Zápisník Dory Maarové

Zápisník Dory Maarové https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451030/bmid_zapisnik-dory-maarove-5jO-451030.jpg 4 26 5

„Zůstal vsunutý ve vnitřní kapse starého koženého pouzdra na diář, koupeného přes internet. Maličký abecední notýsek k zapisování adres a telefonních čísel z roku 1951. A: Aragon. B: Breton, Brassaï, Braque, Balthus… Užasle jsem listovala zažloutlými stránkami. C: Cocteau, Chagall… E: Éluard… G: Giacometti… U každého jména telefon, často i adresa. L: Lacan… S: Sarraultová… Dvacet stránek, na nichž jsou seřazení největší pováleční umělci žijící v Paříži. Kdo je mohl znát a stýkat se s nimi? „Trvalo mi tři měsíce, než jsem zjistila, že v ruce držím notýsek Dory Maarové.“ Když si Brigitte Benkemounová pořídila na eBay použitý obal na notýsek, netušila, ž něm objeví popsaný zápisník, plný jmen osobnostní pařížské bohémy. Při následném pátrání zjistila, že adresář patřil umělkyni a jedné z múz a milenek Pabla Picassa - „plačící ženě“ Doře Maarové. Slavné fotografce, jež se plně odevzdává Picassovi a vášnivá láska k němu ji zničí – po jejich rozchodu odchází do ústraní, na dalších šedesát let života se noří do malby a celou svou bytostí se odevzdává Bohu. Při dvouletém pátrání po jejím osudu ožívá bohémská Paříž dvacátého století a objevují se i další přátelé a známí, které si Dora v roce 1951 do notýsku již nezapsala – Georges Bataille, Max Jacob, Man Ray… a samozřejmě (všudypřítomný) Picasso.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Je suis le carnet de Dora Maar , 2019


více info...

Přidat komentář

niknikita
15.10.2023 5 z 5

Zápisník Dory Maarové má moje nejvyšší hodnocení z několika dobrých důvodů.
Přestože může působit až chaoticky, ve všech bodech to bylo mimořádně informativní a bohaté čtení, kdy jsem si na internetu dohledávala fakta o jednotlivých osobnostech z okruhu Dory Maarové. Ovšem největší pozornost se soustředila přesně na Doru a Picassa, takže jsem si sama pro sebe poopravila svůj osobní pohled na oba umělce.
Líbil se mi úsporný styl autorky a musím vyslovit obdiv a respekt k mravenčí práci, která za touto biografií stojí. Místy dostávalo pátrání v Dořině zápisníku až detektivní charakter a když k tomu připočítám kolik osobností moderního umění touto knihou defilovalo, moje nadšení je oprávněné.

Selket
23.05.2022 4 z 5

Z části životopis, z části diplomová práce, to vše s prvky reportáže - klidně bych si to dokázala představit i jako rubriku v National Geographic. Líbilo se mi to rozkouskování, které všemu dodávalo šmrnc a i když se to všechno mohlo zdát ze začátku poněkud neosobní, myslím, že to nakonec Doru vykreslilo docela uvěřitelně.


soukroma
05.08.2021 3 z 5

Zajímavý námět a stručný styl: vlastně také pouze nespojité zápisky podle jednotlivých jmen v zápisníku, doplněné životopisnými informacemi o Doře a jejích zaznamenaných kontaktech, zejména Picassovi (s odkazy).

Pro milovníky umělecké francouzské bohémy zejména kolem války užitečné pro doplnění méně známých podrobností. Jinak jako román se to číst nedá a souvislý obraz doby a života hlavních aktérů to také nepodává. Ale snad je to aspoň založeno dostatečně na faktech...

iška
21.12.2020 4 z 5

Jméno Dory Maarové jsem znala jen z knih o Picassovi. Hledat informace o jejím životě pomocí deníků, vzpomínek a archivních materiálů lidí, kteří se objevují v jejím adresáři, vytváří určitě zajímavý pohled a to nejen na samotnou Doru, ale i celkově na život francouzských uměleckých kruhů ve 20. století.

iceVS
13.11.2020 4 z 5

Velmi zajímavá kniha. Cestopis duše jedné sebestředné ženy. Ale puťky stráví nudný život v kuchyni... K dokonalosti téhle knize scházel obrazový materiál.

Štítky knihy

fotografování Paříž Pablo Picasso

Autorovy knížky

Brigitte Benkemoun
alžírská, 1959
2020  79%Zápisník Dory Maarové

Kniha Zápisník Dory Maarové je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce50x
Chystám se číst41x
Chci si koupit13x
dalších seznamech3x