Zápas o evropskou nadvládu

Zápas o evropskou nadvládu https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274000/bmid_zapas-o-evropskou-nadvladu-s8D-274000.jpg 4 12 5

Kniha cambridgeského historika Brendana Simmse je široce založenou a erudovanou studií zabývající se vývojem mocenského zápasu o Evropu v celém novověku od pádu Cařihradu do současnosti. Látka je rozvržena do osmi kapitol odpovídajících periodizaci boje o nadvládu nad starým kontinentem a neustálým proměnám mocenských konstelací: Impéria (1453–1648), Nástupnictví (1649–1755), Revoluce (1756–1813), Osamostatňování (1814–1866), Sjednocování (1876–1916), Utopie (1917–1944), Rozdělování (1945–1973), Demokracie (1974–2011). Hlavní tezí knihy je, že v dějinách některé věci navzdory změnám zůstávají stejné, a k nim patří zásadní záležitosti bezpečnosti na našem kontinentu: sen o univerzální říši a ústřední postavení i role Svaté říše římské národa německého a poté Německa spojujícího „jako polovodič“ různé složky evropské rovnováhy. Svou práci autor nepovažuje za autoritativní příručku, nýbrž za vodítko ke zkoumání toho, jakým způsobem se podstatné problémy evropského mocenského zápasu řešily v minulosti. Proto také, pojednává-li v závěrečné části práce o dnešku, nekončí žádnými věštbami, ale místo toho raději klade otázky. Přesto ovšem přichází s postřehem, že dnešní Německo stojí před dilematem, zda se má celou svou hospodářskou vahou postavit za pokračující sjednocování Evropy, anebo usilovat o vlastní ekonomickou hegemonii. Simms zároveň tvrdí, že dnešní Evropa se může skutečně sjednotit (podobně jak to alespoň částečně a přechodně činila tváří v tvář osmanskému nebezpečí) pouze pod vlivem velkého vnějšího či vnitřního ohrožení a táže se, zda se to stane ve formě konfrontace s putinovským Ruskem, k níž dojde například kvůli pobaltským státům, Bělorusku či Ukrajině, nebo rozhodného měření sil s novodobým islamistickým chalífátem vzniklým na Středním východě, případně střetnutí s Čínou pronikající do oblastí, jež jsou ni životně důležité. Kniha je určena jak znalcům a odborníkům v oblasti historiografie, tak všem zájemcům o historii a politiku z řada širší veřejnosti.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Europe. The Struggle for Supremacy


více info...

Přidat komentář

ondra2
12.03.2024 4 z 5

Kniha je originální pouze tím, že jako ohnisko dějin jí popisovaných shledává dění v oblasti Německa. Jinak neobsahuje nic, co by někde jinde nebylo napsáno lépe, podrobněji a čtivější formou. Přehlednosti nepřispívá ani pouze dílčí členění na dlouhé kapitoly, ani umístění doprovodných mapových příloh na počátku knihy, nikoli v rámci kapitol, kterých se má rámcově týkat. S přibližováním se současnosti a dle mého názoru dovozováním vyšší míry vlivu dění ve střední Evropě na širší dění ve světě ze strany autora (nejen pro obě světové války a studenou válku), se stává popis spíše fragmentárním telegrafickým sdělením bez vyšší vypovídací hodnoty se spíše velmi stručným zasazením do širších souvislostí, které je na místě hledat skutečně jinde.
Kniha rovněž obsahuje faktické chyby, nebo možná spíše chyby v překladu či při korekturách, kdy např. Sumnera Wellese označuje tu náměstkem tu přímo ministrem zahraničí, kterým nicméně nebyl. Pro někoho, kdo chce stručný souhrn nejdůležitějšího dění za posledních 550 let, ucházející, jinak lze pro každé období nalézt knihu lepší. Znovu číst následujících několik let určitě nebudu.

Akana
09.04.2021 4 z 5

Souhlasím s výtkou, že autor dost svévolně přizpůsobuje popis událostí své základní premise o tom, že celá moderní historie Evropy se točí kolem Německa. Ale ono to ve výsledku výkladu zase tolik neškodí. Myslím, že se mu celkem obstojně daří postihnout tu spleť souvislostí, střetávajících se zájmů a strategií, která jednoznačně ovlivňuje i současný vývoj. Tahle hra totiž nikdy nekončí.


Tozbee
30.06.2020

Přečteno jen pár stran, které mě odradily příšerným překladem, kvůli kterému nešly některé věty ani pochopit.

Jarka 55
05.10.2018 4 z 5

Zvaštní ,ač trochu jednosměrné pojednaní o tom ,jak se zmocnit vlády v Evropě.

MH77
16.03.2016 1 z 5

Možná se mýlím a rád se nechám opravit,
Vydržel jsem to čís jen asi 50 stránek, pak jsem to už jen prolétával jestli se autor někde později nestane serióznějším, ale nacházel jsem další a další velkohubě či v obvyklých frázích leč nesmyslné a povrchní odstavce.
Takže tato kniha mi připadá jako přímo příšerná.
Autor si v ní udělal jakýsi předpoklad že klíč v ovládnutí Evropy je v ovládnutí "Německa". Je to velice sporná myšlenka, která platí nanejvýš omezeně a v určitých souvislostech a relativních kontextech. Autor však následně jako by encyklopedicky píše o všech možných konfliktech a zasazuje je do tohoto předpokladu tak, že ačkoliv to vypadá čtivě, je to podle mého názoru přímo nechutně povrchní a odporný text. Odporně na mě působil hlavně svou podivnou klamností, kdy dobromyslný čtenář vnímající autorovy odfláknuté, ale právě že jako by čtivé výplody, si to nemusí uvědomit - jako by si prostě chtěl napsat tlustou knihu a prodat jí naivním lidem.
Divím se že to vydali v této navíc vcelku oblíbené knižní řadě.

Případně mě někdo opravte. Mohu se mýlit a přistoupil jsem k tomu kriticky - jak jsem to včera shledal, ale tato kniha mě znechutila natolik že jsem se zde dokonce zaregistroval.

Štítky knihy

dějiny Evropy geopolitika

Autorovy další knížky

Brendan Simms
irská, 1967
2015  78%Zápas o evropskou nadvládu
2021  0%Hitler: Posadnutý túžbou ovládnuť svet

Kniha Zápas o evropskou nadvládu je v

Přečtených16x
Doporučených2x
Knihotéce23x
Chystám se číst32x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x