Záskok

Záskok https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172161/zaskok-172161.jpg 3 110 28

Humorný román z divadelního prostředí o tom, že i druhořadí herci občas dostanou svou šanci. Zatímco krásný a talentovaný Josh Harper, alter ego lorda Byrona, kterého hraje, jde z role do role a chystá se na kariéru v Hollywoodu, jeho kolega Stephen McQueen s nešťastným jménem mnohem slavnějšího, již zesnulého hollywoodského kolegy je odborníkem na mrtvoly v televizních seriálech, a navíc zaskakuje za Joshe ve hře o Byronovi. Akorát že záskok za supermana kypícího zdravím nikdy není potřeba -- dokud se na něj neusměje štěstí. A nejde tu jen o záskok divadelní, ale i postelový...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Understudy , 2005


více info...

Přidat komentář

freejazz
29.12.2022 4 z 5

hm, netuším, čo bolo na tejto smutnej knihe humorné. nasjkôr to, že ten, čo písal k nej anotáciu, si prečítal možno nejaké vety vytrhnuté z kontextu.
potešil ma aspoň záver, pokračovanie by mohlo byť zaujímavé.

Mindy
22.09.2020 3 z 5

Chvilkami zábava, chvilkami nuda. Kniha se četla dobře, Stephen mi byl vcelku sympatický, jeho hlášky byly vtipné, ale vrcholně zábavné čtení nebo nejvtipnější kniha roku, jak zní upoutávka na obálce, to teda není. Je to taková příjemná oddychovka.


BratrO
06.12.2019

„Vrcholně zábavné čtení.“ Daily Mail
Asi mám vrchol mnohem výš. Nedočetl jsem, dal jsem dílu prvních 100 stran, což je o 40 nad rámec, a nic. Nenadchnul mne ani příběh, ani postavy.
Zbytečně zdlouhavé popisy čehokoliv v příběhu. Oděv, prostor, postavy .... zbytečně zdlouhavé a bez spádu.
Někde jsem viděl i zmínku o dokonalém britském humoru - ten mám opravdu rád, nicméně v této knize jsem ho nezaznamenal. Nestalo se nic, co by mi zkroutilo koutky v milý úsměv vyvolaný Medvídkem Pú, nebo uchichtnutí až hlasitý smích nad muži ve člunu.
Možná ve zbylých dvou třetinách, ale na to nemám.
Nedočetl jsem .... nehodnotím

Mike99
30.10.2019 5 z 5

Moje první kniha od DN. Líbilo se mi to, příjemný anglický humor, žádná prvoplánovaná řachanda. Vtipné i k zamyšlení, nutné se soustředit na text. Velice dobře se to četlo, čtenář je udržován v napětí, co bude dál. Hodně odkazů na filmy, herce/herečky, písničky. Hlavní hrdina je loser, který se marně snaží prosadit jako herec a když má možnost, dopadne to, jak to dopadne. Závěr je nadějný a otevřený ...

kilometr
17.12.2018 3 z 5

Pouze průměrná kniha,tak trochu okořeněná zákulisím divadla a filmu.Vtipný to tedy fakt není,spíše čtení o outsiderovi,který to prostě nezabalil.60%.

magnolia
29.07.2017 4 z 5

Tak na poslední zbývající knihu D.N.jsem se odhodlávala dost dlouho, odrazovalo mě její nízké hodnocení. A přitom je to další povedená kniha tohoto sympatického autora. Líbí se mi, protože D.N. píše knihy podobným stylem, ale rozhodně se neopakuje a (mě) nenudí. Je to román o hereckém světě, který je opravdu nelítostný a také často zvrácený. A ještě je to o mužích a ženách a dcerách, k tomu hlavní hrdina sympaticky sebeironický, s (nichollsovsky) milou nedokonalostí - a i když bych některé scény malinko zrychlila, bylo to další fajnové čtení z Anglie. Humor tam je, stejně jako láska i další vášně. Líbí se mi jednotná úprava obálek z Arga, jen ty bombastické popisky o nejvtipnějším románu, ty by tam nemusely být (někdo pak čeká jiný druh četby a dává nízké hodnocení :).

