Zapomenuté příběhy 6

Zapomenuté příběhy 6 https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497028/bmid_zapomenute-pribehy-6-1Fp-497028.png 4 26 3

Zapomenuté příběhy série

< 6. díl

Šesté pokračování série Zapomenutých příběhů, dalších dvanáct kapitol na různá témata. Dozvíte se například: - jak poválečným nebesům vládly Komety – a jak jejich vláda skončila, - kdo vyhlásil válku červům a proč, - jak jihoafrický kmen uvěřil jedné -náctileté prorokyni a poslechl její příkazy, ke své vlastní škodě, - co sdělila lidstvu hromada dětských zoubků, posbíraných vědci ze St. Louis, - jak to vypadá, když nezadržitelná síla osmanské říše zaútočí na pevnost, která se nechce vzdát, - jak jednou skartace úředních záznamů neplánovaně proměnila tvář velké evropské metropole, - a spolu s dávnými kapitány a námořníky si budete moci položit otázku “Kde probůh jsem?” Kniha je doprovázena rozsáhlou obrázkovou přílohou.... celý text

Přidat komentář

mi-380
30.11.2023 5 z 5

I pošesté jsem využil autorovu pozvánku do polozapomenuté historie a jeho objevitelské, zajímavé, tu a tam i humorné texty, si užíval se spokojeným úsměvem zvědavce.
90 % (zatím 20 hodnocení s průměrem 87 %).

J.P.S.
07.08.2023 5 z 5

Šestý díl za mě nijak neztratil na kvalitě. Opět vybrání zajímavých událostí, které nejsou příliš známé, ale jejichž dopady na vývoj lidstva byly ohromné.

Při čtení příběhů o vývoji leteckých technologií jsem si uvědomil, jak často není důležité být tím, kdo něco objeví první, ale to dovede jako první nabídnout ke spotřebě anebo proč Cometa nakonec prohrála souboj s Boeingem.
Pochopil jsem, jak nesmírně důležitá je pro vedení jakékoliv války v jakékoliv době logistika, jak perfektně ji měli zvládnutou staří Římané (aneb amfory s vínem nebyly jen ozdobnou nádobou), jak se kvůli tomu během druhé světová války navždy proměnila tradiční práce v docích a proč díky tomu máme dnes ve skladištích pojízdné ještěrky, a také jaký důsledek má pro současnou válku na Ukrajině, že Rusové stále přenášejí dělostřeleckou munici v dřevěných bednách.
Přišlo mi neuvěřitelné, jak strašlivé dopady na hospodářství země může mít, pokud většina populace začne věřit věštbám psychicky nevyrovnané teenagerky, nedejbože když začne na obzoru již vidět armády šikujících se válečníků (vzpomněl jsem si na nejmenované politiky radící se s věštkyní a přestal se smát).
Neméně neuvěřitelné mi přišlo, že mezi obyvatelstvem na jihu USA bylo v 1. polovině 20. století zcela běžné a hojně rozšířené onemocnění parazitickými červy, jaké dopady do (nejen) hospodářského vývoje těchto regionů to mělo a jak málo stačilo, když se rozšířilo prosté nošení bot a kopání latrín.
Bavil jsem se nad tragikomickými blamážemi různých vojsk. Rakouské armády, která při tažení proti Turkům málem postřílela sebe samu a jak o tom všichni zúčastnění včetně císaře pána raději dlouho mlčeli (aneb co se může přihodit, když si spletete slova "Halt!" a "Alláh!"). Italské armády, která si ve snaze zvrátit nedostatek letecké převahy na severoafrickém bojišti pozve svého největšího specialistu na letectví, aby ho nakonec nechala sestřelit vlastní protiletadlovou obranu (aneb jak si podříznout vlastní větev). A konečně carského námořnictva, které l.p. 1905 odhodlaně vyrazilo z baltských přístavů na opačný konec zeměkoule, aby japonské flotile ukázalo, kterak je oproti ní sto let za opicema, ještě předtím ale v rámci proplouvání Severním mořem preventivně rozstřílí hned první kolemplující loď v domnění, že je určitě japonská (toto fakt může napadnout jen ruského velitele nebo úplného dementa - chudáci britští rybáři...).
A také jsem se konečně dozvěděl, co doopravdy znamená zkratka G.P.S. ("gde probůh sem?"))

Opět mohu doporučit nejen zájemcům o historii.


hanak_v_exilu
10.11.2022 4 z 5

Pravděpodobně druhý nejslabší díl, hned po tom úplně prvním. Je to pořád solidní řemeslo, ale příběhy nebyly tak pikantní, jak jsem byl zvyklý. Možná došly témata, nebo jsem se příliš namlsal minulou špičkovou kvalitou. Další pokračování si pochopitelně zase koupím.