zejména se sourozenci Mašínovými popsal cestu pěti mladých mužů na vysněný západ. Samozřejmě jsem nějaké kusé informace o jejich "případu" měla, ale spíše jen převažující názory veřejnosti v okamžiku, kdy se zmiňuje možné státní vyznamenání bratrů. Co se týče celé jejich cesty z Československa do Západního Berlína, klobouk dolů za jejich sílu a odhodlání. Sama nevím, jaký mít na ně názor, ale po přečtení vím, že z dnešního pohledu ani asi nemůžeme chápat jejich postoje, hodnotit jejich činy. Oni tenkrát byli kluci, co za něco bojovali, někdy tvrdě,ale ani tehdy nepřišli o lidskost a své ideály.
Někdy vnímám sebe a okolí podobně jako se cítí Josef Mašín na konci knihy - jako bez jiskry. Nechci tedy černobíle hodnotit, jestli jsou hrdinové nebo vrazi. Nejspíš jsou obojí.
Z pohledu matky je pro mě nejsmutnější osud paní Mašínové, maminky sourozenců Mašínových. Neskutečně silná žena, která nejdřív ztratí manžela, pak syny a konec života je nucena strávit v samotě, odtržená od těch, co tu s ní zůstali (maminky a dcery Zdeny) a přesto si uchová svou hrdost a důstojnost.

tonysojka
26.11.2023 5 z 5

Skvěle odvyprávěno.
Neuvěřitelný příběh a přitom realita.
Já to trochu znal s četby knihy Rambouska "Jenom ne strach"
A ze seriálu "30 případů majora Zemana."
Číst "Zatím dobrý" mne vlastně inspiroval přítel, který po poslechu rozhlasové adaptace nekompromisně tvrdil,že to byli hrdinové.
Myslím, že to je označení přehnané a asi závisí na tom, jak kdo z nás si hrdinství představuje.Jako krást zbraně, loupit, střílet po každém,kdo jen trochu připomíná komunistu a zapalovat stohy,aby se zhroutila "pětiletka"?
Anebo si nechat komunisty sebrat majetek a svobodu, být vězněn, týrán a někdy popraven;čili nastavit "druhou tvář"; což Mašínové odmítli?
Kolik životů má na svědomí komunistický režim,proti kterému se postavili? Desítky,stovky, tisíce.
Desetitisíce uvězněných, rozvrácených životů, důsledky zasahují dodnes.
Za mě jsou hrdinové spíše ti,skončili v komunistických lágrech.
Ale jednání bratrů chápu;byli vězněni a týraní také;na jejich místě a výchovou jakou měli,nemohli jinak, než se pokusit o ozbrojený odboj.
Kdyby to neudělali, zbytek života by asi museli sami sebe fackovat za to, že to nezkusili.

Cacique
23.11.2023 2 z 5

Dobrodružná četba. Slabší průměr...

Hanys_
23.11.2023 4 z 5

Hollywoodský příběh tohle. Ale ani po přečtení knížky si nejsem schopný udělat na ten jejich čin jednostranný názor. 8/10

Monnyska
17.11.2023 4 z 5

Hraní si na bandity je hrozně hezká věc, když je Vám deset, ale když už jste dospělí a měli byste si uvědomit, co znamená život, málo kdo by do toho šel. Nevím, jestli se Mašínové chtěli vyrovnat otci, nebo jen chtěli jít v jeho stopách... Nejvíce mi bylo líto paní Mašínové, ta dopadla nejhůř.. kniha samotná je velmi čtivá, poslouchala jsem audio... Takže hodnotím samotnou knihu čtyřmi hvězdami, samotný příběh je na posouzení každého...

Ristridin
10.11.2023 5 z 5

Velmi dobře a detailně zpracovaná kniha, která jde za hranici popisování historických faktů a dělá z Tschechenkrieg a popisu tehdejší doby malou učebnici dějepisu, což nyní přeháním, ale byl jsem rád, že zde byly zasazeny jasně i dobové tendence a uvažování nad tím, co tehdy lidi trápilo (například měnová reforma z roku 1953, situace SSSR, donutilo mě to si zjistit víc o poválečném rozdělení Německa a jak to vlastně bylo mezi NDR a SRN nejen v Berlíně).
To, že se bratrům a Paumerovi povedlo utéct za takových okolností, byl opravdu malý zázrak a příběh je to opravdu zaznamenáníhodný. Můžu říct, že Mašínovi mají svou sveřepostí, odhodláním a tahem na branku můj jednoznačný obdiv.
Rozhodně by mi přišlo za nadsazené prohlašovat je za hrdiny a "kdybych byl prezident", tak bych jim také vyznamenání neuděloval. Neodsuzuju je a věřím, že ve svém věku stále čerstvých dvaceti let viděli svět pouze černobíle a šli proti komunistům stejně, jako jejich otec střílel po gestapácích (a i ti mohli být pčece normální lidé jako oběti řádění jeho synů, přesto se o nich tolik nemluví). Někdo by se zachoval v jejich situaci jinak, oni se prostě zachovali tak, jak se zachovali a svůj třídní boj proti komunismu chtěli dovést až do konce, tedy osvobozením ČSR. To, že tato představa byla nereálná, začali zjišťovat ihned po příchodu do Berlína. Studená válka byla již plně rozběhnutá.
Kdyby se tato vize podařila, což je holá fikce, a zasloužili by se dále o nějakou demokratizaci našeho státu, vyznamenání by bylo na místě. Takto za sebou ponechali akorát několik zabitých a spoustu svých známých a příbuzných, kdy některé z nich činy a útěk bratrů stály život a mnozí byli perzekvováni až do konce komunistů.
V tomto pohledu tak jejich útěk působí až sobecky, avšak jak sami později říkali, nemysleli si, že by to mohlo u nás dospět po jejich útěku až tak daleko, navíc věřili, že se hned vrátí. Mladistvá naivita.
Neříkám, že s jejich činy souhlasím v plném rozsahu, ale v mnohém jim rozumím. A hlavně nechápu jejich pranýřování, když si to člověk hlavně porovná s tím, co se zde za komunismu dělo a co za sebou zanechal...