Ninjer
23.06.2017 5 z 5

"Musí ji přesvědčit, že jí může nabídnout něco mnohem, mnohem přitažlivějšího, než jsou peníze, úspěch, cestování, postavení, charizma, obrovské sebevědomí, šarm, kouzlo, popularita, sexuální zdatnost a fyzická krása. Třeba něco jako... Teď ho zrovna nic nenapadalo, ale něco by vymyslel."

Stephen McQueen (ne TEN Steve McQueen) je třicetiletý nadšenec do filmů, který se snaží prosadit jako herec. Bohužel většinou exceluje jen ve vedlejších vedlejších rolích jako Mrtvola na pitevním sále či halekající Pasák číslo tři. Možná by se mohl prosadit v divadle díky tomu, že je záskokem za úspěšnou hvězdu světového formátu jménem Josh Harper. Jenže si začne až příliš dobře rozumět se sympatickou manželkou tohoto herce, který má všechno, co Steve ne (minimálně Steveova garsonka by se vešla Joshovi do předsíně).

Pravděpodobně slavnější Nichollsův román Jeden den je perfektní romanťárna s obasnou skvělou komedií, zatímco Záskok je perfektní komedie s občasnou skvělou romancí. V obou románech jsou skvěle napsané postavy - tady čtenáře čeká především sympatický třicetiletý loser (záskok Steve) a do sebe zahleděný herec (Josh, za kterého by mohl dělat záskok). Vzniká tu šílený situační humor (například když se Steve opije na Joshově večírku, pouráží slavné herce a omylem vyšňupe antiperspirant) a rozhovory mezi postavami jsou skvěle nahláškované.

Britský komediální nářez.

Devět (ne)úspěšných herců z deseti.

Mayaku
04.06.2017 3 z 5

"Stejně jako většinu obyvatel jakéhokoli velkoměsta sžíralo Stephena vytrvalé a neodbytné podezření, že všichni ostatní si užívají asi tak stokrát víc než on. Každý večer po cestě domů potkával v autobuse lidi s flaškami v rukou a byl přesvědčen, že míří za něčím mimořádným; na večírek na parníku plujícím na Temži, na party u bazénu či někde na železničním viaduktu - prostě tam, kde veřejné záchodky slouží jen a pouze k sexu nebo k fetování, případně k fetování při sexu." (s. 47)

Příjemné čtení, ale nejvtipnější kniha roku? Nenechte se vysmát, tohle není ani nejvtipnější kniha od Nichollse, natož roku.

ssyyllvvaa
24.03.2017

Bohužel i já rozšířím řady těch, kteří tuto knihu neshledali humornou a které ani jako celek nenadchla. Smutně ironická, směšně trapná či trapně směšná, případně tragikomická, ale rozhodně ne humorná. Josh mi byl vysloveně nesympatický, Stephena mi bylo střídavě líto a střídavě mi lezl na nervy a jen Nora mi trochu rozjasnila tvář a dostala trochu spádu do jinak rozvláčného a podle mne i předvídatelného děje. Ze všech knih mnou oblíbeného spisovatele Davida Nichollse nejméně povedená.

Atlantis
15.03.2017 4 z 5

Jedním slovem - jednohubka. Záskok je prostě pohodová knížka na několik málo odpolední/cest do práce. Jen bych se mírnil s těmi superlativy o humoru. Je krásně vidět, kde Nicholls daný vtip plánoval, vidíte ho, chápete, ale zasmějete se jen občas.

kusma
29.08.2016 4 z 5

Označit to "nejvtipnější knihou roku" je trochu přehnané tvrzení.Je to pohodová kniha, výborně se čte, některé hlášky/poznámky jsou opradu vtipné. Ale přijde mi to trochu slabší než Otázka za deset. Autor je mistr v trapných scénkách, zde svůj um ale zas tak moc nevyužil. A myslím, že by knize slušela ich forma vyprávění. Přesto se mi kniha líbila.

bookcase
01.03.2016 3 z 5

Je mi líto, že musím dát jen tři hvězdy, protože DN je můj oblíbený spisovatel. Ale toto mě moc nebavilo..No holt nejde pořád psát čtivě.

myelka
03.11.2015 2 z 5

U "neskutečně zábavné" knihy jsem se až jednou pousmála, žádná slává.

