Smrt půvabného média: detektivka ze staré Vídně

Smrt půvabného média: detektivka ze staré Vídně https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430910/bmid_smrt-puvabneho-media-zapisky-videns-3gH-430910.png 4 49 20

Vídeňský policejní inspektor Oskar Rheinhardt je přivolán k nevysvětlitelnému úmrtí proslulého média. Jedná se o klasickou „záhadu zamčeného pokoje“. Zavražděná, půvabná mladá žena, byla středobodem kroužku spiritistů, jehož členy byli odborník na atypické zámky, nevypočitatelný maďarský hrabě, aristokratka – přívrženkyně madame Blavatské, která se považuje za vtělení exotického božstva, a další originální jedinci. Inspektor se radí o případu s doktorem Maxem Liebermannem, který se právě pod mírným nátlakem své rodiny chystá zasnoubit s přitažlivou, avšak povrchní Clarou, ale zároveň je stále více fascinován svou pacientkou slečnou Lydgateovou, vzdělanou a inteligentní anglickou guvernantkou se symptomy hysterie V zakouřených kavárnách mocnářství na konci devatenáctého století vzkvétá zájem o nové umělecké a vědecké směry, ale zároveň se to tu jen hemží jedinci pochybné pověsti. Holmesovskou dvojici vyšetřovatelů spojuje vášeň pro zpěv a klasickou hudbu, při jejímž poslechu se často věnují rozebírání případů, které inspektor právě řeší. Doktor Liebermann se navíc právě seznámil se Sigmundem Freudem a s velkým zájmem navštěvuje středeční schůzky v jeho bytě. Své nemalé znalosti a vhled pak dává k dispozici příteli inspektorovi. Čtenář si tak může kromě napínavého příběhu navíc vychutnat i autentickou atmosféru doby počátků psychoanalýzy ve Vídni s mnoha zajímavými detaily.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Portál
Originální název:

Mortal Mischief , 2005


více info...

Přidat komentář

Ulala
11.04.2024 5 z 5

Smrt půvabného média je fascinujícím příběhem dvou přátel, vídeňského psychologa a policejního inspektora, který se odehrává na konci 19. století. Vídeň v tomto období byla centrem vývoje psychoanalýzy a také centrem kultury. To vše autor ve své knize popisuje velmi podrobně, včetně atmosféry, popisu domů a jejich vybavení, ale je tady i odkaz na vývoj medicíny a neuvěřitelných způsobu léčby ženské hysterie v této době. Tak mimochodem se zde odehrává vražda půvabné ženy, kterou oba přátelé se snaží vyřešit. Tedy za klasickou detektivku to nelze brát. Mně ale případ velmi bavil a historická fakta jsou pro mně poučná. Moc ráda bych si přečetla i další pokračování.

Markéta.
03.03.2023 2 z 5

Nudný příbeh.


kajzo
01.02.2023 3 z 5

Príjemné čítanie, dobová atmosféra (čo by som dal za návštevu viedenskej kaviarne na začiatku 20. storočia), detektívna zápletka sa trochu naťahuje, ale to mi veľmi nevadilo. Toto je presne kniha na nedeľné popoludnie, keď si sadnete do svojho obľúbeného kresla a čítate si hodinu či dve, kým vás ostatní členovia rodiny neobjavia a nezačnú zapájať do nejakej činnosti.

Taj-ka
19.02.2022 4 z 5

knížka mě velmi bavila, zároveň celkem otevřeně (a nejsem odborník, ale myslím že pravdivě) popisuje antisemitské a antifeministické nálady z předválečné Vídně

nicandra
08.11.2021 4 z 5

Čte se dobře, kapitolky krátké. Co stojí rozhodně za to, je vylíčení atmosféry, a to včetně vztahů. Opravdu získáte podstatný vhled do radostí a problémů tehdejší Vídně. Co si autor měl lépe rozvážit, je množství motivů a postav - až se v tom ztrácíte... A co si měl vážně odpustit, je ta bizarní scéna na ruském kole, to nějak vůbec neodpovídá zbytku knihy.

