Zatím dobrý (komiks)

Zatím dobrý (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395774/bmid_zatim-dobry-7pE-395774.png 4 119 30

Je to největší příběh studené války. Pětice mladíků s pistolemi se postavila po zuby ozbrojené dvacetitisícové armádě východoněmecké Volkspolizei a prostřílela se do svobodného Západního Berlína. Příběh bratří Mašínů a jejich rodiny vyprávěl spisovatel Jan Novák v románu Zatím dobrý jako strhující, napínavý western, za který získal cenu Magnesia Litera pro nejlepší knihu roku. Teď se jeho scénáře chopil výtvarník Jaromír 99 a vytvořil dramatický a vizuálně působivý komiks ve svém osobitém, noirovém stylu.... celý text

Přidat komentář

absolutmachal
12.02.2024 3 z 5

Ten příběh je neuvěřitelný, to je nezpochybnitelný fakt. „Hrdinství“ Mašínů pro mě už ale kontroverzní a na hranici dobrodružství mladých umanutých kluků. Původní knížku jsem nečetl, ale souběžně s komiksem jsem viděl film Bratři, který na mě zapůsobil více.

Vizuál Jaromíra 99 je výborný, ale v komiksu se leccos z příběhu vytrácí a činy Mašínů působí ještě rozporuplněji, podivněji a nepochopitelněji. Například to neslavné podřezání snbáka při loupežném přepadení nebylo „jen tak“, jak vyplývá z komiksu, bylo pravděpodobně pod tlakem toho, co jim říkal.

Tyhle momenty určují vyznění celého příběhu a komiks celé Mašíny hodně zploštil a vlastně i znepřehlednil. Je otázkou, jestli je vůbec volba komiksu jako formy pro tenhle příběh správná.

stoun25
11.11.2023 4 z 5

Perfektně ilustrované, literárně mám raději normální knihu Zatím dobrý.
Jen škoda, že takových, kteří by se komunistům postavili nebylo víc.
Komunisti v procesech vraždili lidi, kteří jim překáželi nebo byli nepohodlní, jediní Mašíni jim to trochu opláceli. Bohužel nestihli uskutečnit všechny své plány, jako bylo rozstřílení autobusu s příslušníky, vyhození do vzduchu těžební věže v Jáchymově atd.
Škoda, že se za pár dnů nevrátili s americkou armádou, jak tomu věřili...


_Brunetka_
16.07.2022

Příběh o neskutečné odhodlanosti, odvaze, síle a nezlomnosti, který se mi líbil. Vážně suprový komiks. Velmi příjemná forma, jak se dozvědět o zajímavých událostech z minulosti. Rodinu Mašínů jsem neznala. Líbila se mi ukázka toho, jak to v ČSR chodilo v dobách komunistického režimu. Grafiku to mělo také dobrou, povedené a přehledné kresby. Na konci se mi také líbilo, že tam byl přehled toho, jak to s hlavními aktéry a jejich rodinami dopadlo a kam se jejich život dál ubíral. Za mě vážně povedený komiks, který stojí za pozornost.

PastorMal13
25.05.2022 5 z 5

Neuvěřitelný příběh bratří Mašínů mě v komiksovém vydání velmi nadchl. Opět, stejně jako v případě komiksu Alois Nebel, jsou ilustrace od Jaromíra 99 úžasné a ve stylu noiru. Osobně ale nesouhlasím s bratry Mašínovými a jejich kumpány, že se za každou cenu prostříleli za hranice a doma nechali rodiny, které to pak nejvíce schytaly.

