Tyranie noci

Tyranie noci https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25289/bmid_tyranie-noci-Fej-25289.jpg 4 27 6

Zástupci noci série

1. díl >

1. kniha série Zástupci noci. Světu, ovládanému dvěma vlivnými náboženstvími, chtějí vládnout Zástupci noci. Strategickou oblastí jsou Studny Ihranu, zřídlo silné magie. Patriarchové Západu volají po kruciátě, která vezme Studny pramánům, vyznavačům Písma. Else Tage, pramánský válečník, se vydává za Patriarchátem s úmyslem tyto plány překazit, ale okolnosti ho donutí bojovat proti vlastnímu lidu. Mezitím jej hledají agenti Noci, kteří jsou po staletí otroky bohů, aby ho mohli zabít… Probíhá nelítostná válka o přetrvání bohů a lidí, vpletená do magického, náboženského a politického pozadí fascinujících rozměrů. Pro hrdiny, zbavené iluzí, je kromě meče a magie stejně důležitou zbraní také šibeniční smysl pro humor, který jim mezi zrádcovskými kněžími, mocnými démony a božstvy s jejich temnou hierarchií a tajemnými cíli umožní přežít. Alespoň na chvíli… Přeložili Robert Pilch a Jiří Popiolek.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Brokilon
Originální název:

The Tyranny of the Night , 2005


více info...

Přidat komentář

Turlogh
17.06.2021 5 z 5

Výborný historický fantasy román, čtivý a napínavý. Els Tag alias Piper Hecht ve složité dvojroli. Na jedné straně agent východu, na straně druhé vojevůdce západu. První díl trilogie opravdu výborný, jsem plně spokojený a milovníkům tohoto žánru knihu doporučuji. Howgh.

md2602
01.06.2020 5 z 5

Musí se přežít začátek, pak úžasný.


ludek.n
30.05.2019 3 z 5

Mimořádně komplikovaná, hluboce strukturovaná a mohutnější než impéria, alespoň tak se mi jeví Cookova fantasy sága Zástupců noci. Autor se zde rozkročil opravdu doširoka a noří se hluboko, přehluboko. Hned od začátku nás zavalí hora dat o náboženském a politickém pozadí světa, v němž se budeme pohybovat. K tomu hromada postav, jejichž vztahy nejsou v první chvíli ani trochu zřejmé a události, které spolu zdánlivě vůbec nesouvisí. Orientace ve všem tom mumraji je velice obtížná, už proto, že neexistuje žádný rejstřík pojmů ani mapa, která by geografii Cookova světa přiblížila. Děj je navíc hodně vláčný a nikam nechvátá. Dovedu si představit čtenáře, které může tato vstupní chaotičnost a ospalost odradit od pokračování v četbě. I já jsem se ztrácel, a jak už podotkl Excalibur73 přede mnou, chvílemi jsem si nebyl jist ani tím, zda se s armádami pohybujeme na sever, na jih, či do horoucích pekel. Tři linie tomu přidávaly ještě o něco více zmatků. Naštěstí s postupem času se děj soustředil víceméně jen na jednu z nich, k níž se ostatní přimkly, a vykrystalizovaly do nepoměrně čitelnější bojové strategie. Záměry Bohů, jak už to bývá, zůstaly zastřené a nejasné, co mě ale uvádělo do rozpaků, byla magická stránka tohoto světa. Světa, kde je magie jednou z nejdůležitějších položek, přesto se o ní dozvídáme jen tak na okraj a jaksi mimochodem, až někde hluboko pod vrstvami všeho ostatního. Víc než kouzlením, mě autor obluzoval náboženstvím, korupcí a kmenovými intrikami. Motal mi hlavu tak dokonale, že jsem za chvíli nevěděl, komu fandit a koho se bát. Na můj vkus je Tyranie noci příliš odosobněná, chladná a akademicky nezvrásněná. Kniha mě nevtáhla do sebe, neomráčila, a snad kromě finálního boje zavržené valkýry s prastarým Chodcem mi ani nezvedla tepovku nad úroveň vegetativního klidu.