konicekbily
09.06.2021 3 z 5

Autor si toho na bedra naložil, podle mne, trochu moc. Chtěl vytvořit (asi) sociální román z vídeňského prostředí z přelomu století za vlády Františka Josefa I. To se mu podařilo - část problémů nastínil dobře. Chtěl propagovat psychoanalýzu - autorovo hlavní povolání - budiž. I Sigmund Freud tam zastává vedlejší roli. Vlastní detektivní příběh ustoupil do pozadí - vyšetřování se vleče a k řešení musí dopomoci tandem amatérů. Kladu si otázku - proč to vše. Kniha je asi průzkumem - zda je možné pokračovat v rozsáhlejší sérii. Uvidím!

sarekaslukova
02.05.2021 3 z 5

Z mého pohledu dost slabá dějová linie. Příběh mě ničím nezaujal a bohužel ani stylem vyprávění. Navíc konečná scéna z Ruského kola byla na mě příliš absurdní, spíše než dosvědčit vraha, mi přišlo že si pan Lieberman potřebuje dokázat svou mužnost.

Agatha84
27.03.2021 2 z 5

Historie není mou silnou stránkou, přesto si dovoluji soudit, že ani autorovou. Do svého románu včlenil tolik rádoby osvíceneckých a pokrokových myšlenek, až se mu podařilo mne ke konci knihy již jen dokonale otrávit. Samotná detektivní zápletka je tak churavá, ze bylo třeba si vypomoci dalšími, zcela postradatelnými vložkami. Samotná snaha o popularizaci psychoanalýzy pak vyznívá již zcela naprázdno a zbytečně povrchně, čímž působí dojmem jen jiné formy okultismu či šarlatanství, jimž je děj ve větší míře věnován. Autor mě nepřesvědčil k tomu, abych případně vyhledávala i jeho další díla.

Lumír23
27.02.2021 5 z 5

Tak toto je trochu jiná, klasická, detektivka. Freud, rozvoj společnosti, nedávná domovina (????), několik záhadných zamčených míst, okultismus - tedy debaty s duchy, Prátr, ruské kolo... Ono tam bylo plno známých postupů, plno již sepsaných příběhů, ale tak nějak dobře pospojovaných, že to bylo dobře ke čtení. Snad bude úroveň dalších příběhů podobná, nebo aspoň nebude klesat moc.

Jenny46
29.11.2020 5 z 5

Klasická detektivka záhada zamčeného pokoje - úmrtí média - půvabné mladé dámy, která vede kroužek spiritistů. Příběh se odehrává konec devatenáctého století doby počátku psychoanalýzy ve Vídni. Zvláštní dvojice vyšetřovatelů spojuje vášeň pro zpěv a klasickou hudbu a rozebírají případy....
Příběh se rozvíjí pomaličku, krásná autentická atmosféra určitě doporučuji

Medicka19
01.11.2020 5 z 5

Nečekaně krásný zážitek! Úžasná znalost reálií staré císařské Vídně na začátku 20.století. Autor popisuje překrásný kaleidoskop umění architektury i vědy v tomto pohnutém období. Vražda se, z mého pohledu, odehrávat tak jaksi v pozadí popisu překrásné vídeňské kultury. Děj má spád a popis doby je mistrný.. Budu počítat dny do další knihy!

Katania
22.10.2020 5 z 5

Moc pěkný začátek série. Mám ráda historické detektivky, takže doufám, že zbylé díly vyjdou i u nás !

gad
20.09.2020 5 z 5

Velmi zdařilá detektivka ze staré Vídně. Zapeklitý případ vraždy v zevnitř zamčeném pokoji. Vše nasvědčuje účasti vyšších temných sil, k čemuž se přiklání i policie.
Pro mne příjemná změna z akcí nabitých severských krimi na pokojné vyšetřování z historické Vídně. Trochu mi to připomínalo televizní seriál o vývoji kriminalistiky, neboť i zde jsou patrné první kroky policie ke spolupráci s vědci, jejichž obory jsou teprve v plenkách. Doporučuji.

mysa.cek
31.08.2020 5 z 5

výborná atmosféra, niečo medzi Drakulom a Wilsonovom..kto v dobrej detektívke nepotrebuje potoky krvi a podobné nechutnosti, ale vie si vychutnať atmosféru historických uličiek osvetlených plynovými lampami, a drožky na mačacích hlavách, a má rád Viedeň..nebude sklamaný :) teším sa na ďalší preklad, dúfam, že čoskoro.

