Zámožná žena

Zámožná žena https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32814/zamozna-zena-32814.jpg 4 72 21

Emma Harte série

1. díl >

První část rozsáhlé rodinné ságy líčí životní cestu ženy, která se z nuzných poměrů vypracovala na jednu z nejbohatších žen poválečné Anglie. Hrdinka jako dítě pracuje jako služka na venkovském sídle šlechtické rodiny v Yorkshiru a je vystavena nejrůznějšímu pokořování. Po matčině smrti odchází ze vsi s úmyslem osamostatnit se a získat majetek, aby pomohla rodině. Díky pracovitosti, bystrosti a obchodnímu talentu se jí podaří během padesáti let bouřlivého života stát se jednou z nejbohatších žen v Anglii. Jako sedmdesátiletá v plné svěžesti čelí intrikám svých 4 dětí, které se nemohou dočkat dědictví a svěřuje svůj majetek do rukou nejmladší milované vnučky. ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Šulc a spol.
Originální název:

A Woman of Substance , 1979


více info...

Přidat komentář

Nofar197
19.06.2023 3 z 5

Ema Harteova pochází z chudé hornické rodiny v Yorkshiru. Od mládí je proto nucena těžce pracovat v bohaté rodině Fairleyovych. Krátké milostné vzplanutí mezi ní a jejich synem Edwinem má za následek nechtěné těhotenství. Po rozhodující konfrontaci se Ema rozhodne opustit Yorkshire a využít svého obchodního a organizačního talentu. Během let z maleho krámku postupně vyroste prosperující obchodní impérium....
Po letech je Ema nucena čelit další těžké zkoušce........
Celkem dobrý první díl rodinné ságy, co mi opravdu vadilo, byl Emin chladný vztah k dceři Edwine a evidentní upřednostňování vnučky Pauly.

Naďa2411
18.07.2022 5 z 5

Hlavní postava Ema musí již od svých mladistvých let pracovat u bohaté rodiny. Neplánované těhotenství je rozhodující moment, kdy se rozhodne opustit svou rodinu a jít za svým snem - stát se bohatou zámožnou paní. Ač je Ema neústupná a tvrdohlavá, dokáže svou pílí a poctivostí čelit životní nástrahy a pomaloučku navyšovat majetek. Kniha je velmi obsáhlá na 900 stránkách, ale přesto jsem jí hltala, byla jsem zvědavá, jak se uzavře kruh rodiny Emy a šlechtické rodiny z dětství, která ovlivnila osud již její matky a poté osud Emy vnučky. Knihu jsem četla již po druhé. Ema ve svém "podzimním věku" řeší, komu předá v dědictví svůj majetek, své umění. A právě i to byl hnací motor, který mě nutil číst další stránky.


Babo
06.05.2021 4 z 5

Tak kruh se uzavřel . Když jsem tuto objemnou knihu začala číst, byla jsem na rozpacích ,jestli ji dočtu. Už kdysi dávno jsem začala číst jednu z knih Barbary Bradfordové,ale nedočetla. Její styl mi úplně nesedí .Na druhou stranu mám ráda ságy a životní příběhy silných žen. Proto jsem vytrvala a nakonec jsem ráda. Ani moc stránek jsem nepřeskočila.
Jen občas mi vadil sentiment a narůžověle psané pasáže.
I přesto se pokusím o druhý díl.

Mandlevest
27.09.2020 5 z 5

Poprvé hodnotím knihu zpětně, ale nemohu si pomoci. Narazila jsem na ni dnes náhodně na DK musím ji nadšencům knih Anne Jacobs a jejích rodinných kronik doporučit. Nenechte se odradit dost příšernou obálkou, ani název knihy nevzbuzuje moc velkou důvěru, ale příběh Emmy Harteové (ještě skoro po 30 ti letech jsem si na jméno hlavní hrdinky vzpomněla, o jaké knize přečtené před pár měsíci to mohu říct? :-)) Vas okouzlí a bude se Vám líbit, možná více než ságy Anne. Mně tedy určitě. Kniha má ještě 2 pokračování, také čtivá a pěkně napsaná. Jo, nostalgie, a docela velká :-). A tak vám tuto knihu, rodinnou ságu, romantickou literaturu v tom nejlepším slova smyslu, která Vás neurazí ale potěší, určitě doporučuji.

Zlatinka.Emilly
29.06.2020 5 z 5

Opravdu nádherný příběh jedné rodinné ságy. Po přečtení sta stran jsem se "zděsila", že musím přečíst ještě dalších sedm set šedesát pět, abych se na posledních pětatřiceti stránkách dozvěděla to, co bylo hlavní pointou příběhu. Ema, jako příkladná žena, dokázala nadlidských výkonem nemožné. A já se už těším na druhý díl, abych mohla dál sledovat Eminu rodinu.

knihovniceS
10.06.2020 5 z 5

Dočetla jsem nádherný a strhující příběh. Emma Harteová , cílevědomá a statečná žena, nás provází svým životem od útlého dětství. Občas jsem ani nedýchala, často jsem měla slzy v očích ... Kniha je objemná a někdy mě bolela ruka, ale musela jsem číst a číst ... 900 stran za necelé dva týdny. Krásné čtení, ještě dnes se pustím do druhého dílu.

