Zaslíbená země

Zaslíbená země https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293091/mid_zaslibena-zeme-wvu-293091.jpg 4 198 23

Poslední a nedokončený autorův román o lidech, které fašisti donutili k útěku z Německa do Ameriky. Stejně jako ve svých předchozích dílech i v tomto posledním se Remarque věnuje osudům německých uprchlíků za 2. světové války. Jeho děj je zasazen do roku 1944 do "zaslíbené země" Spojených států. Hlavní hrdina Ludvík Sommer čeká v internač- ním táboře na ostrově Ellis Island a čeká na projednání svého případu. Když se nakonec dostane do New Yorku, ocitá se mezi židovskými emigranty. V této komunitě se potkává s lidmi, o nichž si myslel, že už nežijí. Společně se zamýšlejí nad tím, zda po všech těch hrůzných zážitcích je vůbec možné zase začít "normálně" žít a vyrovnat se se svou minulostí. Na tomto románu Remarque pracoval těsně před smr- tí v roce 1970, škoda, že se mu ho nepodařilo dokončit. Výborný román napsaný autorovým charakteristickým stylem jistě nezklame, potěší a zaujme široký ohruh čtenářů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Das gelobte Land , 1970


více info...

Přidat komentář

Plativa
05.11.2023 2 z 5

(SPOILER) Remarque je prostě klasika, ale i když jsem se od Třech kamarádů nemohla odtrhnout, u této knihy jsem měla problém se začíst a trvalo mi dlouho, než jsem ji přelouskala. Hlavní postava Ludvíka zezačátku jedná jako robot, nelze si k ní vytvořit citové pouto, emoce má velmi osekané a vlastně jen sleduje děj postav okolo ní. Až závěrem knihy, poté co si Ludvík najde práci a rozjede se zápletka s Marií, mi konečně přijde, že má Ludvík nějakou osobnost a názory, ale poté kniha bohužel končí. Z poznámek lze jen těžko odhadnout, jak chtěl autor v knize pokračovat dále.

st18321
26.05.2023 2 z 5

Tohle mě opravdu nebavilo. Bohužel. Remarque mám hodně rád ale tohle se mu nepovedlo. V podstatě to nemá žádný dějový vývoj. Pouze kniha rozvádí filozofické myšlenky Ludvíka Sommera. Ale abych nebyl jenom negativní, tak některé myšlenky byli opravdu zajímavé a stáli za zamyšlení.


Kabuky
10.04.2023 5 z 5

Perfektní čtení.

frantisek0724
26.12.2022 3 z 5

Remarque je má srdcová záležitost. Když se něco srdce dotýká,je těžké být vždy objektivní...
Poslední a nedokončená kniha, přesto vydaná,z důvodů, které mě vlastně ani nezajímají. Nedokončenost a vědomí přicházejícího konce je fakt,ale i tak toto dílo zůstává Remarquem. .
Mezi mé oblíbené Remarquovi romány se Zaslíbená země nezařadí ( Vlastně pochybuji že by se u kohokoliv mezi nejoblíbenější mohla řadit), ale je to zkrátka Remarque, má srdcovka, takže není co řešit...

Andrew3333
18.10.2022 1 z 5

Od autora jsem četl už více děl a byl jsem nadmíru spokojen, ale Zaslíbená země je pro mě jednoznačně nejslabším článkem řetězu. Děj se posunoval šouravými kroky a ani hlavní postava mi nijak nepřirostla k srdci. Ocenit musím zajímavý popis americké společnosti.

Hakate
28.08.2022 5 z 5

Válečná literatura není úplně mým šálkem kávy, ale knihy od Ramarqua mám velmi ráda. Považuji za nejlepší knihy hotovo období. Knihy mají velké poselství, skvěle se čtou a příběh ve Vás zůstane již na pořád. A ani tato kniha není výjimkou.