MartinaF
11.08.2020 4 z 5

Klasická detektivka, při které se klade důraz na atmosféru místa než na dramatické okamžiky a divoké akce. Jde o pomalu plynoucí děj, při které se stejně pomalu odhaluje vrah. Obě hlavní postavy jsou zvláštní, myslím, že jsem se ještě s takovou dvojicí nesetkala. Aspoň ne s takovou, která si libuje ve společných klavírních duetech.

Vraha jsem neuhodla, trochu jsem se ztrácela v postavách, přesto je to dobře vystavěná detektivka na detailech a postupném odhalování vraha a motivu.

Medvědářka
05.08.2020 5 z 5

Říkala jsem si, že bych o téhle knize mohla mluvit dlouze, ale ono u ní stačí i pár krátkých vět, které řeknou vše.
Smrt půvabného média z Nakladatelství Portál je kniha, kterou ocení hlavně čtenáři poctivých detektivek. K tomu připočteme kouzlo staré Vídně z dob Rakouska - Uherska a poetičnost celého vyprávění.
Frank Tallis je britský spisovatel a klinický psycholog. Zde své zanlosti krásně ukázal a vám naservíruje pátrání po vrahovi, který zmizel ze zamčeného pokoje. Nechal za sebou mrtvé děvče, které koketovalo se záhrobím. Jenže kdo si mohl přát smrt tak půvabného tvora?
Mě si kniha získala nejen svou obálkou, ale hlavně příběhem. Nakonec mi bylo i jedno, kdo za tím vším stojí. No tedy, jo a ne. Měla jsem podezření, ale netrefila se. Hlavně se mi ale líbila atmosféra celé knihy. Jako byste sami byli ve staré Vídni, kdy jezdí drožky, cinká tramvaj a vy si můžete po celém dni zajít třeba na oblíbený Sacher dort.
Jsem tedy moc zvědavá, jak bude tahle série pokračovat. Jedná se totiž o první díl Zápisky vídeňského psychoanalytika.

mikika
13.07.2020 5 z 5

parádní atmosféra secesní Vídně, úplně dostanete chuť na sachr a projet se drožkou... detektivní linka postupuje pomaličku, víc prostoru tu má právě ta nálada a taky počátky psychoanalýzy v podobě nenásilně přiblíženého klinického případu..nakonec už je vám i jedno, kdo byl vrah, hlavně že pacientka už nemá příznaky.

modranka
06.11.2017 3 z 5

Klasická detektívka v tom zmysle, že do poslednej chvíle neviete kto je páchateľ. Ale rovnako tak do poslednej chvíle premýšľate, kto vlastne prípad vyšetruje. (viac nemôžem prezradiť - nebolo by to fér). Na záver zistíte, že v príbehu je hodne zbytočných scén a postáv. Za to som stiahla jednu hviezdičku, druhú za záver, ktorý už bol tak trochu mystický. Autor sa v príbehu viac zameral na dobové reálie než na samotný detektívny príbeh. Napriek mojim výhradám odporúčam knihu prečítať... ja idem na druhú časť.

čika
07.05.2017 5 z 5

velmi klasicky detektivny pribeh v tom najlepsom duchu, bez zbytocnych samoucelnych kvaziakcnackych sceniek. za mna 5, lebo
1. - odohrava sa to vo viedni pocas monarchie
2. - velmi intenzivne sa tam miha psychoanalyza
3. - hra sa tam na klavir moj milovany schubert
no neberte to!

Pampalini
04.10.2016 3 z 5

Na túto knihu som naďabil náhodou a zaujala ma obalom… Veľmi príjemná a premyslená detektívka z atraktívneho obdobia a prostredia. Dej plynie pozvoľne, popisované udalosti dotvárajú celkovú atmosféru. Postavy sú uveriteľné, správajú sa a komunikujú ako začiatkom dvadsiateho storočia.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány Vídeň psychoanalýza historické detektivky Sigmund Freud

Autorovy další knížky

Frank Tallis
anglická, 1958
2013  72%Brány pekel
2020  78%Smrt půvabného média: detektivka ze staré Vídně
2019  82%Nevyliečiteľný romantik
2016  53%Viedenská krv
2021  84%Žiť sa musí

Kniha Smrt půvabného média: detektivka ze staré Vídně je v

Právě čtených1x
Přečtených52x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce60x
Chystám se číst38x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x