Radka1911
03.04.2020 4 z 5

První díl úspěšné rodinné ságy. Knížka má 900 stran ale ani jednou mne nenapadlo jí odložit. Krásné.

pavlinka0250
04.02.2020 4 z 5

Četla jsem na doporučení a kniha nezklamala. Zajímavý pohled do života ženy, která se vzepřela svému předem danému osudu.

koki.veru
22.12.2018 5 z 5

Už nějakou dobu mám knížku doma a teprve nedávno jsem se k ní dostala a jsem moc ráda :-)velice pěkný a bohatý příběh a už se těším až se dostanu k dalšímu dílu :-)

gigi77
28.10.2018 5 z 5

Vzpomínám si, že jako náctiletou mne kniha uchvátila ... i nyní mě pohled na přebal chytá za srdce. Určitě si ji musim přečíst znovu. Stejně tak i ostatní díly ságy.

anetinkalan
26.08.2018 5 z 5

Krásný typický román typu řeka. Trošku složitější se vyznat v postavách a občas dost předvídatelné a až moc optimistické. Ale jako odpočinkové čtení super :)

LidkaDino
07.02.2018

Román získal úspěch a upoutal zájem čtenářů v mnoha zemích neobyčejným životním příběhem Emy Harteové - obdivuhodné, nezdolné a temperamentní ženy, která svou vůlí a odvahou dokázala od základů změnit předurčenost vlastního života a překonat předsudky okolí. V mládí sloužila v domě bohaté aristokratické rodiny Fairleyových, jejíž členové jí různým způsobem nesmírně ublížili. Ema se však nezalekla svého pohnutého osudu a emancipovaně vykročila za svým velkým snem. Osamostatnila se a díky svému mimořádnému talentu vytvořila za padesát let neobyčejně bouřlivého života obrovské obchodní království. Její početná rodina, její přátelé a teké soupeři a nepřátelé, ti všichni jsou protagonisty bohatě rozvětveného vyprávění, které začíná deset let před první světovou válkou a končí v roce 1968. Zámožná žena určitě zaujme každého milovníka velkých rodinných ság.

Kerberos
02.07.2017 5 z 5

První díl se mi líbil nejvíc.

Lienilda
19.02.2017 3 z 5

Ke knize jsem se dostala přes Čtenářskou výzvu - nejoblíbenější kniha rodičů. Poprosila jsem mamku ať popremysli a přinese mi něco ze své knihovnicky. Čekala jsem nějakou steelovku nebo Scarlett. S touto 900strankovou knihou mi ovšem vyrazila dech. Ze začátku se mi četlo těžko, zdlouhavé popisování událostí, které pro pozdější děj nemají význam, napriklad od postavy Adely Fairleyove jsem toho čekala mnohem víc. Ale se začátky podnikání Emy to už bylo zajímavější. Možná se někdy mrknu i do dalšího dílu.

Ali1960
14.03.2015 4 z 5

Četla jsem ji před 20 lety poprvé a vzpomínám si, že jsem se od ní nemohla odtrhnout, jak jsem byla vtažena do děje. Vůbec mi nevadilo množství postav ani někdy zdlouhavé popisné části. Netrpělivě jsem čekala na další díly : 2. Uchovej si svůj sen a 3.Být nejlepší
Knížky mám ve své knihovně, a tak se chystám, že se znovu začtu,, jak se stát zámožnou ženou" ...

ovpana
25.12.2014 4 z 5

Hezká a zajímavá rodinná sága,příjemné i strhující čtení.

dasi
22.11.2014 5 z 5

Moc pěkné počteníčko pro dlouhé zimní večery. Musím se ale přiznet, že zdlouhavé popisy salonů, krajin a pod. jsem jen přejela okem. Už se těším na další díl.

Vojslava
11.10.2014 4 z 5

Zajímavá rodinná sága, i když trpí častým nešvarem tohoto typu knih - uspěchává a zrychluje závěry, tudíž i závěrečný dojem je trochu uspěchaný. Nicméně další díly si ráda přečtu.

zamiokula
22.02.2013

úplně první kniha kterou jsem od autorky četla ještě v době ,kdy jsme o podnikání nevěděli nic,natož jak se buduje impérium.....ani další díly mně nezklamaly kupodivu...mám jí ráda!můžu doporučit!

hortenzie
03.08.2012 5 z 5

Nádherná kniha, velice dobře napsaná - dá se přečíst jedním dechem. Pokračování je také pěkné, ač poslední část už není tak strhující. Další dílo mne spíš zklamalo, laťka asi byla nastavená příliš vysoko (např. Havraní útes, Síla vůle).