Zrozená z krve a popela
Žár těla a ohně série
< 4. díl
Láska léčí, posedlost ničí. Strhující závěr série Žár těla a ohně. Sera se konečně osvobodila od Kolise a vrátila se ke svým nejbližším. Nyktos ji miluje celou svou bytostí – a nepochybuje o tom, že je způsobilá stát se královnou bohů. Nejdřív však musejí přesvědčit ostatní bohy, aby je podpořili v boji proti Kolisovi. Jakmile však Sera odhalí pravdu o své pokrevní linii a proroctví, pochopí, že existuje daleko horší hrozba. Mezi bohy se schyluje k rozhodující bitvě. Dokážou Sera a Nyktos zastavit Kolise dřív, než zničí říše a vše zmizí v ohnivém pekle krve a popela?... celý text
Originální název: Born of Blood and Ash, 2024
Komentáře knihy Zrozená z krve a popela
850 stránek naprosto o ničem. Jsem ráda, že tento díl byl závěrečný, protože nejen tento díl stál za nic, ale i ten předchozí. Ale jedničku a dvojku jsem si moc užila.
Jelikož sérii s Poppy nemám v plánu číst, tak se s tímto světem loučím.
Upřímně se mi do posledního dílu této série moc nechtělo. A když jsem začala číst, tušila jsem i proč. Přes polovinu knihy se tam skoro nic nestalo. Přišlo mi to nudné, monotónní.
Peprné části se Serou a Šedem jsem přeskakovala, stejně tak Seřiny dlouhé myšlenkové pochody, které se neustále opakovaly a ději nepřinesly nic nového. A nepomohly ani její nerozumná rozhodnutí.
Šed byl v prvním díle skvělý, pak se začal měnit a stal se z něho typický majetnický až vlezle ochranitelský blb. Nikdo jí nic nemohl říct, podívat se na ni ani kompliment jí složit, aby z toho Šed nezačal vrčet na celou místnost, to už vážně začalo být otravné a divné.
Nelíbilo se mi i chování hlavních hrdinů v důležitých momentech nebo konverzacích, kdy to celé shodili nemístnými poznámkami. Celé to pak působilo nevhodně a až absurdně.
Poslední třetina knihy nabídla aspoň nějaké zvraty a akci. A hlavní hrdinové dělali aspoň něco proto, aby děj za něco stál. Attes a Thierran byly zajímavé postavy, které jsem si z toho mnoha postav oblíbila.
Ani nevím, co autorka chtěla posledním dílem sdělit. Bylo tam moc informací a vznikl z toho překombinovaný chaos, který jsem sotva stačila pochopit. Udělala by lépe, kdyby knihu zkrátila. Bylo by to snesitelnější.
(SPOILER) No, tak teď čekat na další díl série s Poppy a Casteelem, jsem opravdu zvědavá, jak to dopadne, protože mi zůstalo dost otázek, na které bych ráda znala odpovědi. Jinak na mě chvílemi dost natažené, ale nebylo to špatné. Jsem ráda, že konečně skončila Vesses, a ten hajzl Kyn. Kolis je nechutnej psychopat, a strávit byť jen minutu v jeho přítomnosti, budu mít horší PTSD než Séra a ani božské péro Nyktosovo by mi nepomohlo
Trochu moc natažené, ale celkově se mi série hodně líbila. U tohoto dílu mi připadá, že se autorka snaží hodně zabředávat do psychických problémů Sery.
850 stran prázdného tlachání a žvanění. Neuspokojivý konec.
Málo Ashe – ten je dobrý jenom na šuk**í. A musím říct, že i to bylo nudný.
Naopak Sery bylo až moc. Všichni víme, že je prvotní bohyně, že má špičáky a že se jí neustále nedostává dechu. Je nutné to omílat pořád dokola?
Za mě totální zklamání.
Sbohem, a protože rozhodně nedočtu příběh Poppy (skončila jsem u třetí knihy), zdá se, že to sbohem je definitivní.
Zkouška čtenářské věrnosti pokračuje. LennaK to trefila přesně. Mrzí mě ten uspěchaný závěr po tom všem umělém natahování děje. Jsem zvědavá, zda aspoň propojení sérií klapne, nebo to bude zase lopotné. První dva díly byly ale skvělé, tak zkusím na to pamatovat.