HollyUndead
09.01.2022 5 z 5

Je neuvěřitelné, jak E. M. Remarque dokázal zpracovat a popsat myšlenky ohledně zoufalství a hledání štěstí v naprosto nejmenších detailech. Myšlenky na naději a hledání štěstí prostě v dané době byly jen buržoazním přežitkem pro většinu lidí. Poslední román tohoto autora se mi moc líbil. Jediná škoda je, že nikdy nebyl dokončen.

wersl
16.11.2020 4 z 5

Příběh pro mne představoval procházku potemnělou krajinou nad kterou z nebe jako hvězdy září láska, sny, naděje a víra. Stejně jako hvězdy jsou však i tyto ideály příliš vzdálené a pro mnohé tak prakticky nedosažitelné. Tuto cestu dobře znám, a právě proto se vždy ke knihám od pana Remarqua rád vracím. Daný příběh sice tentokráte není plný pronásledování či koncentračních táborů, přesto je opět naplněn velkou spoustou myšlenek, alegorií a pečlivě poskládaných vět jež se před námi v pomalém tempu odvíjí jako klubko hřejivé vlny. Potěšila mne i tenká linka propující příběh s knihou Vítězný oblouk.

Popko
08.10.2020 3 z 5

Téma zajímavé, dobré, v té době aktuální, ale tak nějak za mě naurazí, nenadchne.

1amu
05.11.2019 4 z 5

"Dvojče" knihy autora "Stíny v ráji". Kvůli odlišení je trochu pozměněn děj a většina postav z první knihy má jiná jména. U renomovaných autorů je to unikát ! Co bylo důvodem - peníze ? Jsem přesvědčen, že ne. Jde o poslední knihu E.R.M. Podle poznámek v závěru byly dvě verze o závěru tohoto románu, obě nesmírně depresivní. Proto si myslím, že je k prospěchu, že kniha vyšla v tomto uspořádání.
Každopádně čtenář, který má E.R.M. "načteného" vychutnává znovu jeho kouzlo, kdy mávnutím hůlky nabízí jedinou větu, ale jakou :
...Americký Funeral Home nemá vlastní krematorium, není tedy v tomto směru tak luxusně vybaven jako německé koncentrační tábory...
... Držel jsem ji v náruči, vše vypadalo najednou prosté a správné...nechceš jíst? Ne, řekl jsem a odnesl ji na postel... Když se opět vrátil čas, leželi jsme dlouho mlčky vedle sebe a jemně se dotýkali...
...Komtesa seděla v ošoupaném křesle recepce - "Udělám vše proto, abych zemřela slušným způsobem, než bych měla být převezena do chudobince, ale nemohu skoncovat se životem sama, to mi zakazuje náboženství, to mám tak železné srdce Vladimíre Ivanoviči ?" Je z nejdrahocennějšího materiálu jaký existuje, odpověděl Mojkov - ze vzpomínek a slz...
Erich Maria Remarque si změnil své jméno, narodil se v německém Osnabrücku jako Remark. Toho se chytili nacisté, kteří tvrdili, že jde o nepravé jméno (pravil Goebels). To pravé se musí číst pozpátku, jde tedy o Žida jménem Kramer. (Jak jednoduché stvořit pomluvu). Není divu, že se autor po válce nikdy mezi své bývalé soukmenovce nevrátil.

čuřil
18.04.2019 5 z 5

Opět plný počet bodů. U pana Remarqea to snad ani jinak být nemůže. Né jen v dnešní době k zamyšlení a úvaze, jaké to bylo a musí být vyhnancem-uprchlíkem.
DOPORUČUJU.

Petra21
19.11.2018 3 z 5

Remarque je moje srdcovka. Vážím si ho, zbožňuju ho, hltám ho! Proto mě strašně mrzelo, když jsem se dva měsíce nemohla prokousat tímto románem. Přiznávám, že jsem ho neodhodila do prachu v knihovně jen proto, že je to ON. Až během závěrečných stran jsem prozřela. On se snažil uchopit svůj klasický rámec trochu jinak. To, co mu takřka všichni včítají, že opakuje několik málo motivů (já ne!), je mu nyní vyčteno... Ale teď trochu objektivity; román průměrný, až poslední třetina mě zaujala hloubkou myšlenek a otevřeným koncem. Určitě bych doporučila hezkou řádku zajímavějších titulů tohoto skvělého autora, přesto jsem nakonec ráda, že jsem tu dávku beznadějosti neodsoudila hned s první kapitolou.

