Zápisky z Garthu / Leonora

Zápisky z Garthu / Leonora https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26912/zapisky-z-garthu-leonora-26912.jpg 4 19 8

Legendární katastrofický román o tajemném hjeldu, který se znovu a znovu pokouší zničit svět. Rang Vietto a jeho přátelé se bezděčně stanou ochránci lidstva, které nemá tušení, že jeho svět existuje v mnoha časoprostorových rovinách. Utopická detektivka, jejímž dějištěm jsou termální lázně Garth v r. 2028, sleduje příběhy džezového zpěváka pop-music Ranga Vietto, který se bezděčně stává zachráncem světa. S dívkou, které se podařilo rozluštit tajemství záhadného „Hjeldu“, a s několika přáteli odjíždí na opuštěný ostrov, aby se pokusili „Hjeld“ zničit právě v době, kdy na Zemi zavládne panika z blížícího se konce světa.. POZNÁMKA: Toto vydání z roku 1995 obsahuje kompletní vydání z roku 1969 (lehce textově upravené), které zde končí na straně 89. Celý zbytek knihy (tj. str. 90 – 191, takže 101 stran) je NOVÝ, DRUHÝ DÍL, který začíná tam, kde vydání z roku 1969 končí a který vyšel poprvé až v tomto vydání 1995. Poznámka 2: Minimálně 999 výtisků je osobně autorem číslovaných a podepsaných. -- zdroj: legie.info --... celý text

Přidat komentář

Leona333
04.01.2024 4 z 5

Čtením této knížky jsem byla nadšená a nejen proto, že je poměrně tenká..., "dala se přečíst v pohodě za dvě odpoledne...," ale hlavně proto, že byla obsahově skvělá. Zábavná, důvtipná, nikterak překombinovaná - dobře srozumitelná s prvky určité nadsázky a akčnosti... ; )
Nezbývá mi nic jiného než poděkovat jisté městské knihovně, která před časem udělala prodejní den starších knih, aby si tím ve svém fondu vytvořila místa pro nové... A já tak za pár kaček získala něco, co bylo v rámci sci-fi - na svou dobu... a naše místní podmínky..., víc jak nadprůměrné.

murdoch
03.09.2023 5 z 5

Takovéhle knihy mám fakt rád. Velinského jsem znal už delší dobu (Mrtvý z Olivetské hory a Den a noc mě moc sedly), ale teď ho asi začínám teprve pořádně objevovat... Už se těším na Engerlingy, jen co je někde seženu (za rozumnou cenu).


Luigi1
08.03.2022 4 z 5

Perfektní kniha která se četla sama.

Luigi1
08.03.2022 4 z 5

Na opuštěném ostrově se pokouší o záchranu světa.

ludek.n
28.04.2021 4 z 5

Přestože obě části Velinského románu od sebe dělí propast téměř třiceti let, na stylu a čtivosti to není téměř poznat a Leonora navazuje přesně tam, kde Zápisky z Garthu končí, jako by je autor napsal na jedno posezení. Koho by ostatně na konci šedesátých let napadlo, že Jaroslav Velinský dopíše k Zápiskům pokračování a celý komplet i s počítačem vytvořenými ilustracemi vydá vlastním nákladem. Jsem také rád, že se úpravy Zápisků z Garthu pro nové vydání nezvrhly v kompletní přepracování díla, ale naopak zachovaly onu dřevní, z dnešního pohledu možná trochu naivní, opravdovost a atmosféru. Příběh samotný má totiž natolik pevnou strukturu a promyšlenou ústřední myšlenku, že se docela dobře obejde bez velkolepé techniky, psychologických kejklů či podpůrných berliček. Táhne a poutá pozornost od první stránky a s každou další nabírá na obrátkách tak, že prostě musíte číst dál, musíte se dozvědět, kam celé to dobrodružství Ranga Vietta a jeho přátel povede a jak skončí. A to je přesně to, čím je tato kniha ohromná a proč ji mám na jednom z čestných míst ve své knihovně.

Kvetak1994
08.03.2020 5 z 5

Knihu mi doporučil můj otec se slovy - "to je první sci-fi co jsem kdy četl." Po přečtení chápu, proč si tento žánr zamiloval.
Překousáte-li se přes prvních asi 50 stran, které jsou takové nicneříkající a dohromady se v nich vůbec nic neděje, tak vás poté čeká skutečná jízda od které se již nelze odtrhnout. Strhující příběh o heroické záchraně světa rozdělený na dvě části má jen jednu vadu, a to tu, že není delší.
Perfektní kniha, nemohu než doporučit!

p0stm0derna
14.01.2019 5 z 5

Dvě kontratsní půlky. V té první si autor užívá slávy a sexu, v té druhé je autor heroem a užívá si sexu. Ono tedy popravdě nejde o sex, jen jsou všechny ženské postavy z převtěleného Jaroslava Velinského dočista paf. Romantika Chaty v jezerní kotlině přenesená do budoucnosti (a heterosexuální roviny). Výborný závěr. Výborně čtivé a stravitelné bez jakýchkoliv následků. (ani jedovaté, ani výživné)
P.S.: Vylíčená budocnost je naše skorosoučastnost, carsharing a nástěnné televizory jsou odhadnuty dobře, s komunikací a informacemi jsme na tom lépe.

ufak
23.11.2017

Super knížka. Jako dítě jsem z ní měl depku a mám dojem, že nebyla dokončená. Teprve teď po letech jsem si ji užil včetně konce. Díky Kide.

Kniha Zápisky z Garthu / Leonora je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce44x
Chystám se číst2x