Zásnuby

Zásnuby https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191822/mid_zasnuby-yO5-191822.jpg 4 51 11

Průřez historicky pozoruhodným stoletím představený ve světle čtyř manželství. V roce 1948 vytvořila mladá textařka Mary Frances Geretyová slogan, který časopis Advertising Age později nazval sloganem století: „Diamanty jsou věčné.“ Evelyn je za svého manžela provdaná čtyřicet let — čtyři desetiletí uplynuly od doby, kdy jí z prstu stáhl její první zásnubní prsten a navlékl místo něj svůj vlastní. Delphine zažila obě tváře lásky — vznášení se v překrásných, radostných výšinách svádění i dopad hořké, nenávistné zloby, když je po všem. James, záchranář pracující na noční směny, dobře ví, že si rodina jeho manželky myslí, že si mohla najít někoho lepšího. A Kate, žijící deset let po boku svého partnera Dana, už viděla všelijaké druhy svateb — svatby na pláži, na dvorku za domem, v kostele — a zařekla se, že nikdy v životě neuspořádá svou vlastní. Mezitím co se životy i manželství těchto postav ubírají překvapivými cestami, setkáváme se v roce 1947 s mladou reklamní textařkou Frances, která pracuje na reklamní kampani pro DeBeers a snaží se vymyslet závěrečný slogan. A tak si jedné noci před spaním načmárá na kousek papíru větu: „Diamanty jsou věčné.“ A tenhle slogan změní všechno. Zásnuby jsou bohatým mnohavrstevným vzrušujícím románem překlenujícím téměř jedno století a zachycujícím čtyři zcela jedinečná manželství, příběh diamantů v Americe i skutečnost, jak v dobrém i ve zlém došlo k tomu, že tyto zářivé kamínky začaly postupně symbolizovat naše nejhlubší naděje na věčnou lásku.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Host
Originální název:

The Engagements , 2013


více info...

Přidat komentář

Market = )
08.11.2022 4 z 5

Fascinovalo mě, jak chytlavé jednotlivé pasáže byly a kolik autorka obsáhla osudů a příběhů. Za mě působivé, vtipné, zajímavé. Moc doporučuju.

Alma5
09.09.2019 4 z 5

Když člověk překoná pomalý začátek s popisem mnoha období a postav, najde velmi pěkný a působivý příběh.


Denisa153
27.06.2018 4 z 5

Poutavý příběh čtyř rodin, které spojuje prsten. Začátek byl pomalý, trvalo mi se začít, ale nakonec to stálo za to. Skvělí oddechový román.

poni
11.05.2018 4 z 5

Příjemné překvapení :). Nejedná se o žádnou červenou knihovnu (jak jsem si myslela :D), ale o čtivý společenský román. Knížka je mozaikou lidských příběhů, kterým jsem dokázala uvěřit. (Ne)všední životy hlavních postav autorka vylíčila bez banalit a klišé velmi citlivě. Líbilo se mi to.

bookcase
22.06.2015 5 z 5

Barvitý, rozsáhlý vícegenerační román, jehož pojítkem jsou diamanty a zásnubní prsten.

lea1805
17.06.2015 1 z 5

zkoušela jsem číst ale nějak mě to vubec nechytlo ani nezaujalo :(

jasmína
18.05.2015 2 z 5

Zkusila jsem, ale můj oblíbený styl knih to není, takže bohužel nemůžu dát více hvězdiček..

sarkaobstova
22.01.2015 5 z 5

Za mě pět hvězdiček. Knížka se dobře čte a nemá místa, která by nudila...Můžu jenom doporučit...

Jodie
13.01.2015 5 z 5

Krásný román, všechny příběhy jsou skvělé, žádný mě nenudil a skvělé bylo i to, jak se nakonec propojily.

Neri
30.11.2014 5 z 5

Román Zásnuby mě nadchl, oslovil a líbil se mi natolik, že jsem na konci knihy čtení záměrně protahovala, jen abych si ho mohla ještě chviličku užívat, ještě chvilku prožívat příběhy hlavních hrdinů.
Kniha je souborem pěti samostatných příběhů s časovým záběrem více než 60 let. Jeden z nich je příběhem pravdivým, životní osud Frances Geretyové, ženy, která se dokázala prosadit v tehdy ryze mužském světě reklamy, která s grácií dovedla přijmout pravidla doby a jejímž "manželstvím" se stala kariéra - zásadním způsobem se podílela na vytvoření trhu pro diamantový zásnubní prsten.
I další příběhy jsou silným příkladem doby ve které se odehrávají a i ony mě vtáhly do děje. Vše plyne zdánlivě poklidně, pomalým tempem, ale přitom jsou vlastně jednotlivé kapitoly plné velkých životních rozhodnutí a zásadních historických momentů.
Zásnuby jsou úžasný román, který stojí za to číst. A i po přečtení zůstává v paměti.

Pihtipudas
21.11.2014 5 z 5

Krásný rozsáhlý román, který jen zřídka sklouzne ke klišé a červené knihovně. Čtyři samostatné příběhy, jimiž se jako spojující nit linou diamantové prsteny, se v závěru propojí v jeden široký a rozmanitý obraz toho, jak různě postavení lidé v různých dobách druhé poloviny dvacátého století prožívali své životy a jakou roli v nich sehrály diamanty jako symbol zásnub, respektive symbol věčné lásky.
Každý z příběhů má něco do sebe - život Frances Geretyové, textařky, která vymyslela slogan "Diamanty jsou věčné", si autorka pečlivě nastudovala, aby byl co nejbiografičtější, ve "francouzském" příběhu Delphine se ocitnete vedle ní na úchvatně popsaném Montmartru. Nejvíc mě zaujal příběh Jamese a jeho rodiny, zadluženého záchranáře, který jezdí se sanitkou, trpí nespavostí i zdravotními problémy, ale především tím, že nedokáže finančně zajistit svou ženu a syny. Příběh Kate, která nesnáší svatby, ale stane se nedílnou součástí jedné megalomanské, stejně jako příběh stárnoucí Evelyn, již zklame problematický syn, trošku klopýtají za ostatními. Jenže i když zjistíte, že vás tolik nebaví, čtou se dobře, stránky ubíhají a vy se chcete dozvědět, co bylo dál.
Krásně napsané a pokud bych měla vypíchnout jedinou věc, která se autorce povedla, pak je to schopnost čtenáře vtáhnout do prostředí, v němž se právě odehrává scéna, o níž mluví.