Kojotisko
21.05.2022 1 z 5

Zatím dobrý bylo dobrý tak na jedno přečtení a to s odřenýma ušima. Comics jsem dostal v náhodném mixu knížek, když jsem v roce 2020 přispěl nakladateli na přežití, jinak bych si ji asi ani nekupoval. Ale když už mi tu ležela, tak jsem jí tedy asi dvě hodiny věnoval. Mám dvě zásadní výhrady:
1. Nemám a nikdy nebudu mít rád „umělecké“ comicsy, jejichž autoři se domnívají, že základem té správné umělecké a vážné komiksové tvorby jsou čtvereček a obdélník, jež po sobě chronologicky následují. Fuck off! Podívejte se na moderní comicsy, které dokáží vyprávět příběh opravdu na půl cesty mezi filmem a knihou s využitím střihů, prolínaček atd. Úplně tu samou výhradu mám k tolik oslavovanému dílu Maus (příběh dobrý, ale 1. nijak nerozvíjí tu bajku o kočkách a myších, jsou to prostě lidé, co jsou takto namalovaní, a to je dost nuda, a 2. čtverečky po sobě následující. Nuda! BTW: Alois Nebel včetně filmu taky nuda. Sorry.
2. Kniha příběh bratří Mašínů podává jako zcela jednoznačně černobílý hrdinský příběh a ani se nepokouší o jakoukoli diskusi s různými náhledy na činnost této odbojové skupiny. V knize je to prostě parta správňáků ve stylu Rychlých šípů, kteří bojují proti totalitním zloduchům. V zásadě je to jakoby pro děti do deseti let, ale není, protože se tam mluví sprostě a je tam trochu sexu. Takže vlastně netuším, pro koho to vlastně je. Pro mě ne.

Lka
08.04.2022 4 z 5

Já jsem s knihou byla spokojená. Líbila se mi i ilustrace. Kniha mě nenudila. Naopak jsem získala nějaké další informace o bratrů Mašínových. Bylo i pěkné závěrečné shrnutí o životě jednotlivých postav.

Denny456
17.03.2022 2 z 5

Byl jsem překvapen. Předpokládal jsme, že to bude adorace na Mašíny a ono je to právě naopak. Nejvíce to vystihuje vložený příběh jejich otce a části jeho skutečně odbojové činnosti. A to postihli jen zlomek jeho skutečné práce. A pak "činnost" jeho synů. Takže za mě překvapivě povedené dílko. Když si odmyslím kresbu, která moc nepomáhá příběhu.

Arkagas
20.02.2022 3 z 5

Můj poslední knižní rest z dílny těhl autorů. Protože jsem jejich komiksy četla přesně opačně, než jak vycházely. Možná je to tím, možná je to tím, že příběh bratrů Mašínů je tak obsáhlý, ale za mě je tohle nejslabší dílko. Čáslavská u mě prozatím stále vede, nejen barevnou kompozicí a texty. Možná, že mi aktuálně nesedla jen celá ponurost tohoto dílka a příběhu, ale naprosto chápu, že se v něm někdo může ztrácet. I přesto si myslím, že je to dílo vydařené a za přečtení rozhodně stojí. Samotný příběh je silný a poutavý, bohužel postavy se při téhle kresbě opravdu velmi často pletou, což je škoda.
Celkově se mi ale kniha líbila a možná se k ní postupem času ještě vrátím.

Moje hodnocení: 8/10

vlkcz
08.11.2021 3 z 5

Řekl bych, že románová podoba bude zdařilejší. Sice ji neznám, ale i na komiksovém zpracování je vidět, že samotný příběh je nosný. Bohužel, jak jsem byl Jaromírovým zpracováním nadšený u Nebela, tady mi to moc nesedlo. Hlavní problém jsem měl s postavami, které se mi hrozně pletly, to vizuální rozlišení se nepovedlo. Jinak atmosféra opět výtečně vystižená.
Takže celkově o něco lepší průměr 3,5*.

n.ezn.amy
17.10.2021 5 z 5

Komiksové zpracování příběhu bratří Mašínů a jejich skupiny, kdy pro své ideály a boj s komunisty se rozhodli utéct do Západního Berlína. Ve zkratce jednoduše a stručně popsán jejich příběh bez nějakého příklonu na tu či onu stranu či hodnocení jejich skutků. Za mě moc dobré zpracování.

