Zastávky

Zastávky https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393638/bmid_zastavky-yu3-393638.jpg 3 11 4

Zdánlivě okrajová témata mohou vypovídat o době a společnosti více, než by se zdálo. Dobrým příkladem může být fenomén chatařství či zahrádkářství a jejich specifická estetika lidové tvořivosti. Tato kniha chce představit v něčem podobné, dosud málo reflektované téma – autobusové zastávky v Čechách a na Moravě. Zaměřuje se na jejich nejrozmanitější a nejviditelnější části, kterými jsou přístřešky, budky, domečky a podobně. Najdeme je v každém koutu naší země, ve městech, v obcích, na hlavních i vedlejších silnicích. Díky dlouhé tradici autobusové dopravy a velké hustotě silniční sítě jsou zastávky na celém území velmi rozšířeným jevem. Jejich velkému počtu odpovídá množství rozmanitých forem, velikostí, barev a materiálů. To vše, v kombinaci s jejich různým stářím, tvoří na celém území velmi pestrou mozaiku. Jan Vrabec a jeho syn Matěj začali fotografovat autobusové zastávky na svých společných cestách. Matěj s malým foťáčkem, táta s lepší technikou. Výsledkem je kniha plná budek, přístřešků a domečků rozmanitých velikostí, barev i materiálů.... celý text

Přidat komentář

Květinka008
15.11.2022 1 z 5

Prolistovala jsem = přečetla během návštěvy knihkupectví. Jako sbírka fotek a reliktů doby dost dobrý. Jedna fotka (stránky nečíslovány pravidelně, takže zhruba 157) mě pobavila hodně - zastávka vzhledu a velikosti kadibudky. Nicméně žasnu, že se vydávají takové knihy a tisknou se na křídovém papíře a někdo to kupuje.....

Edit po přečtení ostatních komentů: ano - blog mě také napadl jako vhodná forma prezentace takového tématu; ad grafika - souhlas, podobně si může kdokoliv udělat fotoknihu ve volně dostupném editoru, není to profi

meluzena
24.05.2022 2 z 5

Tak nevím. Každý kdo trochu cestuje, tohle vidí kolem sebe a nepotřebujete to vidět v knize, aniž by k tomu byla nějaká přidaná hodnota (aspoň ty popisky, když už nic jiného). Tohle je pojaté v podstatě jako fotopublikace, ale na to ty fotky nemají. Šest pidifoteček rozházených na stránce, pak fotka na dvojstránku, kde díky brožované vazbě nevidíte prostřední 2cm. Jestli je autor profesionální fotograf, tímhle dílem by mě pro zakázku nezískal - ani kompozicí ani výřezem fotek. Och, jak jsem vzpomínala na reportážní fotografie pana Šibíka...
Autor předesílá, že kniha vznikla při jeho cestách s jeho 11-letým synkem, kterého to focení chytlo. Fajn. Pár fotek je podařených, ale zbytek měl zůstat v jejich rodinném albu.
Škoda. Jako nápad dobrý, ale chtělo to to nějak dotáhnout. Mně tu prostě chybělo to TO, proč by měla tahle kniha vzniknout.


muchomurka
30.10.2020 3 z 5

Krásný nápad, ale podle mě by mnohem lépe vynikl někde na blogu. Bylo by fajn ho sledovat, obdivovat nové přírůstky. Jako kniha mi to nedává smysl.
Fotografiím chybí popisky, takže kromě fotky nějaké boudy proti nepřízni počasí se čtenář nedozví nic nového. Přitom okolo mnoha staveb byla krásná krajina a stálo by za to vědět, kde to je.
Také jsem nepochopila, proč jsou některé fotky přes dvě strany, jindy je na stránce fotek 6. A nejvíc mě "dostala" fotka, která byla na levé straně a pokračovala po otočení na straně druhé cca 1 širokým pruhem, jinak byla stránka prázdná. Že by tiskařský šotek?
Poslední kapitola byla úplně zbytečná a celou knížku shodila.
Ale líbily se mi popisky k úvodu jednotlivých kapitol.
Celkově - zajímavé, ale pošlu dál, jednou prohlídnout stačilo, v knihovně ji mít nepotřebuji.

bagel
12.02.2020 4 z 5

Moc zajímavý nápad a nevěřila bych, kolik různých zastávek u nás je. Jen bych uvítala, kdyby bylo u fotek napsáno, kde se daná zastávka vyskytuje.

Štítky knihy

fotografické publikace retro

Autorovy knížky

Jan Vrabec
česká, 1975
2018  67%Zastávky

Kniha Zastávky je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce5x
Chystám se číst8x
Chci si koupit4x