Zápisky křídlem a kopyty

Zápisky křídlem a kopyty https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35689/zapisky-kridlem-a-kopyty-35689.jpg 4 31 10

Podtitul: události pozemské i nadpozemské, podsvětní i podmořské, bájným koněm zaznamenané Řecké mýty pohledem bájného koně Pegase, který je líčí vskutku originálně. V dávných bájných dobách žil na hoře Olymp kůň Pegas. Měl všechno jako na dlani, tedy pardon - pod kopýtky, viděl Bohům do talíře a blízko měl i k pozemšťanům. Rozhodl se tedy všechny události zapsat, ty krásné i ty špatné. A vznikla tato kniha, ve které Pegas vystupuje jako vypravěč. Mýty podává originálním způsobem, především vtipně ale i vážně, některé věci uvádí na pravou míru, jiné skutečnosti si přiklesluje... Vydejte se s ním na cestu do dávných časů řecké mytologie! Nebudete litovat.... celý text

Přidat komentář

petulkap0698
05.06.2023 5 z 5

Knihu jsem dostala od babičky na zakládce a čerpala jsem z ní mnoho let. Řecké pověsti miluji a kniha, jak kdyby byla psána moudrostí věků :-)

broskev28
21.05.2022 5 z 5

Nevím, kolik nynějších mladých čtenářů se knihy chopí tak jako Hakate; dávám za pravdu carbici, že bez Petiškova "základu" by tohle bylo asi docela složité čtení. Osobní prožitek a přínos vypravěče posouvá totiž knížku minimálně o jednu úroveň výš, takže kdo nezná základy, bude se možná nudit, nebo bude přinejmenším lehce zmatený.
Ale pro ty, kteří mají Petiškovy Staré řecké báje a pověsti mnohokrát přelouskány a o jejich hrdinech rozhodně neslyší poprvé, je to výborné, zábavné a přitom poučné čtení. Já jsem se o jeho existenci dozvěděla právě ze zdejších komentářů, takže za ně moc děkuju.

"Možná teď někoho napadne, že ten náš bájný svět vlastně vůbec báječný nebyl. Já tvrdím, že byl. A jak! Jenom se občas bohužel podobal až příliš tomu pozemskému, lidskému. Ale za tohle už přece báje nemohou . . ."


Hakate
30.09.2021 5 z 5

Další z knih, kterou jsem jako malá milovala a ráda se k ní vracím

tez80
15.04.2020 5 z 5

Knihu jsme předčítala dětem asi ještě než šly do školy (nebo to starší už možná ve škole bylo) - velice je bavila - všechna podivná slova a jevy jsou vysvětleny. Ideální první setkání s řeckými mýty!

carbici
13.01.2020 5 z 5

Bez znalostí z jiných knih bych se asi maličko ztrácela, takto jsem všechny příběhy užila. Dobře napsané, nestandardně podané řecké příběhy.

Elkeli
26.01.2019 5 z 5

Skvěle podaná řecká mytologie zasazená do hezkého příběhu, kterým Vás provede sám Pegas osobně :-) Za mě skvělá a vtipná oddychovka, ke které se vracet prostě chcete.

Kate_Hall
17.08.2017 4 z 5

Iva Peřinová přenesla příběhy řecké mytologie do formy této knihy, která není vůbec nudná a skvěle se čte. Můžete ji přečíst stokrát a stejně ji budete rádi číst.

kamibe
05.07.2015 5 z 5

Svižně napsaná knížka, kterou nedoporučuji odložit dřív, než ji dočtete. Jedině tak se může utvořit v mysli jednolitější obraz složitých božských propojení a vztahů a všech těch mýtů, která doposud známe spíše jen z podání Petiškova. Paní Peřinová to všechno vzala z jiného úhlu pohledu, dává tomu všemu jiskru jemným a milým pegasovským humorem, a navíc všechny příběhy dává do souvislostí, takže teprve po dočtení má člověk větší chuť zjistit si o řeckých bozích další podrobnosti.

axolotl
10.05.2015 5 z 5

To je skvělá knížka, četla jsem ji asi 5x a pořád mě baví :-)

janaha
26.03.2012

je to pěkné čtení a přiblíží to řeckou mytologii :)

Autorovy knížky

Iva Peřinová
česká, 1944
2004  86%Zápisky křídlem a kopyty

Kniha Zápisky křídlem a kopyty je v

Přečtených46x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených7x
Knihotéce25x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x