Pro mě byl tenhle díl hrozné utrpení ... Myslela jsem, že ho nedočtu ... Čekala jsem v závěru alespoň něco jakože NĚCO, ale NIC nepřišlo.
Autorku mám ráda, ale první dva díly byly nejlepší, pak už to bylo slabší. Kdyby se ubralo množství sexu, hloupých rozhodnutí Sery a přidalo se o trochu víc Nektase, Atta, tak to mohlo mít o půlku méně stránek a ještě by to bylo záživnější.
Už jsem si myslela že to ani nedočtu ,posledních100 stran jsem stále odkládala a odkládala...byla tam všeho moc - moc sexu ,moc listů o ničem ,moc přemýšlení o ničem , ale první dva díly opravdu super , no a u tohoto jsem ráda že jsem to dočetla ,uf a zazvonil zvonec a této série je konec..
Tohle se mi nebude psát snadno, ale za mě zklamání. Tuhle sérii miluju, 1. a 2. díl boží, 3. díl taky fajn. Ale tohle nebylo vůbec ono. Celou dobu jsem s knihou tak nějak bojovala. Sera byla fakt dost protivná a neustálé rozpitvávání jejích emocí mi vážně lezlo na nervy. Nevím, něco mi tam chybělo, oddechla jsem si, že mám dočteno, a z toho je mi smutno.
No, musím říct, že od tolika stran bych čekala více akce, ale tak jaksi poslední bitvy bývají nejdelší a příprava na ně rozhodně není lehká. Doufám, že Sera a Šed budou mít hezký život a všechno to tam dají do pořádku, tak jak si předsevzali.
Myslím, že autorka velmi dobře připomíná, že nikdy nejde o nic! Což si odnáším jako takový silný vedlejší produkt a opět mě to utvrzuje v tom, že fantasy mnohdy rozebírá velmi těžká témata.
Jennifer je grafomanka jinak to není možné.. A tady se naprosto utrhla ze řetězu :D. Jak někdo dokáže napsat 500 stran bez jediného posunu v ději?? Ale stejně mě to celé moc bavilo..
Tak aspoň závěru jedné série jsme se dočkali. Bohužel z obou mám pocit,že jde jen o rýžování - miluji bichle a pokud je příběh dobrý, jsem ráda za každou stránku. Tady bylo moc zbytečných, bez kterých by se příběh obešel.
I když jde o romantasy, tady už těch scén (ryze sexuálních) bylo moc. Upřímně, vždycky když se jen na sebe podívali a hned byli vzrušení, tak jsem se nudila a řekla si: Už zase? A pro lásku boží - tohohle tam bylo taky až moc.
Jinak se knížky od autorky moc dobře čtou a ubíhají, málokde to dře. Na druhou stranu ani po tisících stranách počítáno i s druhou sérii, se pořádně nevyznám v tom, kdo je prvotní, bůh, polobůh, vyvolený atd. ani jak to teda je s tím proroctvím. To je možná tím, že to vycházelo s takovými rozestupy. Takže až bude tento svět komplet zakončen třeba se k němu vrátím a budu z toho mít jiný, celistvější zážitek.
Konečně dočteno. Tato série, bohužel, zabíjí vlastní potenciál. Nevadí mi číst knihy, které mají hodně stran, pokud mají co říct. Žár těla a ohně má opravdu hezký příběh, ovšem mohl by být klidně zaznamenán zhruba na polovině stránek. Chvílemi jsem si nebyla jistá, zda je to ještě romantasy, nebo už "porntasy." Sexuální scény jsou v pohodě, ale pokud je jich nadbytek, příběhu rozhodně neprospívají. A tady se autorka opravdu utrhla z řetězu. Například posledních přibližně pět kapitol třetího dílu a na to navazujících cca 120 stran posledního trvají sexuální hrátky Sery a Šeda, než vylezou z postele a začnou se konečně věnovat taky něčemu jinému. Takže i když pozitivně hodnotím ostatní části příběhu, který je vlastně opravdu poutavý a hezky se čte, nemohu dát vyšší hodnocení.
