Zapomenutá královna

Zapomenutá královna https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383735/bmid_zapomenuta-kralovna-qKM-383735.jpg 4 22 9

Tudor Court série

< 4. díl

V románu ožívá jedna z nejzajímavějších, a přece nejvíc přehlížených osobností éry Tudorovců, skotská královna Markéta, dcera Jindřicha VII. a sestra Jindřicha VIII. Markéta už od raného věku ví, že jí nebude dopřáno zvolit si manžela podle přání. Její povinností je především získat Anglii spojence. Ještě jako dítě je v zastoupení provdána za Jakuba IV. a vydává se do Edinburghu, aby se stala skotskou královnou. Tam, navzdory pochybnostem, podléhá Markéta kouzlu nového domova. Ale Jakub, přestože se chová jako láskyplný manžel, není své ženě věrný. A nikdo nemůže zaručit Markétě bezpečí, když Jakub táhne v čele armády proti jejímu vlastnímu bratru, Jindřichu VIII. Hned po porážce se královna stává kořistí ambiciózního hraběte a Skotsko se ocitá na prahu anarchie. Markéta, sužovaná zradou a utajovanými aliancemi, má jediný cíl - za každou cenu zachránit skotskou korunu pro svého syna…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Oldag
Originální název:

The Forgotten Queen , 2013


více info...

Přidat komentář

Markett
24.07.2022 5 z 5

Poslední díl z krásné série mám přečtený, a přiznám se, že se mi moc líbil, troufám si říct, že asi nejvíce ze všech. O Jindřichově sestře Markétě, skotské královně toho nebylo napsáno mnoho, a já jsem ráda, že jsem si konečně mohla přečíst román i o ní.
Myslím, že pro ní začátky jejího života ve Skotsku rozhodně nebyly snadné, ale poprala se s nimi dobře. A určitě pro ní nebyla snadná manželství, speciálně to druhé a třetí. Oba muži se k ní zachovali skoro stejně, ale ruku na srdce, myslím, že ani s ní to nebylo moc jednoduché, ke konci knížky jsem občas její chování sama nechápala.
Každopádně bych si ráda přečetla více knížek a dozvěděla se více informací o Markétě, jejím životě a jejich blízkých, tak doufám, že tato knížka nebyla poslední, kterou jsem o ní četla.
Určitě můžu doporučit všem, kdo má rád historické romány, tahle knížka za přečtení stojí.

Madelisi
12.07.2021 3 z 5

V druhé řadě Španělské princezny mě Markéta zaujala mnohem více než Kateřina. Má potenciál, kladu si otázku, proč je tedy tak opomíjená? Odpověď jsem se tu nedozvěděla, ale dostala jsem nádherný příběh.

Díky členění knihy mi zůstanou v hlavě důležití Skotové své doby. Upřímně nechápu, proč se oba Markétini muži zachovali naprosto stejně. Jejich chování nebylo zdvořilé vůči ní, ani vůči jejich partnerkám. Ke konci jsem už ani nerozuměla samotné Markétě.

Spisovatelka sepsala její příběh velmi čtivě, doporučuji.


VendulaB
03.12.2020 4 z 5

Příjemná, odpočinková kniha - historický román. Přivítala bych spíše méně romantiky a více historie, ale k hlavní postavě královny Markéty se to asi hodí. Markéta je v literatuře spíše opomíjená součást tudorovské dynastie a právě tato skutečnost činí knihu zajímavou.

ApolenkaS
23.01.2020 3 z 5

Ke konci už bylo čtení těžkopádné. Ale příběh zajímavý!

orinka3
07.07.2019 4 z 5

O této královně jsem nic nevěděla. Možná o ní byla někdy zmínka v románech o Tudorovcích, ale osudy jí samotné mi byly neznámé. Takže jsem docela vděčná, že se někdo zpracování knihy o Markétě Skotské ujal. Nedá se říct, že je v tomto románě vylíčena příliš sympaticky. Její jednání nebylo vždy uvážlivé, předvídavé a diplomatické. V podstatě prožila smutný život, protože nedovedla pracovat s tím, co jí její postavení nabízelo. Byla víc ženou než královnou.

tereza1198
02.05.2019 3 z 5

Podle knih by člověk řekl, že s těmi Tudorovci nebylo všechno úplně v pořádku. Asi byli nenapravitelní romantici. Jindřich VIII. hledal stále dokola lásku a matku dědice. Jeho sestra Marie utekla s Brandonem. Sestra Markéta si vybírala za partnery ambiciózní sexy Skoty. A další generace to neměla lepší. Marie I. a Alžběta I.- jedna nešťastně vdaná, druhá nešťastně neprovdaná. Lady Douglas pro lásku v Toweru, Marie Skotská po sérii hrozných vztahů na špalku.
Markéta se mi v knize líbila. Prožila si své. Hodně si toho také zkazila sama. Nedala si poradit a trvala si na svém pohledu na věc. To bylo velmi lidské.

Kamiliana
04.03.2019 3 z 5

Osud Margaret jsem znala, což se ukázalo jako největší mínus. Věděla jsem tudíž, že si muže po králi nevybírala příliš šťastně a že na skotské rodové klany spíše shlížela. Bohužel její vnitřní monology v knize nezrají s ní, odvíjejí se stále monotónně. Nicméně oceňuji, jak autorka vykreslila Margaret coby Tudorovnu - se spoustou společných povahových znaků s jejím slavnějším bratrem Jindřichem VIII.

katka134
31.01.2019 5 z 5

Musím souhlasit, knížka je opravdu moc čtivě napsaná. Myslím, že historické údaje sedí přesně a spisovatelka z nich vytvořila překrásný román.

alnahu
07.01.2019 5 z 5

Krásné čtení-kniha velice čtivá -nabitá dějem . Příběh anglické princezny Markéty, která je provdána za skotského krále Jakuba IV.,kniha nás provází jejím životem. Celý život usilovala o to ,aby se spojilo království Anglie a Skotska, což se stalo až za vlády jejího pravnuka .Který se stal skotským králem Jakubem VI. a také anglickým králem Jakubem I. Knihu doporučuji .