Západní terorismus - Od Hirošimy k dronové válce

Západní terorismus - Od Hirošimy k dronové válce https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229624/mid_zapadni-terorismus-od-hirosimy-k-dr-okw-229624.jpg 4 36 4

V knize Západní terorismus diskutuje Noam Chomsky, světově proslulý intelektuál disentu, o moci a propagandě Západu s filmovým tvůrcem a investigativním novinářem Andrem Vltchkem. V diskusi se historický narativ propojuje s osobními zkušenostmi, které Chomského i Vltchka přivedly k aktivismu. Zaznívají osobní vzpomínky, jako třeba ta na newyorský novinový stánek, který stál u začátků politického vzdělání Noama Chomského. Diskuze se dále posouvá do širší perspektivy a zaměřuje se na měnící se formy imperiální nadvlády a systému západní propagandy. Postupně se zaměřuje na státy, se kterými mají autoři osobní zkušenost, od Nikaragui a Kuby po Čínu, Chile, Turecko a mnoho dalších. Kniha Západní terorismus je čerstvým větrem, který rozfoukává propagandu a ostře kritizuje roli Západu ve světě. Je inspirací pro všechny, kdo hledají zdroje pro nezávislé a kritické myšlení.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Broken Books
Originální název:

On Western Terrorism: From Hiroshima to Drone Warfare , 2013


více info...

Přidat komentář

knih-o-mol
06.12.2022 3 z 5

O zadnou diskusi nejde, jde v podstate o dva monology aktivistu, ktere jsou prokladany dle meho nazoru pozdeji vlozenymi otazkami. Nicmene jde o cteni, seznamu teroristickych akci, ktere muze byt pozdeji doplneno podrobnostmi a sirsim kontextem. Zajmave jsou postrehy o modernich formach cenzury statnich medii, a stylu valceni na cizich uzemich prostrednictvim cizich obcanu, pouzitim autonomnich technologii. Jak je v knize receno imperium se neudrzi za pomoci lasky a pravdy. Dnesni situace je pro studium a kazdodenni priklady chovani hegemonu prizniva, pro obcany mene.

KejmlP
06.08.2018 4 z 5

Zajímavá kniha, která rozhodně otevírá nové obzory uvažování, a některým by jistě otevřela i oči, ovšem kdyby si ji přečetli.
O tom, že autoři nejsou zcela objektivní není spúoru, ostatně, nesnaží se tam ani tvářit. Jisté je nicméně i to, že ač nám je či není blízký Chomského světonázor, jde o jednoho z nejvýznamnějších intelektuálů současnosti, a každý člověk s otevřenou myslí by se měl s jeho názory minimálně seznámit a reflektovat je. Chomsky s Vltchkem tady nastavují zdrcadlo některým na západě nekriticky přijímaným faktům, a nabízejí zajímavá srovnání, která tvoří nejzajímavější část knihy. Když je řeč o často zmiňovaném Maově hladomoru v Číně, konfrontuje Chomsky počet obětí s několikanásobně vyšším počtem obětí hladu a špatné péče v kapitalistické Indii ve stejné době. Když se evropan pohoršuje nad sovětskou intervencí v ČSR v roce 1968, autoři ukazují, že USA organizovali (a organizují) mnohem krvavější převraty v Latinské americe i jinde téměř každý druhý rok. Ukazují aroganci a pokrytectví velmocí, pro které je hledání alternativ, nezávislosti a vlastních cest k prospěritě totalitou a zlým nacionalismem, zatímco váleční zločinci jako George W. Bush mohou spokojeně sedět a prezentovat se jako mírotvůrci a obhájci lidských práv.
V detailech kniha někdy kulhá, její kouzlo je spíš v obecnějších tezích a ukazování věcí z druhého pohledu, jež samozřejmě nemusí být vždy směrodatný, ale otevírá nové pohledy. Dílo vyžaduje poměrně rozsáhlé znalosti, předevšim z dějin zemí třetího světa. I laik v ní ale najde spoustu témat k přemýšlení. Doporučuji.


BUBO26
30.05.2018 3 z 5

Zložitá kniha. Podkopáva, často nekriticky prijímanú, vieru, že západ a US sú "policajtom sveta", naopak ich obviňuje z rozvrátenia. Ale myslím, že obviniť Západ zo všetkých zločinov je prehnané. Samozrejme, Západ vytvoril umelé hranice na Blízkom východe a v Afrike, vykorisťoval, vraždil, to všetko vieme. Ale povedať, že všetko, že súčasný vývoj, civilizačná úroveň... je na takej úrovni, len kvôli intervenciám Západu, je prehnané. Kniha ale núti spochybňovať mnoho z toho, čo ste si doteraz mysleli, núti spochybňovať mainstreamové zdroje a obecne prijímané pravdy.
Západ môže za veľa zla vo svete, už od koloniálnych čias, ale nepoužívajme to za univerzálnu výhovorku.

3DD!3
08.05.2017 4 z 5

Některé Vltchekovi argumenty mi příjdou strašně subjektivní, Chomsky naopak působí více jako hlas rozumu. Chování Západu ale není nijak překvapivé, vládnoucí mocnost svého prvenství nedosáhne laskavostí a pomocí, ale postupným ničením svého nepřítele. Jde o to jak chytře to dělá a Západ v tom stále zůstává mistrem. Ještě že jsme na jeho straně. Tahání za nitky jsou ale čím dál více viditelná a nepřítel se učí. Svět je na vážkách a každá změna bolí.

Autoři knihy

Noam Chomsky
americká, 1928
Andre Vltchek
americká, 1963 - 2020

Kniha Západní terorismus - Od Hirošimy k dronové válce je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce15x
Chystám se číst43x
Chci si koupit12x