Řemesla našich předků

Řemesla našich předků https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11918/bmid_remesla-nasich-predku-vt8-11918.jpg 5 20 4

Seznámení se světem rukodělné práce a vývojem starých řemesel. Kapitoly: Ze dřeva a ohně: Lidé od milířú, Kolomazníci a smolaři. Z kovu a ohně: Železo, Kováři a zámečníci, Podkováři, výrobci obuvi koňské, Klempíři, Měď, Cín, Bronz, Mosaz, Olovo, Puškaři, a ručníkáři, Mědikovci a kotláři, Kovolitci, kovolijci, slévači, Cínaři, konváři, Litina, Sedláři, lidé sedlem sloužící. Řeč kamene a hlíny: Skalníci a a lamači, Dlaždiči, Kameníci a zedníci, Doškaři, lidé střechy doškem kryjící, Hlináci, Cihláři, Hrnčíři, Kamnáři. Ani pivo, ani víno vodou nanahradíš: Sladovníci a pivovarníci, Vinaři, Pivopalové a vinopalové, Šenkéřky a šenkéři, Bečváři a bednáři. Pomáhej bližnímu svému: Lidové léčení, Lidoví lékaři a lékařky, Terapie lidového léčení, Léčení domácích zvířat, Bradýři, chirurgové a další lékaři, Apatykáři, Lidé řemesla klestičského. Lidé kolem knih: Písaři a iluminatoři, Tiskaři, Knihaři, Knihkupci, Spisovatelé a nakladatelé, Bibliofilové a bibliotekáři, Malý slovník jednotlivých druhú tisků. Rejstřík řemesel, Věcný rejstřík. Prémie Členské knižnice (neprodejná)... celý text

Přidat komentář

Filomena1961
11.01.2023 5 z 5

Kniha, která navazuje na Zapomenutá řemesla a to úspěšně. Krásné ilustrace Františka Skály nám přibližují život našich předků. Kniha je opět rozdělena podle řemesel na několik částí- Ze dřeva a ohně, Z kovu a ohně, Řeč kamene a hlíny, Ani pivo ani víno vodou nenahradíš, Pomáhej bližnímu svému a Lidé kolem knih. A tak se člověk dozví spoustu informací a také se zasměje dobovým říkankám a víc už neprozradím. Přečtěte si sami.

mol378
19.02.2020 5 z 5

Po dlouhém shánění jsem ji minulý týden koupila konečně v antikvariátu. Moc zajímavá a krásně zpracovaná knížka. Nejen pro milovníky malých dějin lidstva. Taky pro milovníky Františka Skály! Jedinečná šance mít doma jeho obrázky.


Felsenberg
29.04.2016 4 z 5

Krásná kniha o našich předcích. Tady zjistíte, kde mají současná řemesla a různé pracovní procesy původ. Doplněné vtipnými ilustracemi a říkankami. Doporučuji.

Ikkju
31.03.2014

Moc pěkně udělaná kniha. Popisy řemesel s krásnými a vtipnými ilustracemi, se spoustou zajímavostí i podivností. Po přečtení (nečetl jsem od začátku do konce, ale na přeskáčku, některé oddíly několikrát) mám tušení jak vypadají milíře, jak se dělala a používala kolomaz či vím o existenci tak zvláštních povolání jako je mravencář.

Štítky knihy

řemesla umělecká řemesla encyklopedie pro děti

Autoři knihy

Miroslav Janotka
česká, 1927 - 1990
Karel Linhart
česká, 1932

Kniha Řemesla našich předků je v

Přečtených27x
Doporučených5x
Knihotéce68x
Chystám se číst14x
Chci si koupit4x
dalších seznamech3x