dlabikk
16.06.2021 3 z 5

I když vím, tak i tak jsem jim držela palce a hltala každou stranu :o)

Norri
24.05.2021 3 z 5

Komunisti byli a jsou kurvy. O tom nemá smysl diskutovat. Zcela ale chápu diskuzi a kontroverzi kolem skupiny bratří Mašínů. Komiks “Zatím dobrý” funguje dobře jako dokument a představí všechny akce a okolnosti jejich útěku. Zároveň se zdržuje jakýchkoliv hodnocení a soudů. Každý čtenář pak má možnost udělat si vlastní názor. Kresba Jaromíra 99 je hodně specifická a k tomuto tématu sedla naprosto dokonale.

Morbidus
08.05.2021 2 z 5

Přemýšlel jsem, zda dát dvě nebo tři rudé hvězdy, ale nakonec jsem skončil na dvou. Dokud neskončilo úvodní „vyšetřování“, stále jsem se ještě orientoval. Jenže pak se děj doslova rozsypal na kusy a já rázem nevěděl, která bije. Postavy se rázem začaly plést a nepomohlo tomu ani jejich červené zvýraznění. Kresba na mě také emoce nepřenesla, což u podobného příběhu zamrzí. Dokonce ani ty hlavní postavy neměly (vzhledem k délce knihy) nikterak hluboký charakter. Možná i v důsledku toho všeho mi konec historického příběhu vyzněl lehce falešně a jen jsem nad ním (některé teď trefí šlak) pokrčil rameny.
Hned několikrát mě při čtení napadlo, že původní knižní předloha asi bude lepší. Do tohoto komiksu jsem se nedokázal ponořit, chtělo by to lepší zpracování. Ale nakonec mi to snad i cosi dalo. Takže ještě pořád dobrý... :)

svarnyp
07.06.2020 2 z 5

Asi souhlasim s ostatnimi recenzemi. Nekdy je dej, resp. postavy, dost nejasne. Pribeh je silny a poutavy, ale asi bych radeji sahl po knizni podobe.

puml
06.01.2020 4 z 5

Když to porovnám s podobným komiksem Tři králové nebo Návratek krále Šumavy, tak je to spíš zklamání. Příběh je dost fragmentární a občas jsem se v tom dost ztrácel. Ale atmosféru to má slušnou, hlavně v poslední třetině, která se odehrává v Německu.

Disease
06.01.2020 4 z 5

Zdařilé zpracování příběhu, který snad dnes už všichni znají. Knižní předlohu mám v plánu také.

janha
04.10.2019 3 z 5

Škoda, že se autoři nepokusili trochu více rozebrat eticky sporné jednání hlavních postav. Komiks zachraňuje jeho výtvarná stránka, i když ani zde to není bez výhrad.

jarynek
23.08.2019 3 z 5

Kresba výborná, té jsem neměl co vytknout, jak už je u autora zvykem, Ale scénáristicky je to horší. Občas se jde do zbytečného detailu, aby se následně naopak některé události vzaly velmi stroze či se jen naznačily. Určitě je dobré znát alespoň základní rámec příběhu, jinak se můžete v některých pasážích trochu ztrácet.

postoran-CZ
08.08.2019 3 z 5

Na tuto knížku jsem se dost těšil. Bohužel po dočtení se nemohu ubránit pocit lehkého zklamání. Po grafické stránce je to paráda, ale co se týče vyprávění příběhu... Pokud bych příběh skupiny kolem bratrů Mašínů neznal z dřívějška, tak bych se v ději dost ztrácel . Občas jsem se musel vrátit na předchozí stránku, abych se ujistil, že navazuji na dějovou linku správně. Možná je to i tím, že jsem původní knihu nečetl.

Crimble
23.06.2019 5 z 5

V tomto případě do sebe všecko skvěle zapadlo a je z toho skvostné dílo. Nemám námitek.