Metla
18.10.2018 4 z 5

Glen Cook zavádí čtenáře do značně komplikovaného světa, plného znesvářených národů, státečků i rodin, do světa intrik, soubojů, bitev i rodící se války. Od počátku jste zahlceni množstvím jmen, názvů a informací. Můžete si zkusit systematicky psát výcuc o tom, kdo je kdo, s kým, proti komu, kdy, proč a jak... nebo můžete prostě číst a čekat, až časem události a postavy v hlavě zapadnou na svá místa. Každopádně budete vystaveni náporu na vaši pozornost a "chvíli" potrvá se zorientovat. Obvykle se nijak zvlášť nepídím po rejstřících a mapách, nicméně v tomto případě by rejstřík byl vítanou podporou nespolehlivé paměti a mapu jsem skutečně velmi postrádala, protože poloha všech království, hrabství a měst by s nejvyšší pravděpodobností usnadnila pochopení konfliktů. Glen Cook je ve složitém světě "Tyranie noci" doma, já jako čtenář jsem ke své lítosti zůstala poněkud tápajícím cizincem, navzdory zjevným paralelám ke středověké Evropě.
Děj sledujeme ve třech liniích. Nejdůležitější postavou je elitní dreangerský válečník Els Tag. Pro svou inteligenci, strategické myšlení a přizpůsobivost byl vyvolen stát se špiónem v konkurenčním impériu, vyšplhat co nejvýše v hierarchii, dostat se k mocným, špehovat a pokud možno nenápadně škodit, oslabovat pozici vůči Dreangaru.
Další dějová linie sleduje události očima bratra Kandla. Za pomoci tohoto duchovního jsou nám přiblíženy náboženské záležitosti, zejména však rozkol v církvi. Mám-li parafrázovat úžasný "Monty Pythonův život Briana", jde o klasický konflikt, zda následovat svatý sandál či svatou tykev. Církevní hodnostáři to vůbec od Cooka pěkně schytali, v jeho podání jde (až na řídké výjimky) o spolek arogantních, neschopných, případně všehoschopných zvrhlíků.
Třetí dějová linie začíná pár set let před hlavními událostmi, nahlédneme v ní do osudu skupiny barbarských válečníků, určených starými božstvy k vyhledání a zničení člověka, co nevědomky objevil způsob, jak zabíjet bohy. Bratři Shagot a Svavar jsou navzdory své krutosti spíše politováníhodní, jsou jen bezmocnými loutkami v rukou mocných, bezohledných bytostí. Systém fungování nadpřirozených sil je asi největší slabinou; postrádala jsem lépe propracovanou mytologii, hloubku, temnotu...
Navzdory délce knihy mi někdy chyběl detailnější, osobnější popis děje, občas to zkrátka na můj vkus přeskakovalo příliš zběsile a nezaškodil by bližší pohled namísto pár neosobních vět. Pochválit je třeba přirozené dialogy, záblesky černého humoru a nadsázky, jejichž zásluhou je kniha svižně čtivá.
Celkový dojem z "Tyranie noci" je pozitivní, ačkoliv se přece jen nemohu zbavit pocitu, že si Glen Cook ukousnul trochu moc velké sousto - monumentální dílo, leč poněkud roztříštěné. Pokračování si každopádně nenechám ujít, se znalostí postav a reálií by mohlo jít o méně komplikované čtení (snad se polepší i redakce a nenechá do tisku uniknout tolik překlepů). Zatím slušný nadprůměr. 70%

Svářeč
02.01.2018 3 z 5

Zajímavá a rozporuplná kniha. Začátek je opravdu utrpením v té nejryzejší podobě. Autor čtenáře zasype lavinou různých jmen, pojmů a faktů o fiktivních náboženstvích a státech. A až do konce knihy ještě přihazuje. Ale když se člověk prokouše přes začátek, čeká tam zajímavý příběh se sympatickými postavami. Bohužel jak jsem řekl, autor dál přihazuje kdejaká jména a pojmy a abyste si neodnesli jen polovičatý zážitek, je třeba pořád dávat pozor (v žádném případě nečíst v hromadné dopravě, nedejbože o přestávkách ve škole). Některé pasáže, jako většinu pobytu v Brothu, jsem protrpěl. Naštěstí jsou tyto nudnější a složitější pasáže prokládány čtivějšími, i konec (tažení do ***) bych zhodnotil jako povedený. Na druhý díl jsem celkem zvědavý.

Excalibur73
01.04.2016 5 z 5

Miloval jsem Cookovu Legii a tak jsem sáhl i po této sáze a málem jsem to vzdal. Mám rád svět s logikou a s mapou. Tady táhla armáda a já občas netušil zda na sever nebo na východ. Mapa není. Autor na čtenáře chrlí popisy množství zemí a zemiček, jejich částí a jejich náboženství jelikož se jedná o náboženské války, ale dělá to tak, že popisuje detaily aniž by zmínil elementární věci a tak i po dvou knihách není plně jasné v co ty které země věří. Představil jsem si ten svět trochu jako renesanční Evropu se dvěma papeži, patriarchou, židovskou menšinou s muslimy a se spoustu zemiček pohanů, okořeněný antickými filozofy, inkvizitory, templáři a čaroději, kteří působí skoro všude včetně místního Vatikánu. Vcelku chaos. Občas si člověk není jistý kdo je kdo. Pak jsem se ale začetl, nehrotil to a hlavně jsem se zamiloval do postav, protože hlavní hrdina a jeho štáb důstojníků jsou prostě osobnosti, které rychle přirostou k srdci.
Nakonec je to skvělý svět, prolezlý korupcí skrz na skrz, vedený k pádu a zachraňovaný pár chlápky se srdcem na pravém místě. Jsem ve třetí knize a sága je to naprosto výborná. Pojďme si zabít pár bohů, srovnat inkvizici a zkorumpovaný preláty ať je svět lepším místem nebo ať si aspoň slušně nacpeme břich.

Štítky knihy

meč a magie dark fantasy fantasy hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

Glen Cook
americká, 1944
2000  82%Černá legie
2008  75%Tyranie noci
2000  86%Tyranův stín
2000  86%Bílá růže
2006  86%Hry stínů

Kniha Tyranie noci je v

Přečtených39x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce65x
Chystám se číst51x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x