Gaeberys
17.10.2018 3 z 5

Remarqua si velmi cením, ovšem tato kniha je jeho průměrné až podprůměrné dílo.
Děj postrádal dynamičnost. Nedovedu si představit, že by dílo dokončil a mělo by ještě tak o 200 stran více (to soudím dle dvou předpokládaných závěrů uvedených na konci knihy - kdyby měl stihnout vše, co nastiňují {mimochodem s tou první verzí to snad nemohl myslet vážně, Remarquovská je ta druhá varianta}) ...

dagmar5477
23.06.2017 3 z 5

Jak mám Remarqua ráda, tak nějak nechápu, proč napsal v podstatě dvě totožné knihy. Vzhledem k tomu, že Stíny v ráji jsem četla celkem nedávno, nepřinesla mi četba této knihy nic, jen člověk dopředu ví, co bude. Pro mě veliké zklamání, dočetla jsem ji jen asi z lásky k autorovi.

jluky
15.06.2017 5 z 5

... a opäť: hlboká poklona majstrovi pera!
.....SKVOST!! ..... čo iné napísať?... žiadne hviezdičky pre mňa nestačia, aby som ohodnotila Remarquovu tvorbu. Vďaka, že ste tu aj pre mňa bol !

medlovice
21.04.2017 5 z 5

Je to klenot, psaný vytříbeným stylem . Je to poklad , zážitek pro čtenáře. Dostávám chut na vodku. Jen po třísté stránce trochu začal nudit aby to pak dohnal. Sympatické postavy , k danému obsahu knihy vhodný obal. Ani jeden konec navrhovaný autorem se mi nelíbí. Co se stalo se všemi ? Přežila Jessie ? A stará komtesa ? A zůstal Ludvík s Marií Fiolou .? Kolik by asi kniha musela mít stran, aby jsme se to všechno dozvěděli....Těším se na Stíny v ráji.

rozvera
02.04.2017 5 z 5

Co dodat? Ne nadarmo dostal autor Pulitzerovu i Nobelovu cenu .Byl to poslední z jeho románů, který jsem četla poprvé, snad proto, že byl uváděn jako nedokončený. Jako všechny ostatní, je to zase nádherný příběh, nadčasový. Otázka emigrace je nekonečná a v jeho knihách je popsána se syrovou pravdivostí,

irling
22.02.2016 4 z 5

Pro mě je tato verze v podstatě stejného příběhu mnohem zdařilejší a čtivější, řemeslně propracovanější. Tady Remarqua poznávám. V knize Stíny v ráji na mě děj působil překotně a místy nepřehledně.

hanča34
25.08.2015 5 z 5

Těžká kniha svým námětem, ale Remarque asi jiný ani neměl. Naposledy jsem ho četla někdy v mládí. Není to kniha, která se čte jedním dechem. Alespoň já jsem musela mezi kapitolami odpočívat u nějaké činnosti. Naštěstí konec chybí, oba předpokládané jsou špatné.

Gwaihir
09.11.2014 4 z 5

Je pozoruhodné, že poslední dvě knihy, jimž se Remarque věnoval, vypráví prakticky tentýž příběh, jen s nevelkými změnami, a otevírají zbývající téma pojící se k uprchlíkům před nacismem, otázky možnosti nového života, poválečného návratu nebo pomsty. Tato, nedokončená, je oproti své sestře romantičtější a líčí osud německého emigranta v zaslíbené zemi, kam válka nikdy zcela nedolehla, v atmosféře postupného uvolnění se ze sevření věčného strachu, v prostředí shledávání se starých přátel z Via Dolorosa a jejich přemítání nad budoucností, v ovzduší prodchnutém láskou, v němž se tu a tam objeví stíny nově poznávaného světa i dob minulých. V úvahách o závěru románu je pak cítit snaha postihnout tragičnost poválečné situace pro ty, kteří přežili, ale nikam již nepatří. 80 %

Autorovy další knížky

Erich Maria Remarque (p)
německá, 1898 - 1970
1967  90%Na západní frontě klid
1962  91%Tři kamarádi
1969  93%Jiskra života
2006  90%Čas žít, čas umírat
2005  88%Cesta zpátky

Kniha Zaslíbená země je v

Právě čtených1x
Přečtených341x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených8x
Knihotéce175x
Chystám se číst81x
Chci si koupit23x