Ráda bych řekla, že to bylo naprosto dokonalé. Musím se přiznat, že já série, kde knihy na sebe navazují, tím myslím příběh, nečtu. Protože většinou mám zkušenosti s tím, že první kniha super a zbytek stojí za houby. Tady to ale neplatí. Od samého začátku až do konce byl příběh naprosto fantastický a vůbec neztrácel na kvalitě. Samozřejmě čtvrtý díl je více o vysvětlování a není tam takové akce jako v prvních dvou knihách, alespoň co se týče první poloviny knihy, ale za mě je to normální. Ovšem druhá půlka knihy zase byla tak napínavá, že se nedalo odtrhnout :D Moc se mi tento čtvrtý díl líbil a jsem z tohoto fantasy světa opravdu nadšená!!! Totálně jsem se do tohoto světa ponořila. Za mě naprosto dokonalý a fantastický! Zatraceně dlouho jsem nebyla z žádného příběhu tak nadšená, jak z tohoto.
Za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spolupráce děkuji @albatrosmedia
Já a Armentroutová máme spolu poměrně komplikovaný vztah. První díly z jejích sérii jsou pro mě skvělý, ale s každým dalším dílem se to nadšení zhoršuje. Předchozí díl této série Oheň v těle mě taky zrovna neohromil. Zrozená z krve a popela bylo příjemné překvapení s pár ale.
Přes začátek bylo těžké se prokousat. Měla jsem problém se začíst. Postupně se to zlepšovalo a posledních 150 stran jsem zhltla jedním dechem.
Sera mě docela rozčilovala, vadilo mi, jak nebyla schopná s Šedem normálně komunikovat a kvůli tomu jsme se pořád dokola točili v kruhu jejích myšlenek. Naopak mě mile překvapil Kolis. I když to může znít strašně. Předtím jsem z něj byla zklamaná, protože byl představen jako krutý šílenec, ale on byl jen ufňukaný chudák. Teď se ukázal a předvedl, jak zlý dokáže být. Nakonec to očekávání splnil.
Stále nechápu a asi to nikdy nepochopím - proč ty knihy píše tak dlouhé? Jasně, stalo se toho příliš, ale i tak o 200 - 250 stráň méně by nebylo na škodu.
Celkově se mi kniha líbila oproti předchozímu dílu. Skvělé zakončení, které mě zahřálo u srdíčka, takže si ty 4 hvězdy zaslouží.
Za knihu v rámci spolupráce mockrát děkuji @albatrosmedia
I když má série Žár těla a ohně jen čtyři díly, přišla mi nekonečná. Vždyť poslední díl má neuvěřitelných 856 stran a já to četla snad celou věčnost, nebo mi to tak aspoň připadalo. Serafena a Nyktos patří k mým oblíbeným párům od této autorky, ale vzpomínat na ně budu jen v první a druhé knize, pak už ne.
Jsem ráda, že jsem sérii kompletně dočetla, ale předchozí kniha spolu s touto by se klidně dala zkrátit a mohla by to být jen trilogie. Jenže holt známe Jennifer L. Armentrout… natahuje, kombinuje, zveličuje, zamotává se, opakuje a Zrozená z krve a popela je absolutně průměrná kniha, kde mě bavili jen drakeni.
Uff... Tak tohle bylo dlouhé. Příběh Sery a Nykta mě bavil a jsem ráda, že dopadl tak jak dopadl. Prozatím... Těším se na závěr na úplné propojení obou sérií.
PS: malý Reaver je k zulíbání.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Jennifer L. Armentrout také napsal(a)
| 2021 | Z krve a popela |
| 2014 | Počkám na tebe |
| 2014 | Buď se mnou |
| 2015 | Zůstaň se mnou |
| 2014 | Jako led |

89 %
53 %

Ve svém životě jsem četla nejen z povinnosti, ale i zvědavosti knížky Aloise Jiráska. Zvládla jsem je všechny, ale i tak jsem byla překvapená, že jsem přečetla všechny vyšlé knížky u nás této autorky. Nejdříve po přečtení některých recenzí, jsem byla skeptická! tuto sérii, i když měla být přečtená mezi prvními, jsem přečetla poslední. Pěkně se to četlo. Jen kdyby ty knížky nebyly tak vypapané a tudíž pěkně těžké. Všem doporučuji E-knihy, tedy pokud nechcete posilovat!
Děj postupně spěl ke konci Kolise. Chvílemi bych děj uspíšila, jak jsem byla netrpělivá a chtěla vědět konec.