Leusee
02.08.2015 4 z 5

Nemůžu si pomoct, ale kniha mě vážně moc bavila. Není to nijak zvášť velký trhák, ale má to celkem dobrou zápletku a i dobrý humor. Postavy mě zaujaly a hlavně Noru jsem si velmi oblíbila.

MahulenaK
19.07.2015 2 z 5

Lepší je dopředu o knížce nic
nevědět!Záskok jsem četla na doporučení:"skvěle napsáno,moc jsem se bavila atd."Tak jsem až do konce čekala,kdy to přijde.Nepřišlo.

Stirek45
03.07.2015 4 z 5

Kniha se mi opravdu líbila, ale nepřekročila hranici knihy Jeden den a i kniha Otázka za deset byla zábavnější než tato. Nicméně stále je to moc hezká kniha a já si ráda přečtu i autorovy další knihy.

Elern
15.02.2015 3 z 5

Kniha mě hodně bavila a ukrátila tak dlouhý nudný čas v dopravních prostředcích. Každopádně nic vrcholného to nebylo, ale jako oddechovka super. Měla na konci i jisté zamyšlení se nad životem a nad tím, že nutně to, co chceme dělat, nemusí být pro nás to pravé ořechové. To je pro mě plus. Nelituju našeho společného setkání.

niknikita
09.12.2014 4 z 5

Inteligentní humor na tři odpoledne...já jsem se bavila, díky :-)

kanitsuj
05.11.2014 4 z 5

Záskok mne chvílemi hodně bavil, chvílemi byl trochu rozvláčný. Četla jsem všechny knihy od tohoto autora a zatím u mne stále vede "Jeden den". Oceňuji tragikomický podtext Záskoku, který proměnil banální příběh a sled bláznivých situací na hlubší zamyšlení se nad vážnějšími tématy. Zklamal mne konec a nemůžu se zbavit pocitu, že by mělo být ještě nějaké pokračování.

smilly
17.09.2014 4 z 5

Fak nevím, jak to dělám, ale skorem ve všech knížkách, které projdou selekcí a ocitnou se na mém nočním stolečku se hodně chlastá, ještě více kouří, a považte, někde se šňupe i koks. Mám to těžké se svou povahou, protože se do postav vážně vžívám alá metoda Stanislavského a je pak tuze namáhavé se těmto svodům vyhnout. Možná částečně proto, že jsem knihu četla v rauši, mi přišla opravdu vtipná, nebo mám prostě práh toho, co mě rozesměje položenej hodně nízko, že ho brzo podleze i Zdenda Troška se svým Kameňákem a já se u toho budu bodře plácat do kolínek, haha. Naštěstí hlavní hrdina krom vší té sebedestrukce kouká i na filmy zlaté hollywoodské éry, takže jsem teď během posledních dvou týdnů viděla ty největší fláky s Cary Grantem.

Každopádě tady Stephen McQueen (psáno s péhá, tedy neplést s tím slavým hercem) chce konečně prorazit na prknech, co znamenají svět, aby toho ale mohl dosáhnout, tak napřed musí porazit (to je hezká slovní hříčka, co?) svého slavného kolegu Joshe Harpera, za kterého alternuje v roli lorda Byrona, bohužel Joshík vůbec nestoná, ani rýmu za celej román nechytnul, hulvát jeden. Aby toho nebylo málo, tak se ještě Stephen zamiluje do jeho ženy Nory, zda to vyhraje alespoň na jedné frontě se dozvíte v knize, jak taky jinak, že. Tedy, lidé, čtěte!