Západní stěna: Pod sebou propast, před sebou vítězství

Západní stěna: Pod sebou propast, před sebou vítězství https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55260/zapadni-stena-pod-sebou-propast-pred-sebou-vitezstvi-55260.jpg 4 24 5

Spolu se svými dvěma kamarády se Messner pokouší zdolat západní stěnu Ortleru cestou, kterou dvě stě let nikdo nepoužil. Výstup má dramatický průběh. Horolezci uvízli na svislé stěně v tisícimetrové výšce. Situaci komplikuje hustá mlha i obrovský ledový převis nad nimi. Cesta zpátky však není možná, a zbývá jen únik směrem vzhůru. Messner se znovu musí spolehnout na své neomylné instinkty, které z něj učinily nejslavnějšího horolezce všech dob. Dramatické líčení výstupu protkává Messner vzpomínkami, jak zdolával nejobtížnější alpské trasy. Neschází ani o úvahy o tom, jak si lidé přírodu uzpůsobují k tomu, aby jim mohla poskytovat konzumní zážitky. Vyslovuje se pro uchování „nebezpečného prostoru hor“ i pro další generace. ... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Literatura naučná , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Jota
Originální název:

Westwand , 2009


více info...

marcela0282
marcela0282
22.02.2020 2 z 5

Kniha se mi moc nelibila, mé oblibené téma a žánr, ale forma ani obsah bohužel nic moc. Čekala jsem asi, že se dějová linka bude vyvíjet, místo toho mi přišlo, že autor se svými lezeckými partnery "stojí" na místě a dokola filozofuje nad tím samým. Když v textu už poněkolikáté opakoval to samé (a dokonce stejnými slovy), začala jsem se nudit. Nelíbilo se mi ani neustálé vyhraňování "nás" horolezců oproti zbytku populace.
V knize byla samozřejmě spousta zajímavých momentů, ale bohužel jsem se zřejmě čtenářsky namlsala u jiných autorů, kteří své myšlenky dokáží předat méně "násilně" a se skromností.

Misanecka
Misanecka
09.02.2020 4 z 5

Tato kniha asi nebude patřit mezi úplnou top špičku, ale dle mého názoru není úplně k zahození. Líbí se mi filozofie i zamyšlení o kráse i nebezpečí hor a snaha popsat, co je na tom tolik krásného, a proč je vlastně člověk ochoten tolik riskovat či co ho nutí vracet se na taková nebezpečná místa. Nejedná se o ucelený příběh, spíše útržky vzpomínek a zážitků, které se Messnerovi vybavují v kritické situaci, do které se dostal. Jediné, co mi trochu vadilo je na můj vkus až přes příliš pojednávání o globálním oteplování a opakujícími se odstavci o ničení přírody a vlivu člověka na ni. Knihu určitě doporučuji, ale je samozřejmě na každém, aby si udělal svůj názor.


mgeisselreiter
mgeisselreiter
10.11.2019 3 z 5

Pro mě jedna ze slabších knih Messnera. Jak píše ElfkaEleanor, anotace je silně zavádějící. Ten výstup na Ortler je jen hodně malá část knihy, navíc není vůbec dramatický a napínavý. Celá kniha je takový slepenec všeho, na co si autor zrovna vzpomněl, částečně líčení různých výstupů v Alpách, Himálaji i jinde, z větší části jeho vlastní úvahy o tom, co je etické, co je riskantní, co je a není ekologické apod. Čte se to jako většina Messnerových knih ne zrovna snadno, navíc zde ale chybí jakási jednota. 60%, 10. 11. 2019.

ElfkaEleanor
ElfkaEleanor
29.01.2016 4 z 5

Kniha se těžko zařazuje. Vyprávění psané deníkovou formou, kde se hlavní proud děje točí kolem výstupu na Ortler, ale zároveň autor odskakuje a vzpomíná na další výstupy a zážitky z prostředí hor. Kniha je částečně i filosofickým dílem, kde autor uvažuje nad smyslem slézání hor. Snaží se najít odpověď na otázky, proč vlastně takhle riskuje a proč ho táhnou právě hory. K tomu všemu se ještě vyjadřuje ke globálnímu oteplování a nabádá k ekologičtějšímu chování lidí... Kniha se čte sama, nicméně anotaci k ní považuji za nepřesnou a zavádějící. Je to rozporuplné dílo, které donutí k zamyšlení, ale zároveň psané čtivou formou.

endyamon
endyamon
19.06.2015 3 z 5

Jedina vec, ktoru som od Messnera zatial cital, nemozem teda porovnat, ale nejde o velmi zazivne citanie, filozoficke vsuvky tomu nepomahaju.