Zápletka - Umění příběhu

Zápletka - Umění příběhu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508478/bmid_zapletka-umeni-pribehu-0nO-508478.jpg 4 1 1

Na počátku všech velkých příběhů je zárodek myšlenky, embryonální něco. Tato knížka může pomoci začínajícím autorům rozvinout prvotní originální nápad - ať už je jím letmá vzpomínka, která nám vytanula na mysli při procházce, hádka ve vlaku, k níž jsme se nachomýtli, nebo fantazie, která se nám zdála ve snu - do dobře strukturovaného díla. Nejprve si představíme teorie zápletky (ta je stejně důležitá pro psaní románů i pro dramatickou tvorbu a scenáristiku, ale popíšeme i několik modelů speciálně určených právě dramatikům a scenáristům). Poté se obrátíme k časem prověřeným vzorcům "základních zápletek". Následuje kapitola o chronologii a o tom, jak jí lze manipulovat v zájmu dramatického účinku. Pak vám poradíme, jak vyprávění začít a zakončit, a nakonec vám nabídneme k vyzkoušení několik praktických metod.... celý text

Literatura naučná Jazyky, lingvistika O literatuře
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Plot - The Art of Story , 2022


více info...

Přidat komentář

jaroiva
10.09.2023 4 z 5

Krátká knížka plná spoilerů.
(Nebojte se, autorka upozorní, že bude spoiler, ale pro mě by byla škoda si nepřečíst kousek už tak dost krátké knihy).
Nemám úplně ambice něco svého napsat, nikdy mě nelákala ani literární věda, ale tahle knížka mě prostě něčím zaujala a nejsem jí zklamaná. Po jejím dočtení mám chuť si přečíst pár těch zmiňovaných známých děl, která jsem ještě nečetla. Většinu jsem naštěstí četla, a ty vyspoilerované všechny.

Jde sice o literární teorii, ale zdá se mi moc pěkně zpracovaná (možná mi spíš připadá jako zajímavá diplomová práce na téma Zápletka v literatuře). Navnadila mě k přečtení i nějaké další z knih tohoto ranku, jako např. Kingovo O psaní.

Je určitě lepší mít už něco načteno, než se pustíte do psaní, ale i do čtení této knížky. Teprve pak bude lépe pochopitelné, o čem autorka mluví.

Štítky knihy

tvůrčí psaní

Autorovy knížky

Amy Jones
kanadská
2022  80%Zápletka - Umění příběhu

Kniha Zápletka - Umění příběhu je v

Přečtených1x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst4x
Chci si koupit5x