Zase se shledáme

Zase se shledáme https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468880/bmid_zase-se-shledame-VEZ-468880.jpg 4 57 16

Kniha životních vzpomínek pozoruhodné ženy, která přežila koncentrační tábor, je vlastně kronikou židovské Paříže 20. století. Autorka v něm líčí osobitou atmosféru židovské menšiny žijící před válkou na Montmartru, své seznámení s budoucím manželem i jejich odchod do ilegality a účast na odboji. Těžištěm knihy je vylíčení osudu jich obou v koncentračním táboře, působivé svědectví o krutosti a nelidskosti nacismu. Příběh pokračuje i v poválečných letech a je doveden až do první dekády 21. století. Kniha je mementem i pro dnešní dobu, a ačkoliv většina přímých svědků tehdejších událostí už není mezi námi, jejich vzpomínky nám stále mají co říci.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry

Vydáno: , Kontrast
Originální název:

On Se Retrouvera , 2006


více info...

Přidat komentář

AlbionFoxyFox
06.10.2023 4 z 5

Stručná, ale čtivá jednohubka.

Paja11.11
05.10.2023 5 z 5

Kniha se čte velmi dobře a rychle. Dojal mě celý příběh a zakončení této knihy. Celou dobu čtení jsem si říkala, jak je možné, že takové věci člověk přežije, a to jsem četla už několik knih s takovou tématikou a neustále se tomu nepřestávám udivovat.
Rozhodně doporučuji si přečíst, jelikož každá kniha z druhé světové války přináší nový vhled do tehdejší hrůzné doby.


AnetaKor
07.09.2023 4 z 5

Tvůj život se může změnit během jediné minuty. To si zapamatuj. Mezi dvěma nadechy se může píseň zastavit.

JancaMia
08.05.2023 4 z 5

Kniha o polských židech přistěhovaných se do francie , kniha je plná dojmů začátků 30. let a nástupu Hitlera k moci . Nicméně je psaná velice stroze , to však nebrání na údernosti prožívaných muk (ať už autorky samé nebo jejich nejbližších). Rozhodně jedna z lepších holocaustových.

hana17.1.
15.11.2022 4 z 5

Nedovolím si ke knize o holokaustu psát negativní komentář, jen pouze to, že kniha je psaná velmi stroze, věcně, žádné obkecávání okolo. Kniha mě nezasáhla tolik jako jiné knihy o 2. SV, přesto zde hraje roli spousta náhod. Kniha se čte dobře.

Mojepočteníčko
09.05.2022 4 z 5

Pokud vás tato tematika zajímá, můžu za sebe knížku určitě doporučit. Rozhodně pro mě nebyla zklamáním a i když už jsem podobně laděných knih přečetla spoustu, zase jsem se dozvěděla něco nového.

lilly1
04.05.2022 4 z 5

Příběh Madeleine a Jacquese v Paříži za 2.SV. patří mezi autobiografii,za níž jsem ráda,že je součástí mé knihovny.To,co jako Židé museli prožít,je pro mne , i po přečtení mnoha knížek s touto tématikou, stále nepředstavitelné! Oba dva-již jako manželský pár s malou dcerkou,se stali součástí odboje.Bohužel padli do léčky a byli transportováni do Osvětimi a na rampě odděleni.Přežít nelidské podmínky (Madeleine navíc s vědomím,že manžel "šel rovnou do plynu"),přizpůsobit se táborovému přežívání,vidět a vnímat lidské utrpení,každodenní smrt,nevědět nic o své dcerce,najít sílu každý den přežít a pak,po konci války,se jako zázrakem potkat v hotelu Lutetia...To může opravdu "napsat" jen život.Oba dva již nejsou mezi námi,ale třebaže je osobně neznáme,díky této knize víme o jejich životě hodně.

Renatecka
29.03.2022 3 z 5

Vcelku dobrý

Hathor89
09.01.2022 5 z 5

Knih o holokaustu jsem četla mnoho. Přesto mě vždy znovu něčím překvapí. Některé pasáže musím číst i několikrát, přesto nechápu, jak se něco takového mohlo vlastně stát. Tato se svým příběhem vymyká. Polsko – Francie – Polsko – Německo – Francie. Cesta dvou lidí, kteří si slíbili, že se zase shledají … Při jejich opětovném náhodném setkání mi běhal mráz po zádech. Autorka vše popisuje jednoduchým jazykem, bez příkras. Je to kniha složená ze vzpomínek. Čtivě vykresluje (před i po) válečnou Francii. Navíc jako jedna z mála (pro mě první) ukazuje, jak lidé pohlíželi na ty, kteří přežili, a že antisemitismus s koncem války nevymizel.

Surikata369
21.10.2021 5 z 5

Škoda, že kniha nemá více stran, že není obsáhlejší. Protože je velmi dobře napsána a paní autorka má rozhodně co říci. Jsem opravdu moc ráda, že taková kniha, takové svědectví, vyšla.

emve
15.10.2021 5 z 5

Kniha mě překvapila tím, že není psaná jako román, ale spíš životopis, vzpomínky, vyprávění. Každá výpověď o této tématice je neskutečne cenná a tato kniha mě velmi oslovila tím, že je vyprávěna strašně citlivě, jemně, přístupně. Není žádným detailním popisem táborů, ale spíš celkovým ohlédnutím, shrnutím celé životní cesty - a v tom je jiná. Jak se píše na obálce: příběh, který známé z filmů, ale tady se opravdu stal. Rozhodně doporučuji všem.

tittanie
07.10.2021

Už jsem asi přečetla moc knížek o druhé světové válce. Takže mě už nic nedojímá. Což je hrozné. Dám si od této tématiky pohov a uvidím, jestli to pomůže.
Kniha byla zajímavá, protože to byly reálné vzpomínky někoho, kdo válku opravdu zažil. Je to z Francie, což je zajímavý pohled. Ale zase musím říct, že se mi asi líbil více Pařížský architekt, kniha z války, ale ne z pohledu Žida.

Kekik
04.09.2021

Smutné čtení, ale přiznám, že mě kniha až tolik nezasáhla jako jiné knihy z období holokaustu. Možná za to může styl psaní, který je strohý, úsporný. Kniha má jen 175 stran. I tak v jsem některých scénách měla na krajíčku. A jako pokaždé si říkám- Proč tohle lidé dopustili?

Blazule
30.07.2021 5 z 5

Jedna z dalších knih o životních osudech jedné rodiny během 2. sv. války a po ní. Velmi poutavé čtení.

maryzka
25.07.2021 4 z 5

Velmi silný příběh, dokonce popisuje i život rodiny poválečný

Laughtubbe
02.07.2021

Knih s touto tématikou je mraky ,ale nevím proč,tato se mi zdá jiná.

Štítky knihy

koncentrační tábory Židé

Autorovy knížky

Madeleine Goldstein
francouzská, 1921 - 2008
2021  80%Zase se shledáme

Kniha Zase se shledáme je v

Právě čtených2x
Přečtených83x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených10x
Knihotéce98x
Chystám se číst88x
Chci si koupit19x
dalších seznamech1x