Při takto rozsáhlé knize si myslím, že by neškodilo udělat v úvodu pro lepší přehlednost několik rodokmenů nejvíce dotčených rodin včetně let narození a úmrtí.
Závěr knihy mi přišel lehce nedotažený, čekal bych vhled do dnešního (rok 2004) dne, jak žijou bratři, Zdena a Paumer, jejich vztah k ČR, ... Vzájemné vztahy.
Velmi se mi líbilo vložení vzácných snímků na konci knihy.
Čteno jako příprava na film Bratři, hezky se k tomu sešlo i vyznamenání pro paní Zdenu. Ta si ho bezesporu zaslouží.
Kniha přes drobné výtky perfektní a řadím ji vysoko.

Čičolina
09.11.2023 5 z 5

My jsme zvláštní národ. Dnes jsem doposlouchala četbu a bylo mi až fyzicky zle, co vláda lidu prováděla s maminkou Mašínů. A tihle neuvěřitelní kluci jsou pro velkou čast národa vrazi. Tyrani a kati,co tu vládli čtyřicet let ,ti mají podporovatele i dnes, ti svých činu ani nemusí litovat. Hnus a pak si nedej bože otevři sociální sítě,oslava Bureše,Okamury a Hamàsu... Takže silný příběh, se sluchátky na uších jsem bledla nebo se usmívala,když to poděbradským zase vyšlo. Třetí odboj ovšem zahrnuje jen pasivní oběti, z hrdinů je nám stydno,tak děláme,že nejsou.

poulet
08.11.2023 5 z 5

Lepší audio jsem asi neslyšela - skvěle napsáno, skvěle přečteno.

mila2411
05.11.2023 5 z 5

Výborná kniha. Poutavě, reálně a čtivě napsané. Přípěh mě zajímal už dlouho před tím, neznal jsem detaily, souvislosti, tohle mi dalo na vše odpovědi...

Kopta
03.11.2023 4 z 5

Audio ČRo: Hodně detailní, uvěřitelné a reálné. Silný prožitek, který ke konci jde trochu k repetici, ale nijak, aby to dílo významně shodilo.

AlesBleha
02.11.2023 5 z 5

Krásná knížka. S jednoznačným poselstvím, že největšímu svinstvu co kdy bylo na této planetě tedy komunismu se člověk musí postavit. Že to u nás někdo nechápe je dáno výchovou. O 3 roky později co se odehrál tento příběh věšeli v Budapešti komunisty a tamní estébáky na lampy.

666Jitka
30.10.2023 5 z 5

Kniha je velice dobře a čtivě napsaná, děj odsýpá a člověk se nestačí divit, jak to mohlo těm klukům, teda jenom třem z nich, vyjít, když proti nim stáli tisíce vojáků s kulomety a další vojenskou technikou. Muselo to být opravdu šílený se takto dostat do západního Berlína, a v tom právě hlavně tkví ta "frajeřina", která stála plno lidí zbytečně život. Otázka je, jestli je toto opravdu hrdinství. Mám ve velké úctě Josefa Mašína staršího i jeho manželku, oceňuji, co udělali kluci jako malí poškozením zbraní německé armády, ale tento "slavný" útěk, mi přijde jako dost sobecká záležitost, přesně jak je v knize několikrát psáno "no a co", bez ohledu na to, co se stane jejich příbuzným a kamarádům, které svým konáním vystavili utrpení, odsoudili je k životům ve vězení, nebo na okraji důstojnosti, pokud o život přímo nepřišli. Tím se v žádném případě nechci zastávat tehdejšího politického a soudního systému, jde mi jen o to, že pro vlastní sobecká rozhodnutí, nechali trpět ostatní - "no a co". Toto je však jenom můj názor a zde hodnotím knihu jako takovou, a ne činy bratří Mašínů a spol.